Készült: 2021.05.10.03:18:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2020.10.05.),  75-82. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:06


Felszólalások:   67-74   75-82   83-92      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Ház! Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak, aki Gulyás Gergely miniszter urat jelölte ki. Elfogadja? (Jelzésre:) Elfogadja a miniszter urat válaszadónak. Akkor parancsoljon, öné a szó.

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Központi Statisztikai Hivatal honlapján fellelhető hivatalos adatok szerint a foglalkoztatás nagymértékben csökkent. Nem meglepő, hiszen egy gazdasági válság is övezi a pandémiát.

A hivatalos számok szerint az előző év hasonló időszakához képest több mint 117 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, ami egy hatalmas szám. Olyan, mint hogyha Magyarország térképéről, a munkaerőpiacról eltűnne egy Győr vagy Nyíregyháza vagy Székesfehérvár vagy Kecskemét nagyságú város teljes népességével. Ez a szám önmagában is brutális, viszont ha a dolgok mélyére nézünk, akkor a folyamatok még ennél is rosszabbak, hiszen egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt időszakban elvesztette a munkáját, és ennél is lényegesen nagyobb volt azok száma és aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy komoly jövedelemveszteséget kellett elkönyveljenek.

(15.00)

Köszönhető ez annak, hogy a válságra a kisvállalkozók egy jelentős része úgy reagált, hogy kényszerszabadságra hazaküldte a munkatársait abban a reményben, hogy egyszer majd, hónapok múlva vissza tudja őket venni, de ezek az emberek ebben bízva meg se jelennek az álláskeresők között a munkaerőpiacon, viszont jövedelmük nincs. A valóság tehát még annál is rosszabb, mint amit a hivatalos számadatok tükröznek, hiszen számos cég élt ezzel a nem túl elegáns, de Magyarországon sajnos nem ritka eszközzel.

Kérdezem tehát miniszter urat, hogy ebben a helyzetben, amikor emberek tömegei veszítik el állásukat, jövedelmüket, mit kíván tenni a kormány annak érdekében (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezek az emberek ne maradjanak az út szélén. Várom válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, képviselő úr. Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat. A válaszra megadom a szót Gulyás Gergely miniszter úrnak. Parancsoljon, miniszter úr!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Miután a KSH adatai nyilvánosan mindenki számára elérhetőek, ezért kénytelen vagyok kiigazítani a kérdését megelőző állítását. Itt van a KSH-monitor, amely azt mondja, hogy 2020 augusztusában idén először  ebben benne van a január és a február is, amikor még a válság, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság nem is sújtotta Európát és Magyarországot  több mint 4,5 millióan dolgoztak. „A 2020. augusztusi szám”  folytatja, szó szerint idézem a KSHt  „már csak 18 ezer fővel (0,4 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly augusztusinál.” Tehát 4 millió 513 ezren dolgoztak. Természetesen többen dolgoznak részmunkaidőben. Természetesen az is igaz, hogy a részmunkaidő sokak számára, sokaknál  ezt körülbelül 127 ezer főre teszi a KSH, ha jól emlékszem, de ezt már fejből mondom  okozhat bevételcsökkenést, de ha van olyan területe a járvány által okozott gazdasági nehézségeknek, ahol a kormány Európában a legjobban áll, ahol a munkanélküliség a legalacsonyabb számok között van továbbra is, tehát ha a munkanélküliség felől vizsgálom ezt, akkor is, akkor az éppen a foglalkoztatottság és a munkanélküliségi statisztika.

Ezért természetesen a kormány nagyon sokat tesz és fog még tenni annak érdekében, hogy álláshelyeket megóvjon és új munkahelyeket hozzon létre, de külön köszönöm képviselő úr részéről azt a megtiszteltetést, hogy arra a területre kérdez rá, ahol pillanatnyilag időarányosan a legjobban állunk, még akkor is, ha természetesen itt is van mit javítani és a járvány kártételei közül jóvátenni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra Burány Sándor képviselő úré a szó. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Miniszter úr, ön újra azt a megoldást választja, hogy egy másik táblázatból idéz. (Derültség a kormánypárti sorokban.) A KSH honlapján van a „2.1.2.2. A 15-64 éves népesség gazdasági aktivitása nemenként”, ez a legfrissebb. Mondom a számot, már csak azért is, hogy pontosítsam miniszter úr szavait: 2019 második negyedévében 4 433 800 fő dolgozott, idén a második negyedévben 4 316 100 fő dolgozott. Innentől kezdve egy egyszerű kivonással a miniszter úr is ugyanazt a számot fogja kapni, mint én. Legyen kedves utánanézni és ne egy másik táblázatot böngészni! A KSH-nak többféle módszertana van, ne mindig azt idézze, amelyik az ön állításához, a szívéhez a legközelebb áll!De nem ez a lényeg, hanem az, hogy emberek százezrei vesztik el most jövedelmük jelentős részét anélkül, hogy a kormány erre bármilyen választ adna. Elégtelen a munkahelyvédelmi támogatás, nem hajlandóak meghosszabbítani az álláskeresők járadékát, nem hajlandók tárgyalni sem a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséről, egyszerűen az út szélén hagyják az embereket. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszter urat is. Parancsoljon!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Képviselő Úr! Az a helyzet, hogy az ön újabb felszólalása csak felhívta a figyelmet arra, hogy ön téves statisztikát idéz, ugyanis ön a második negyedévet idézi. (Burány Sándor: Ez a legfrissebb adat!) Ön a második negyedévet idézi. A második negyedév ebben az országban, úgy, ahogy Európában máshol is, április, május, június. Ez tehát a válság által érintett legeslegrosszabb időszak.

Tehát akkor most képviselő úrral közösen tudunk örülni annak, szó szerint olvasom a KSH jelentését, hogy: „2020 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az éven belül a legmagasabb, 4 millió 514 ezer fő volt. Az előző hónaphoz képest 54 ezer fős növekedést jelentett.”

Egy olyan pillanat van, amikor a negyedéves statisztikának semmi értelme nincs: amikor egy gazdasági válság, mint amilyen a járvánnyal bekövetkezett, hirtelen következik be. Itt csak a havi adatoknak van jelentősége, hiszen gyorsan vesztették el sokan az állásukat, és sokan, hála a jóistennek, az augusztusi adatok szerint már szereztek is. Ettől még mindig van sok gond és probléma, ami megvitatható a munkaerőpiacon, de hogy mindenféle összehasonlításban a legjobban állunk (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és hogy negyedéves adatot ismertetni teljes tévedés, abban egész biztos vagyok. Köszönöm a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   67-74   75-82   83-92      Ülésnap adatai