Készült: 2021.05.10.03:16:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2020.10.05.),  13-16. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:41


Felszólalások:   9-12   13-16   17-22      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Most az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan következik.

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra a tagállamokra vonatkozó jogállamisági értékeléseket. A Fidesz-kormányt ért bírálatok minket nem leptek meg, ennek ellenére a Fidesz erős vádaskodásba és vagdalkozásba kezdett. Támadták a jogállami követelményrendszert, és le akarták mondatni Věra Jourovát, a jogállamiság betartásáért felelős uniós biztost. Tudják, erről a képmutató cirkuszról az a kép jut eszembe, hogy valaki bemegy a boltba, és elkezdi követelni, hogy szereljék le a lopásgátló kapukat. (Szórványos derültség.) Ilyenkor mindenki arra gondol  és joggal , hogy az illető lopni akar, hiszen ha nem így lenne, akkor miért zavarnák a riasztóberendezések.

Ugyanez a helyzet, amikor a Fidesz a jogállami kritériumok alkalmazása ellen tiltakozik. Önök pont ezzel a tiltakozással buktatják le magukat, ezzel a tiltakozással árulják el, hogy valójában korruptak, antidemokratikusak és harácsolók.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök azt mondják, hogy a liberális demokráciát meghaladta az illiberális demokrácia, önök szerint ez is jogállam, hiszen a törvények uralkodnak. Csakhogy a jogállam az önök felfogásában azt jelenti, hogy egy szűk kisebbség, jelen esetben a fideszes elit érdekeit védi csak a jog. Az önök által hozott törvényeknek az a célja, hogy a hatalom érdekeit megvédje. Önök azért hoznak törvényeket, hogy azzal saját hatalmukat, saját lopásaikat, visszaéléseiket, bűneiket legalizálják.

Ezzel szemben mi a szociális demokráciában hiszünk, melyet a Magyar Szocialista Párt képvisel, és egy sikeres kormányváltást követően be is kíván vezetni. A szociális demokráciában a jog az emberek érdekeit védi a hatalommal szemben. A mi értelmezésünkben jogállamról ott beszélünk, ahol, ha a munkádat elvesztetted, az adódból eltartott kormányod segít rajtad, hogy túléljél. Ahol nem vihet el a rendőr egy kormányt kritizáló Facebook-bejegyzés miatt. Ahol nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat; ahol nem veszik el az egyetemek önállóságát; ahol nem alattvalókat nevelnek a gyerekeidből. Ahol a munka törvénykönyve nem teszi kiszolgáltatottá a munkavállalókat. Ahol a választásokon senkinek nem kell lefényképeznie a szavazólapját.

Mondjuk ki: a Fidesz az önkényuralmi rendszerét védi, és egy párhuzamos valóságot, párhuzamos világot épít. A kevésről azt mondják, hogy elég, a nincsről azt, hogy van, a lopásról meg azt, hogy kormányzás. Ezt azonban nem lehet a végtelenségig folytatni. A hazugság paravánja sohasem takarhatja el a teljes igazságot.

(13.40)

Önök úgy félnek minden külső vizsgálattól, például az Európai Ügyészségtől is, mint ördög a tömjénfüsttől. Önök azért hozták létre az illiberális államot, hogy Magyarország határain belül szabadon lophassanak. Ezért fideszes a legfőbb ügyész, ezért fideszes a közmédia, ezért fideszes az Alkotmánybíróság, ezért fideszes mindenki, aki ellenőrizhetné a kormányt. Aki a magyar jogállamiságot kéri számon, az az önök lopásra épülő hatalmát veszélyezteti. Ezért hőbörögnek most az Európai Unió jogállamisági jelentésért felelős uniós biztosa ellen.

A Fidesz és Orbán Viktor a jogállamisági vizsgálattól való félelmében eljátssza, hogy Magyarországot megtámadták és megsértették, pedig ilyesmiről nincsen szó. Önök csak a tíz év alatt összeharácsolt zsákmányukat féltik. Ez az egyszerű igazság. A Fidesz-kormány ugyanolyan, mint az a tolvaj, akinek tele van a zsebe lopott holmival, és ezért le akarja szereltetni a lopásgátló kapukat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ki kell mondanunk, hogy az a köztársaság, ami most van, az csak formájában köztársaság, egy alaki köztársaság, ami valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt számára ez azt is jelenti, hogy valódi szabadságharcot kell folytatni, és bízom benne, hogy ebben a szabadságharcban nem leszünk egyedül. A demokrácia, a hatalommegosztás, a szabadságjogok, a szociális jogok és a jogállamiság újjáépítése nem lehet vita tárgya. Kezdjük el közös jövőnkért, Magyarországért! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Völner Pál államtitkár urat illeti a szó.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Rossz hírem van az ön számára, önök egyre kevesebben lesznek ebben a harcban, mert épp a legutóbbi elnökválasztás előtt a tagságnak egy jó részét kizárták, hogy ön és a társa nyerhessék meg az elnökválasztást. (Derültség a kormánypárti sorokban.) Kicsit érdekes, hogy ezek után jogállamisági kérdésekről nyilatkozik, amikor a saját szervezetükön belül is megkérdőjelezhetők azok a jelenségek, amelyek vannak. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)De hogy rátérjünk arra is, ami a mondandója lényegét alkotta: jogállamisági jelentés. Olvassák el a lisszaboni szerződést, mutassák meg nekem azt a passzust, amely szerint a Bizottságnak van olyan jogköre, mint a luxembourgi bíróságnak, hogy jogi szempontból minősítheti valamely tagállamnak bármilyen jogszabályát vagy bármilyen intézkedését! Kérem, hogy küldjék ezt majd el a részemre.

Gyakorlatilag egy olyan zsarolóeszközzel állunk szemben, amikor erről a bizottsági jogállamisági jelentésről beszélünk, ahol azokat az ügyeket, amelyeket nem sikerül jogi úton, jogi keretek, jogállami keretek között rendezni, politikai jelentés formájában, jogi köntösben jelenítik meg, s ez már 2010 óta így van. 2010 óta, amióta a balliberális többség által uralt Európai Bizottság, az Európai Unió Parlamentje gyakorlatilag nem viseli el, hogy ebben az országban ki tudtunk jönni a kötelezettségszegési eljárás alól, hogy különadókkal be tudtuk vonni a közteherviselésbe a multinacionális cégeket, hogy rezsicsökkentéssel meg tudtuk védeni a legelesettebb rétegeket, amelyeket egyébként a baloldalnak is illene időnként megvédeni és nem áremelésekkel sújtania, valamint sikerült rendbe tennünk azokat a jogi kereteket, amelyek hihetővé teszik azt, hogy Magyarország meg tudja védeni ma a határait a migránsinvázióval szemben, amit egyébként a schengeni szerződés is előír.

Gyakorlatilag egy olyan játéknak lettünk a részesei, ahol mi tartottuk be a szabályokat, és a hátunk mögött folyamatosan mindenki mást játszott, részben az önök felbujtására, bár az önök szerepét azért nem értékelem túl, mert a teljesítményük idehaza látszik elsősorban. De gyakorlatilag van egy ilyen nemzetközi nyomás, amelyet részben az a fajta liberális vagy baloldali ideológia, amit kész nemzetközi hálózat a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül képvisel, amelynek a szerepét a jogállamiság szempontjából igenis meg kellene vizsgálni, hogy egy amerikai milliárdos ki-be mászkál az európai biztosok irodáiba; gyakorlatilag ezt követően az itteni szervezetei megkapják a Bizottságtól azokat a finanszírozási forrásokat, amelyekből jól fizetett zsoldosaikkal legyártják azokat a háttéranyagokat, amelyeket benyújtanak egy jogállamisági jelentéshez a Bizottságnál. Majd ez megjelenik egy hivatalos formában, és attól eltekintve, hogy Magyarország ezekre megadta a kellő választ, amire nem hajlandók reagálni, és gyakorlatilag egy kórusként üvöltenek ebben a történetben, ahol az EP alelnöke legutóbb azt engedte meg magának, hogy Magyarországot és Lengyelországot akarta kiéheztetni, ami mondom, egy német szájából kicsit furcsán hangzik, amikor lengyeleket akar éheztetni. Szerintem egy ilyen kijelentés után normál esetben gyakorlatilag egy német képviselőnek le kellene mondania, függetlenül attól, hogy az EP alelnöke és szociáldemokratae vagy sem, és milyen többség áll mögötte.

Tehát ezek tarthatatlan, minősíthetetlen dolgok. S önök ezeken lovagolva próbálják itt, Magyarországon ezt a jogállamisági ügyet elővenni.

Ugyanakkor, ha megnézzük a többi tagállamot, bár nem divat a részünkről mutogatni a többi tagállam különböző anomáliáira, de sajnos most már eljutottunk tíz év után oda, hogy ezekre is rákényszerülünk, hogy a jogállamiság barátai, mondjuk, hogyan viselkednek, és miért nincs meg ez a jelentésekben. Legutóbb: egy szlovák állampolgár évekkel ezelőtt meghalt egy brutális rendőri intézkedés következtében Belgiumban, és elégtelenül vizsgálták ki az ügyet, szó nincs róla a jelentésben. Az a rendőrségi vezető egyébként, aki akkor ezt a vizsgálatot folytatta, ma az Europol vezetője. De folytathatnám a sort, amilyen ügyeket elővesznek a jogállamisági jelentésben, amiket mondjuk, ’14 előtt lezártunk a Bizottsággal folytatott egyeztetések során. Épp a minap idéztem, ez olyan, mintha Jourová biztos asszonynak felidéznénk azt, hogy 2006-ban korrupciós vádakkal letartóztatták a prágai repülőtéren, és csak azért engedték szabadon, mert az a titkos lehallgatású telefonbeszélgetés, amit az ügyészség benyújtott, a bíróság szerint elégtelen volt. Vagy mondhatnánk a belga biztos esetét, aki ellen szintén korrupciós vádak miatt folyt eljárás, majd a biztosi meghallgatása során ejtették ellene a vádakat, és gyorsan kinevezték.

Kik ezek, ha nem fogott emberek? Kik ezek, akik nem azt mondják, amit elvárnak tőlük, akiket a baloldali sajtó bármikor öt perc alatt kinyír, ellehetetlenít, és gyakorlatilag azt kell mondaniuk, amit önök elvárnak tőlük? Szégyelljék magukat! Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   9-12   13-16   17-22      Ülésnap adatai