Készült: 2020.02.18.01:51:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  55-58. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Stummer János, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Ne korlátozzák a mesterséges megtermékenyítéseket!” címmel. Képviselő úr, öné a szó.

STUMMER JÁNOS (Jobbik): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ma én nem a küszöbön álló demográfiai katasztrófáról akarok önöknek kiselőadást tartani. Nem vitatkozni akarok önökkel, hanem kérni. Nem hangoskodva, nem melldöngetve, de keményen és határozottan kérem Magyarország Kormányát sok százezer magyar honfitársunk nevében.Ha az embernek megadatik az az isteni kegy, hogy láthatja világra jönni saját édesgyermekét, akárhányszor éli is át, soha nem feledi ezeket a pillanatokat. Ha megélheti a születés csodáját, és a karjában tarthatja azt a régóta várt csöppséget, képes egy pillanat alatt átértékelni mindent, amit addig a világ folyásáról gondolt.

(12.40)

Ha láthatja élete párját, ahogy az a kezébe veszi közös halhatatlanságuk zálogát, akkor jön rá, hogy ez a kis jövevény lesz a legnagyobb boldogsága egész hátralévő életében, ha megadatik, ha megélheti, ha láthatja. A nagy számok törvénye alapján ma idefelé jövet mindannyian elhaladtunk egy-egy olyan embertársunk mellett, aki vagy küzdött már vagy küzd mind a mai napig a meddőség problémájával, azzal a sokszor feldolgozhatatlannak tűnő lelki fájdalommal és kínnal, hogy bár a világon mindennél jobban szeretné megtapasztalni ezeket az érzéseket, valamilyen egészségügyi okból ez mégsem lehetséges. Ha neki lehet, nekem miért nem? Ez a keserűség csak a ritkább esetben hajszolja ezeket a párokat a tehetetlen lemondásba. Kezelések, beavatkozások, terápiák sorozatán mennek keresztül hónapról hónapra, reménykedve benne, hogy na, talán majd most, aztán amikor nem történik semmi, végül ezek az emberek beállnak a mesterséges megtermékenyítésre várók hosszú sorába.

Értük szólok most, ezért a 300 ezer meddő párért, az ő nevükben kérem önöket, ne korlátozzák ezeket a mesterséges megtermékenyítéseket, és vegyék ki végre a teljesítményvolumen-korlát alól ezeket az eljárásokat. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Különböző tanulmányok alapján ma Magyarországon körülbelül minden hetedik pár küzd azzal a problémával, amelyről a képviselő úr beszélt, hogy valamilyen biológiai okból, úgy tűnik, nem lehet gyermekük, éppen ezért egyre nagyobb feladatunk az, hogy különböző meddőségi kezelésekben segítsük a magyar fiatal párokat. Az elmúlt években, ön is talán követte, tisztelt képviselő úr, éppen ezért nagyon sok és nagyon nagy léptékű döntést hozott a kormány. Az első és fontos lépés annak érdekében, hogy minél többen, akik szeretnének, hozzájussanak ezekhez a meddőségi kezelésekhez, az volt, hogy a meddőségi kezeléshez használt gyógyszerek közfinanszírozott arányát 70 százalékról 90 százalékos támogatásintenzitásra emeltük, ami kiemelkedően magas. A második lépés, amely szintén a meddő párok számára jelent nagy segítséget most már, hogy először az első gyermeknél öt, majd a további gyermekeknél négy-négy további ciklust finanszíroz a magyar egészségbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy Európában nem sok olyan ország van, ahol hasonló lenne, Belgiumban van ehhez hasonló, de ott is csak az első beavatkozásnál. Amúgy Magyarországon talán az egyik legtöbb beavatkozást finanszírozzuk, tehát pontosan azért, hogy akik gyermeket szeretnének, azok számára ennek a biológiai akadályait leküzdjük.

Mindemellett azért, hogy nagyobb kapacitás is legyen, minél több, és minél közelebb legyen kinek-kinek a lakóhelyéhez a beavatkozás lehetősége, ne kelljen Budapestre vagy más nagyvárosba utazni, éppen ezért a kormány 7,8 milliárd forintot különített el arra, hogy további kapacitásbővítéssel az állami intézmények, elsősorban a klinikák újabb és újabb meddőségi központokat hozhassanak létre, hogy újabb és újabb berendezéseket vásároljanak, újabb és újabb technológiákat, még pontosabb technológiákat, és még inkább olyan technológiákat vezessenek be, amelyek minél kevesebb fizikai megterheléssel járnak, és minél nagyobb eredményességgel kecsegtetnek.

Éppen ezért ez a jelentős összeg, amely erre a célra fordításra került, bízunk benne, hogy a következőkben pontosan a meddő párok számára többször annyi lehetőséget fog biztosítani, mint pár évvel ezelőtt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai