Készült: 2020.05.27.16:57:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2018.08.17.),  5-6. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony, frakcióvezető asszony. „Cserbenhagyottakról” címmel napirend előtti felszólalásra jelentkezett az LMP-ből Csárdi Antal képviselő úr. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Én egy optimista ember vagyok, és én az utolsó pillanatig reménykedtem abban, hogy ma megjelennek a kormánypárti képviselők, és hogy ma határozatképes lesz a rendkívüli ülés. És most értelemszerűen sajnos mindannyian látjuk, hogy nemcsak hogy a képviselők nem jelentek meg a kormány oldaláról, hanem még a bársonyszékek is üresen piroslanak itt velünk szemben. Mert ha itt lennének, akkor az az elegancia és a tisztelet jele lehetne, az elegancia és a tisztelet jele azok iránt a családok iránt, akik ma otthon ápolják a beteg hozzátartozóikat. Az elegancia és a tisztelet jele lehetne és az elkötelezettség jele lehetne, hogy van szándék a Fidesz-KDNP-szövetségben, hogy megoldást találjon a devizahitelesek életbe vágó problémáira, de sajnos nincsenek itt, és ez ugyanolyan jelzésértékű és ugyanolyan tartalommal bír. Jól látható, hogy ezek a társadalmi csoportok, a rászorulók teljes mértékben láthatatlanok a kormányzat számára 2018-ban, a családok évében. Ha itt lennének, akkor szembesíteni lehetne őket azzal, hogy nagyon sokan vannak ebben az országban olyanok, akik sokszor a társadalom egésze számára is láthatatlan munkát végeznek, hiszen nem vesszük őket észre, mint azokat a honfitársainkat, akiknek a munkája mindannyiunk számára látszik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az a munka, amit elvégeznek az otthonápolás során, az egy olyan pótolhatatlan, nagy értékű munka, amit senki, sem közülünk, sem aki nem csinálja, azok közül nem tudna pótolni, ha ők nem tennék ezt meg. Ha itt lennének a kormánypárti képviselők, akkor szembesíteni lehetne őket azzal a felelősséggel, ami az ő vállukat nyomja a devizahitelesek mindennapi, húsba vágó problémáinak a megoldatlansága miatt. Azt látjuk ma, hogy a mai napon, 2018-ban még mindig családok tízezrei, gyerekek tízezrei, idősek, nyugdíjas nagyszülők tízezrei vannak olyan helyzetben, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetik a lakásukat, és ne legyen kétségünk, hogy ha elveszítik a lakásukat, akkor az utcára kerülnek.

Tisztelt Ház! A most benyújtott ellenzéki javaslatok kísérletet tettek volna arra, hogy azok a folyamatok elindulhassanak, amelyek megoldást jelenthetnek az említett társadalmi csoportok problémáira. Ezért is hívtuk el az Adóskamara képviselőit, ezért is hívtuk el az üggyel foglalkozó civil szervezetek képviselőit, és (A karzaton helyet foglalók felé tekintve:) nagyon szépen köszönöm, hogy önök eljöttek. (Taps.) Köszönöm, hogy eljöttek, mert így láthatóvá teszik magukat, és így a kormányzat sem tehet úgy, mintha nem venné önöket észre.

A most benyújtott javaslatok egy indulást jelentenének, amelyek jelentős emelést biztosítanának az otthon ápolók számára, és amelyek megállítanák a kilakoltatásokat, amelyek méltatlanul és az esetek túlnyomó többségében jogszerűtlenül zajlanak.

Engedjenek meg egy személyes gondolatot a végén. Én is részt vettem a saját választókerületemben történt kilakoltatáskor, és igenis minden egyes képviselőnek a kormányoldalról ott kellett volna lennie, hogy a saját bőrén érezze azt a tragédiát, amit egy család ilyenkor átél!

(10.20)

Azt gondolom, hogy amíg ezek nem történnek meg, addig ebben az országban minősíthetetlen tragédiák vannak, és amíg ezek nem történnek meg, addig nekünk azon kell dolgozni, hogy ilyen esetek, mint egy kilakoltatás, mint egy család kisemmizése, ne történhessen meg. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai