Készült: 2020.01.18.16:32:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2018.10.16.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:24


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Jó reggelt kívánok. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés őszi ülésszakának 9. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében… (Jelzésre:)  közben a kártyát behelyeztem, mert megint érvénytelen leszek. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Tiba István és Szávay István jegyző urak lesznek a segítségemre.Köszöntöm a kedves vendégeinket és mindazokat, akik figyelemmel kísérik a munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gréczy Zsolt, a DK képviselője: „Egyre rosszabbul élnek az idős emberek” címmel. Öné a szó, Gréczy képviselő úr.

GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány, a KDNP és a Fidesz ismét, szokásához híven, becsapni készül a nyugdíjasokat. 2,7 százalékosra tervezték a jövő évi inflációt, miközben az minden mértékadó elemzés szerint már idén is jócskán meg fogja haladni a 3 százalékot, a trend pedig emelkedő. Jövőre tehát a nyugdíjak emelése az önök ígéretével ellentétben lényegesen el fog maradni az inflációtól, más szóval: a nyugdíjak jövőre folyamatosan veszíteni fognak az értékükből. Az elmúlt években a nyugdíjemelések követték ugyan az átlagos inflációt, önök azonban változatos trükköket vetettek be, hogy a nyugdíjasok így is rendszeresen rosszul járjanak. Mindenekelőtt a nyugdíjasok számára az infláció csaknem minden évben magasabb volt az átlagosnál. Az ő fogyasztói kosarukban ugyanis lényegesen nagyobb súllyal szerepel az élelmiszer, a háztartási energia és a gyógyszer. A most gyorsuló inflációt főként az élelmiszer- és energiaárak emelkedése húzza, a nyugdíjasokat tehát az infláció az átlagnál jobban fogja sújtani.

Aki mostanában közértben jár, nyilván tapasztalja a horrorisztikus árakat. Elhiszem, hogy például a lépegető exkavátor ára viszont csökkent, ebből azonban a nyugdíjasok viszonylag keveset vásárolnak, és az elmúlt időszakban az élelmiszerárak emelkedése egy, a gyógyszeráraké két évtől eltekintve mindig meghaladta az átlagos inflációt. Az évek mintegy felében a háztartásienergia-árakkal szintén ugyanez volt a helyzet. A nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számított infláció emiatt rendszerint magasabb volt az átlagosnál, azzal tehát, hogy a nyugdíjakat önök nem annak megfelelően emelték, valójában rontották a nyugdíjasok helyzetét.

Tény, hogy az átlagnyugdíjak reálértéke 2010 és 2017 között 16,3 százalékkal emelkedett, csak arról nem kéne megfeledkezni, hogy az önök által még ma is minden baj okozójának tekintett szocialista-liberális kormányzat első hét éve idején a nyugdíjak vásárlóereje csaknem kétszer ennyivel, 30,6 százalékkal nőtt a Gyurcsány-kormány idején. Akkoriban tehát lényegesen jobb volt nyugdíjasnak lenni, ráadásul az átlagérték elfedi, hogy amióta önök eltörölték a nyugdíjplafont, a nyugdíjasok jövedelmének különbsége is képtelenül megnőtt.

A milliós havi nyugdíj több mint 35-szöröse a minimális 28 500 forintosnak. A nyugdíjak tavalyi havi 115 ezer forintos átlaga tehát jótékony homályba borítja azt a tényt, hogy a nyugdíjasok több mint fele létminimum alatt él. A nyugdíjasok több mint fele létminimum alatt él! Ez ma Magyarország, az önök Magyarországa.

Az Eurostat adatai szerint 2006-ban az idős magyarok 11,7 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának, ez 2010-re a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánynak köszönhetően lecsökkent 4 százalékra. Az önök kormányzásával viszont újra gyors növekedésnek indult, és tavaly már több mint 9 százalékukat fenyegette az elszegényedés veszélye. És mindegy, hogy szegénységi küszöbnek az átlagjövedelem 40, 50 vagy 60 százalékát tekintjük; 2006 és 2010 között az annál kevesebből élő nyugdíjasok száma gyorsan csökkent, az önök kormányzásával viszont a trend megfordult, és arányuk tavaly már ismét megközelíti vagy akár meg is haladja a 2006-os szintet. További probléma, hogy a Bajnai-kormány átmenetileg ugyan felfüggesztette a svájci indexálást, önöknek viszont az első dolguk volt ezt véglegesen eltörölni.

