Készült: 2020.02.29.11:56:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  47-50. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:   43-46   47-50   51-54      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm miniszterhelyettes úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, kérdést kíván feltenni az igazságügyi miniszternek: „Miért nem hozza nyilvánosságra a kormány az összes ügyben az OLAF jelentéseket?” címmel. A kérdés megválaszolásával a miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter urat bízta meg. A kérdésre miniszter úr felkérésére Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol. Megadom a szót Tordai Bence képviselő úrnak. Parancsoljon!

(12.30)

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. A múltkor Polt Péter fideszes legfőbb ügyésznek nem sikerült érdemben válaszolnia az azonnali kérdésemre az OLAF-jelentések nyilvánosságával kapcsolatban. Az látszik, hogy csak azt az OLAF-jelentést hozzák nyilvánosságra, ami a Fidesz érdekét szolgálja, de titkosak maradnak azok, amik a Fidesz bűnügyeit bizonyítják. Meglehetősen szembetűnő, hogy a 4-es metró jelentését a nyilvánosság elé tárták, az Orbán-vő, Tiborcz István eliosos közvilágítási projektjei esetében ugyanezt már nem sikerült megtenni. Amikor aztán még fideszes mércével is kezd kínossá válni az ügy, akkor lemondanak az Elios-projektek uniós finanszírozásáról, ami azt jelenti, hogy Tiborczék 13 milliárdját a magyar adófizetők pénzéből fogják fedezni. Ezért is jogában áll tudni az embereknek, mit állapított meg az OLAF-jelentés, ami miatt a Fidesz menekülésbe kezdett.Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője 2015 óta próbálja kideríteni az igazságot az ügyben. Az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának tagjaként Jávor Benedek betekintést nyert az inkriminált jelentésbe, és megállapította, hogy súlyos, rendszerszintű csalás folyt az Elios szinte minden projektjénél.

Államtitkár úr, mi az oka annak, hogy a 4-es metró esetében nyilvánosságra hozták az OLAF jelentését, de az Elios-ügyben nem? Miért nem hozza nyilvánosságra a kormány az összes ügyben az OLAF-jelentéseket? És ezt az eredeti címzettnek, az igazságügyi miniszternek szántuk: hogyha ő EU-biztos lesz, akkor vajon továbbra is a korrupt Fidesz és az Orbán család érdekeit fogja képviselni a magyar adófizetők és az európai adófizetők érdekei helyett? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Cseresnyés Péter államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megszokhattuk már, hogy a bevándorláspárti ellenzék morális válságáról és botrányairól csúsztatásokkal próbálja meg elterelni a figyelmet. (Arató Gergely: Elios! Sötétség!) A közvilágítás-fejlesztési projekteket eddig is kampányeszközként használták politikai céljaik eléréséhez. Most, a baloldal és a szélsőjobb összebútorozása idején sincs ez másképp. Az európai parlamenti választások közeledtével így akarják leplezni, hogy Brüsszelben és a hazai színtéren is önök teljes mellszélességgel támogatják a bevándorlást. Bizonyították már ezt, amikor el akarták gáncsolni a 2016-os kvótanépszavazást, amikor nem álltak ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentés vitájában, de bizonyítják azzal is, hogy Frans Timmermansszal összekapaszkodva támogatják (Tordai Bence: Válaszolj a kérdésre!) Brüsszel elképzeléseit a migránsbankkártyákról, migránsvízumról, a betelepítési keretekről és a magyar források megvágásáról.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt kell mondanom, hogy a tények a napnál is világosabban az önök rágalmai ellen beszélnek. A kritizált projektek megvalósultak. A KEOP támogatásának köszönhetően 35 település mintegy 1,2 millió lakosa számára épült ki korszerű közvilágítás. A Nemzeti Nyomozó Iroda hónapokon keresztül vizsgálta a kapcsolódó projekteket, mielőtt megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

Az az álhír pedig, hogy uniós forrást veszítenénk, a magyar állampolgárok nettó félrevezetése. Magyarország a KEOP program teljes keretét az utolsó fillérig fejlesztésekre és fejlesztésekben hasznosítja és hasznosította. Önök viszont úgy kérik számon a politikailag motivált OLAF-jelentések nyilvánosságra hozatalát, hogy közben saját gazdálkodásuk jogszerűségét sem tudják igazolni az Állami Számvevőszék felé. (Arató Gergely: Elfelejtettél válaszolni!  Tordai Bence: Válaszolj!)

Ha pedig már az M4-es metró ügyét is idehozta, javaslom, hogy a 166 milliárd forintos kár okairól érdeklődjék szövetségeseinél, az MSZP-nél, vagy éppen frakciótársánál, Burány Sándornál. Ők házon belül biztosan mélyreható ismeretekkel tudnak szolgálni a 4-es metró beruházása, Magyarország legnagyobb korrupciós botránya szövevényes ügyeiről. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   43-46   47-50   51-54      Ülésnap adatai