Készült: 2020.05.31.00:41:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2018.08.17.), 2. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:   1  2   3-4      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök Úr! Üres padsorokat látunk ismét magunkkal szemben, egyszerűen azért, mert az ellenzéki képviselők olyan témát vetettek fel és vetnek fel immár hónapok óta az új Országgyűlésben, amellyel a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem kíván foglalkozni.Pedig érdekes módon 2010 júniusában Orbán Viktor miniszterelnök úr még úgy gondolta, hogy érdemes ezekkel a kérdésekkel foglalkozni. Úgy gondoltam, idehívom az ő saját szavait ezekről a problémákról.

2010. június 8.: A kontinentális Európában nem szokás, hogy családokat a hiteleik miatt az utcára tegyenek, és nálunk nincsenek is olyan intézmények, amelyek az utcára került családokról képesek lennének gondoskodni.

Ezért a kormány számításai szerint az a helyzet, hogy a hiteleiket visszafizetni nem tudó embereket kiteszik a hitelező pénzintézetek az utcára, majd utána azok munkanélkülivé válnak, egzisztenciájukban süllyedésnek indulnak, családjaik szétesnek, gyermekeikről az államnak kell gondoskodnia, összességében nagyobb terhet jelent a köznek és az államnak, mint ha kellő időben avatkoznánk közbe.

Ezt mondta 2010. június 8-án Orbán Viktor miniszterelnök úr. Azóta ebben a kérdésben nemhogy semmit nem tett, hanem kifejezetten ellenzi mindazokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek ebben a körben születnek a Ház falai közt.

De ha az ápolási díj kérdéséről beszélünk, abban is megnyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki 2010-ben azt mondta: Tudom, hogy szemben találjuk magunkat majd azokkal a politikusokkal, akik eddig kiváltságokat élvező nagyemberek egész garmadájával bírnak, de állok elébük, mert azt is tudom, hogy a korán kelők, a jegyet váltók, a metrón járók, a gyermeket nevelők, a boltban sorban állók, a betegeket ápolók, diákokat oktatók, vagyis a munkájukat végző, egymásért felelősséget vállaló magyarok mellettünk lesznek.

Tehát akkor ő még érezte azt, hogy számára fontos mindaz, ami egy társadalomban problémát jelent.

De itt van a KDNP, amely minden áldott alkalommal kifejezi azt a keresztényi magatartást, amelyet ő a kormányzásban gyakorol. Csak ha megnézzük a KDNP alapelveinek 43. pontját, akkor ott ők a következőt írják: A KDNP olyan társadalmi és gazdasági szerkezet létrehozásáért küzd, amely kizárja a társadalmi méretű igazságtalanságot, vagyis azt, hogy egyes csoportok vagy rétegek másokat megrövidítve jussanak előnyökhöz, illetőleg javakhoz.

Láttunk ebben a Házban a KDNP képviselői közül egyetlenegyet is, aki ezek mellett az elvek mellett az elmúlt nyolc évben kiállt volna? Hát, ha kiállnának, akkor most itt ülnének szemben velünk, legalább a fele frakció, mert gondolom, nem mindenki egy időben nyaral közülük.

A devizahitelezés kérdésében 2010-ben azzal nyert választást a Fidesz-KDNP, hogy meg fogja oldani. Azóta nemhogy megoldotta, hanem mindannyian tudjuk, hiszen az adatokat ismerjük, hogy a mélybe taszították ezen hitellel bíró embereket, és naponta emberek tucatjait, családok tucatjait költöztetik ki a lakásaikból, olyan követelésekkel szemben, amelyek biztos, hogy igazságtalanok és megalapozatlanok. És idehívom, hiszen mindig a szocialista kormányok felelősségét firtatjuk, mert van felelősségük a devizahitelezésben, na de kérem szépen, ki volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2001-től? Járai Zsigmond, a Fidesz jelöltje. Járai Zsigmondnak a svájci jegybank elnöke levelet írt, hogy tisztában vannak-e egyáltalán az adósok azzal a kockázattal, amit vállaltatnak velük. 2004. július 2-át írjuk ekkor. Majd mi történik? Az történik, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának jelentésében mit írnak le? Azt írják le, hogy nincsenek tisztában az árfolyam-ingadozás tehernövelő hatásaival az adósok, és a törlesztőösszeg emelkedésének valószínűsége nem alacsony - írja le maga a Magyar Nemzeti Bank.

Hallott bármely képviselőtársam arról az elmúlt húsz évben, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének ne lett volna jogköre egy ilyen jellegű hitelfajta megtiltására? Hallottunk mi arról, hogy szabályozottság hiánya van, hogy jogkörök hiánya van? Nem hallottunk. Mit csinált Járai Zsigmond nemzeti banki elnök? Végigasszisztálta az ő nemzeti banki elnöklése alatt mindezt. De 2006. január 31-én, ugyancsak az ő elnöklése alatt, ki tudta adni a Bankszövetség azt a borzalmas tanulmányt, ami azt állapítja meg, hogy hosszú távon nincs kockázata ezeknek a hitelfajtáknak. De ott van az ápolási díj kérdése. Méltatlan, megalázó, és az nem lehet, hogy a kormánypárti képviselők ilyen kérdésben távol maradjanak még akár a rendkívüli üléstől is. Köszönöm a szót. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   1  2   3-4      Ülésnap adatai