Készült: 2020.07.04.20:23:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

3. ülésnap (2018.05.11.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Vejkey Imre (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:10


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt köszönet a tegnap délutáni szavazás során megjelent kormánypárti és ellenzéki képviselőknek. A házszabálytól való eltérés megszavazásával lehetővé tették azt, hogy a parlament plenáris ülése már ma reggel tárgyalhassa a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/14. számú törvényjavaslatot, amely a 2018. évi országgyűlési választást követően a negyedik Orbán-kormány megalakításának törvényi előfeltételeit teremti meg.A törvényjavaslat az Alaptörvény 17. cikk (1) bekezdése alapján tartalmazza az új kormány megalakulásának előkészítése érdekében a minisztériumok felsorolását, valamint a végrehajtáshoz szükséges törvényi szintet igénylő anyagi jogi szabályokat. A kormány tagjainak feladat- és hatásköreit a 2010. évi XLIII. törvénnyel összhangban e törvény hatálybalépésével egy napon hatályba lépő kormányrendelet szabályozza. A törvényjavaslat alapján Magyarországnak továbbra is tíz minisztériuma lesz: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi, Igazságügyi, Innovációs és Technológiai, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Magyarország polgárai 2018. április 8-án egyértelműen kijelölték a kormányzás céljait. A nemzeti keresztény kormány céljai nem változtak a 2010-2018. évi két ciklushoz képest. A kormány legfőbb célja most is az, hogy mindent megtegyen azért, hogy megőrizhessük keresztény kultúránkat. Ennek a célnak az eléréséhez szükséges, hogy meg tudjuk védeni országunkat, meg tudjuk teremteni a teljes foglalkoztatottságot, családközpontú politikával támogatni tudjuk a családokat, segély helyett munkát adjunk honfitársainknak, és a magyar érdeket, tisztelt hölgyeim és uraim, a magyar érdeket pedig mindenekelőtt képviseljük.

A nemzeti keresztény kormányzás nyolc éve alatt odajutottunk, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa, és azon vagyunk, hogy az is maradjon. Megvédjük határainkat, a kerítés állni fog, ha szükséges, erősítjük, bővítjük. Ugyanakkor dolgozunk azon, hogy a mindennapok biztonsága is tovább erősödjön.

A célok megvalósításához tehát erős kormányra, politikai és jogi stabilitásra van szükség. A kormány irányítását a miniszterelnök végzi, ennek keretében megszűnik a kormányzati tevékenység összehangolásáért való külön miniszteri felelősség, amely felelősségi körbe tartozó feladatok a továbbiakban megoszlanak a létrejövő kormányzat központi szervei között. A miniszterelnök irányításával a kormány keretein belül kormányzati központ működik, amelynek részei a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kormányiroda. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök politikai munkaszervezeteként, a létrejövő Miniszterelnöki Kormányiroda pedig kormányzati igazgatási munkaszervezetként működik.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A választók akaratának megfelelően mielőbb meg kell alakítani Magyarország új kormányát, a negyedik Orbán-kormányt. Hatékony és gyors reagálású kormányra van szükség, mert a világban percek alatt olyan változások mennek végbe, amelyek mindannyiunk életét érintik. Vannak ilyen kihívások a biztonság területén és a gazdasági életben is, ezért a kormányzati struktúrában kiemelt szerepet kapnak a nemzetbiztonsági kérdések és az innováció. Szétválik az állami vagyon kezeléséért és a fejlesztéséért viselt kormányzati felelősség, létrejön az Innovációs és a Technológiai Minisztérium. A gazdasági életben ugyanakkor nagy jelentőséggel bír a pénzügyi stabilitás és megbízhatóság. Ezt a szempontot a kormányzati struktúrában a pénzügyi politikáért és a költségvetési tervezésért felelős Pénzügyminisztérium fogja ellátni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebben a ciklusban rendkívül fontos nemzetközi feladataink is lesznek, amelynek célja, hogy a Nyugattal felismertessük keresztény gyökereinket, és késztessük arra, hogy álljon ki ezen értékek mellett. Ezt elsődlegesen a Miniszterelnökség és a Külügyminisztérium fogja képviselni. Jelenleg ezek a keresztény értékek Nyugaton sajnos elfeledni látszanak, pedig minden, amit nyugati kultúrájú emberként értéknek tekintünk, mint a demokrácia, a szabadságjogok, az emberi méltóság, de ugyanígy a tudományos eredmények is, mind a zsidó-keresztény örökségből vezethetők le. Ez a Nyugat sajátja. Mivel pedig a Nyugat megtagadja keresztény gyökereit, ezért Nyugaton ezek az alapvető értékek évről évre, hónapról hónapra, óráról órára kiüresednek, és nem marad a helyén semmi, csak egy minden értéket elnyelő fekete lyuk, a határtalan szabadság ígéretével, az önmegtartóztatás és kontroll hiányával, végső soron pedig magával a társadalmi káosszal.

Az Unió alapító atyái, Schuman, Adenauer, De Gasperi már fél évszázaddal ezelőtt megmondták, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Sajnos Európa a végzete felé rohan, de mi, magyarok megkíséreljük ebben is megállítani. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a nyílt támadást az őshonos európai népekkel és nemzetekkel szemben, továbbá az Európa gyökereit képező keresztény civilizációval szemben megállítsuk.

Ezzel a kiállásunkkal mi a szuverén Magyarországot és lakóit, továbbá a föderatív Európát védjük.

(9.40)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján a KDNP parlamenti frakciója támogatja a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/14. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai