Készült: 2019.10.16.08:11:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2018.10.16.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:06


Felszólalások:   21-24   25-28   29-30      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője: „Köszöntjük a postásokat” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a szót és a lehetőséget. Napirend előtti felszólalásom apropóját az adja, hogy nemrég ünnepeltük a postai világnapot, és ennek okán a Fidesz fontosnak tartja, hogy itt, a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt is kiemelje és megköszönje a Magyar Posta és a több mint 30 ezer postai dolgozó nap mint nap végzett áldozatos, felelősségteljes munkáját. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Posta története régre nyúlik vissza, hiszen már több mint 150 éve, 150 esztendeje szolgálja a magyar embereket. A minőségi munkára garanciát jelent a másfél évszázados tapasztalat és hagyomány, amely komoly segítség a hétköznapokban.

A rájuk bízott munkát, feladatot magas szakmai színvonalon és eredményesen végzik el a postai dolgozók, mutatja ezt az is, hogy Magyarországon az emberek leginkább a postásokban bíznak. Bíznak a postásokban, hiszen ez a munka nagyon sok helyen, főleg vidéki kistelepüléseken egy szoros, napi emberi kapcsolatot is jelent.

Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Posta az egyik legrégebbi nemzeti szolgáltató, több mint 30 ezer dolgozójával együtt Magyarország Kormányának kiemelt, stratégiai fontosságú intézménye, hiszen a levelek és küldemények kézbesítése mellett a nemzeti konzultációk lebonyolításában, az idősek nyugdíjának kézbesítésében és az Erzsébet-utalványok házhoz szállításában is jelentős szerepe és feladata van.

(9.10)

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya fontos feladatának tartja a postai munkavállalók lelkiismeretes tevékenységének megbecsülését, kiemelkedő teljesítményük támogatását. 2017-ben egy 3 éves bérmegállapodást kötött a Magyar Posta összesen átlagosan 32 százalékos béremelésről, amely munkakörönként differenciált módon valósult meg.

Tisztelt Országgyűlés! Modernizálódó világunkban a Magyar Postának több kihívással is meg kell küzdenie. Az internet és az elektronikus levelezés elterjedésével a klasszikus magánlevelezés jelentős mértékben csökkent. Európai uniós szabályozás okán megszűnt a postai monopólium, a piacot liberalizálták, ugyanakkor az egyetemes postai szolgáltatás tagállami feladat, amely a versenytársakra nem vonatkozik.

Tisztelt Országgyűlés! Ilyen szabályozási környezetben is talpon tudott maradni a Magyar Posta, sőt jelentős fejlesztések is történtek az ágazatban. Jelentős beruházást hajtottak végre a csomaglogisztika területén, megerősítették a csomagautomaták kapacitását, a nagyvállalatok közül elsőként tesztelték elektromos autóikat.

Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának képviselői nevében itt, a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt köszönjük meg a több mint 30 ezer postai dolgozó munkáját. Köszönet érte. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Nyitrai Zsolt képviselő úr. A kormány nevében Fónagy János államtitkár úr fog válaszolni az elhangzottakra.

DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm képviselőtársam napirend előtti felszólalását, hiszen van egy sor olyan része életünknek, amely mindennapjainkhoz hozzátartozik, és valljuk be, nem vesszük észre esetenként azt a munkát, azt a szolgáltatást, amelyet nagy szervezetek, esetenként több tízezer ember immáron 150 éve mindennapjainkhoz hozzátartozóan nyújt.Igen, a Magyar Posta egy kiemelt jelentőségű állami vállalat, amely 30 ezer dolgozójával egyrészt ellátja a postai közszolgáltatásokat, ugyanakkor piaci cégként meg kell felelnie a versenypiac feltételeinek is. az egész országot lefedő, 2700 postát működtető hálózat egyedülálló, s egyedülálló az is, hogy munkatársai, több ezer postás naponta gyakorlatilag gyalog bejárja az ország minden települését.

A vállalat tavaly ünnepelte fennállásának 150 éves jubileumát. Másfél évszázad alatt meghatározó szolgáltatóvá vált, jelenleg is az, s a munkatársai iránti bizalom pedig az országban az egyik legmagasabb. Ezt mutatja, hogy október 9-én a postai világnap alkalmával megtartott rendezvényeken mintegy 150 díjat vehettek át a kitüntetettek, több szakmai elismerést kaptak a posta munkatársai.

A Magyar Posta jelentősége az internet világában is óriási. Évente mintegy 600 millió levelet kézbesítenek munkatársai, a postákon feladott csekkek száma pedig meghaladja az évi 200 millió darabot. A fogyasztói trendek azt mutatják, hogy a hagyományos levélfeladás és a csekkbefizetés mértéke ugyan lassan csökken, de a csomagkézbesítési piacon évek óta növekedés látható. A Magyar Posta a belföldi csomag, futár- és expresszpiacon piacvezető  komoly versenytársak mellett is  35 százalékos részesedéssel. Jelenleg évente több mint 20 millió csomag és közel ennyi árutartalmú nemzetközi küldemény kézbesítését végzik el a postások.

A posta számára a legnagyobb kihívást az elektronikus kereskedelem elmúlt években tapasztalt dinamikus növekedése jelenti. Ezt a növekedést a csomagfeldolgozásnak és -kézbesítésnek követnie kellett, amelyhez fejlesztések voltak szükségesek. Ennek egyik lépése az automata csomagfeldolgozó rendszer, amelyet október 1-jétől működtet a Magyar Posta. A beruházással jelentősen javult a csomagfeldolgozás, a kapacitás közel háromszorosára növekedett, automatizálással pedig reményeink szerint a munkaerőhiányt is mérsékelni tudjuk.

Jön a karácsony, s karácsony előtt a csomagkézbesítés nagy kihívást jelent minden évben. Ez a rendszeresen növekvő forgalom a postai intézkedéseknek köszönhetően mind az elmúlt években is és reményeink szerint idén karácsonykor is zökkenőmentesen fog lebonyolódni. A posta támogatja az innovációt, a digitális fejlesztései eddig is sikeresek voltak, gondoljunk a csekkautomatákra, a csomagautomatákra vagy az iCsekk mobilapplikációra.

A Magyar Posta stratégiai célja, hogy modernizálja a klasszikus levélpostai szolgáltatásait. A postai azonosított küldemények követési programjának lényege, hogy az úgynevezett könyvelt levelek, az ajánlott, tértivevényes levelek és hivatalos iratok életútja követhető legyen az ügyfelek számára a feladástól a kézbesítésig, illetve az átvételig. Ebben a projektben a posta több mint 8000 munkatársat lát el mobil kézbesítő eszközzel, a nagyobb forgalmú településeken hőnyomtatókkal, a postákat pedig aláírópadokkal. Az ügyfelek nem papíron, hanem mobil eszközön írnak alá, így az átvétel közvetlenül az elektronikus adatbázisba kerül. Egyik legjelentősebb eleme a fejlesztésnek, hogy kivezetésre kerül a papíralapú tértivevény. Az új rendszer bevezetése révén a jövőben országosan minden kézbesítő elektronikus eszközökkel kézbesíti majd a könyvelt levélküldeményeket.

Még egyszer köszönöm a napirenden kívüli felszólalást és az önök figyelmét.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-30      Ülésnap adatai