Készült: 2021.05.10.03:08:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2020.10.05.),  49-56. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:36


Felszólalások:   47-48   49-56   57-64      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. A miniszterelnök úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Korózs Lajos, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek. A pénzügyminiszter úr helyett államtitkár úr fog válaszolni, amennyiben elfogadja. (Jelzésre:) Köszönöm szépen. Parancsoljon!

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves képviselőtársaim! Ismeretes mindenki előtt, hogy a 2010-es kormányra kerülése után az Orbán-kormány áttért az inflációkövető nyugdíjemelés technikájára, és ennek az lett a következménye, hogy befagyasztotta gyakorlatilag a nyugdíjakat, hiszen ez az inflációkövető nyugdíjemelési technika nem szól másról, mint ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni. Ez az inflációkövető nyugdíjemelési technika azért is istencsapása a kisnyugdíjasokra, mert látjuk az inflációs adatokat most már hónapról hónapra, amiből egyértelműen kiderül, hogy a nyugdíjas-infláció, a nyugdíjas fogyasztói kosár által mért infláció lényegesen magasabb, mint a lakosság egésze által mért és rögzített infláció. Éppen ebből adódóan kezdeményeztük, hogy az ez évi 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szemben vissza kell térni a vegyes indexálásra, konkrétan a svájci indexálásra, ahol 50 százalékban a mindenkori tervezett inflációt és 50 százalékban a realizálódott nettó bérnövekedést veszik figyelembe. Ennek következtében ebben az évben 6,5 százalékos nyugdíjemelésre kellett volna sort keríteni.

Éppen ezért a rossz helyzetben lévő nyugdíjasok érdekében kérdezem államtitkár urat, hogy láte lehetőséget még arra, hogy a novemberi visszamenőleges kiegészítést 6,5 százalékos nyugdíjemelésben állapítsák meg, vane lehetőség arra, hogy a százezer forint alatt lévő nyugdíjasok legalább 30 ezer forintos egyszeri kiegészítést kapjanak, és tervezneke valamilyen nyugdíjkorrekciós programot a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatására. Megtisztelő válaszát várom. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Tállai András államtitkár úré a szó.

(14.40)

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Emlékeztetem önt, hogy a Fidesz-kormány nyugdíjpolitikájának lényege, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatoknak, hiszen ezért dolgoztak évtizedekig az országért, nevelték gyermeküket. Az aktív dolgozók sikeréhez hozzájárul a mostani nyugdíjasok munkája is, amit mindenképpen el kell ismerni. Nagyon fontos dolog, hogy a jelenlegi kormány politikája az, hogy ha válság vagy baj van a gazdasággal és esetleg alulteljesít, az nem érintheti a nyugdíjak reálértékét, az értékállandóságát. Ezt azért mondom el önnek, mert amikor önök voltak kormányon, ez nem így volt, hiszen éppen a válságot használták arra, hogy csökkentsék a nyugdíjasok nyugdíját. A jelenlegi kormány ezzel szemben azt tette 2011-től, hogy megtartotta a nyugdíjak reálértékét, a vásárlóértékét, de nemhogy megtartotta, hanem 10 százalékkal növelte is ezt. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon komoly teljesítmény, nagyon komoly gazdasági teljesítmény.

Igenis úgy történik 2012 óta, hogy ha az év eleji nyugdíjemelés mértékét év közben az infláció meghaladja, akkor az novemberben visszamenőleg nyugdíj-kiegészítésként kiegészítésre kerül. Így fog ez történni ebben az évben is. A nyugdíjemelés mértéke 2,8 százalék volt, és attól függően, hogy év végéig hogyan alakul a nyugdíjas fogyasztói árindex, olyan mértékben, annyi százalékban fog kiegészítésre kerülni minden egyes nyugdíjas nyugdíja, mint ahogy az elmúlt tíz évben ez minden évben megtörtént.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Ismét Korózs Lajos képviselő úré a szó.

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt azért, államtitkár úr, azt hiszem, elismerte, hogy a nyugdíjasok tíz hónapon keresztül hiteleztek a kormánynak, hiszen a kormány szerintem szándékosan alultervezte az inflációt. Amikor a költségvetés vitája volt, én magam is itt elmondtam annak idején, hogy már a jegybank is magasabb inflációval tervezett erre az évre, mint ahogy a kormány benyújtotta az ez évi költségvetést. Ez az egyik dolog.A másik: államtitkár úr nem válaszolt arra, hogy vissza fognake térni a vegyes indexálásra, láte lehetőséget arra, hogy a 6,5 százalékkal kerüljön megállapításra ez a visszamenőleges kiigazítás, és nem válaszolt arra sem államtitkár úr, hogy tervezike a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkezők, így a százezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők nyugdíjkorrekciós programjának kidolgozását és benyújtását a parlament elé. Várom a válaszát, államtitkár úr, változatlanul.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Viszonválaszadásra államtitkár úré a szó ismét.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy percben nem fogok tudni átfogó nyugdíj-átalakítási tervekről beszélni, de azért egy dologról beszélek önnek: arról, hogy a Fidesz-kormány jövő év elején megkezdi a 13. havi nyugdíj visszaállítását, mégpedig év elején 25 százalékkal, ’22-ben 50 százalékkal és ’23-ban válik teljessé. Ez szintén egy nagy különbség az önök kormányzása és a jelenlegi polgári kormány, a Fidesz-KDNP-kormány között, hiszen önök válságban elvették a 13. havi nyugdíjat. Ön most követelőzik, de akkor is itt volt a parlamentben és megszavazta, hogy vegyük el a nyugdíjasoktól az egyhavi nyugdíjat. Jelzem, önök szerint ez a válság nagyobb, mint az akkori volt. Mi ennek ellenére nem ezt tesszük, hanem pontosan fordítva, a nehéz helyzetben a nyugdíjasoknak adunk, a gazdaság teljesítményével arányosan megkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaadását, amit önök elvettek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   47-48   49-56   57-64      Ülésnap adatai