A nyugdíjasok tehát relatív értelemben is szegényednek. Járandóságuk átlaga 2002-ben a nettó átlagkereset 57 százaléka volt, a Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban ez csaknem elérte a 70 százalékot, majd a válság hatására valamelyest csökkent, aztán kisebb ingadozásokkal éveken át szinten maradt. 2015 óta viszont zuhanórepülésbe kezdett, tavaly már alig haladta meg az 58 százalékot. Miközben pedig a magyar nyugdíjak reálértéke jövőre folyamatosan csökkenni fog, a nyugdíjasoktól visszatartott járandóság egy részét fogják önök prémiumnak címkézve visszaadni nekik.

Propagandagépezetük pedig mindezt a kormány nagyvonalú ajándékának tünteti majd fel, gondosan elhallgatva, hogy ennek folyósítására törvény kötelezi önöket, amelyet még Bajnai Gordon fogadott el 2009-ben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök tehát nem mások, mint ügyes zsebmetszők, kormánypárti képviselőtársak, akik akkor lopják meg a nyugdíjasokat, amikor azok nem veszik észre, majd a tőlük ellopott pénz egy részéből megvásárolják a hálájukat és a szimpátiájukat. Lehet, hogy önök ezt a politika művészetének tekintik, valójában szemfényvesztés, olyan, mint az utcán az „itt a piros, hol a piros” játék. Ideje lenne bocsánatot kérni a nyugdíjasoktól, és megadni nekik azt, ami valóban jár.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Gréczy képviselő úr. Az elhangzottakra a kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A bocsánatkérést talán akkor Gyurcsány Ferenc pártjának kellene kezdeni, tisztelt képviselő úr, kezdve azzal, hogy önök elvettek a magyar nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, minden magyar nyugdíjastól, attól is, aki átlagos nyugdíjat kapott, attól is, aki átlag alatti kisnyugdíjat kapott, és attól is, aki átlag fölötti magasabb nyugdíjat kapott. Minden magyar nyugdíjastól elvettek egyhavi nyugdíjat, két okból: egyrészről azért, mert Magyarországon rendkívül hibás gazdaságpolitikát folytattak, aminek a következtében összeomlás szélére került a magyar gazdaság, másrészről pedig azért, mert nem a magyar emberek érdekét vették figyelembe akkor, amikor gazdasági döntéseket hoztak, hanem azt a megrendelést várták, hogy az IMF meg a Világbank mit követel önöktől, mit vár Brüsszelből az Európai Bizottság. Amit ők mondtak: vegyenek el a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, abban a pillanatban elvették. Pedig önöket nem az IMF választotta meg, nem Brüsszelből nevezték ki, és nem a Világbank küldte ide önöket, hanem akkor a magyar emberek választották meg önöket, és a magyar emberek érdekét kellett volna képviselni, de nem azokat képviselték, akik önöket megválasztották.

Nemcsak én mondom azt, hogy önök gyalázatos politikát vittek akkor, amikor szegényekről, nyugdíjasokról volt szó, hanem a saját baloldali szakértőik is ezt mondták önökről, hiszen Ferge Zsuzsa mondta önökről: 2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy, mindenütt legalább ellátást, segélyezést vagy valami mást kiterjesztettek. Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.

(8.10)

Ön viszont a Népszabadság újságírójaként Ferge Zsuzsának egy másik cikkét, egy másik irományát magyarázza. Azt mondta, hogy félreértelmezik általában Ferge Zsuzsa szavait, amikor azt mondják, hogy négymillió szegény volt akkor Magyarországon. A cikk helyesen interpretálva  itt jön az ön újságírói bravúrja, hogy hogyan tudja a számokat zsonglőr módjára átvariálni  azt közölte, hogy: „Akkor lenne négymillió szegény, ha eltekintenénk a szociális támogatástól, a gyestől a családi pótlékon át egészen a nyugdíjig.” Ön szerint tehát a nyugdíj egy szociális támogatás, ami csak azért kell, hogy a szegénységtől megóvja az embereket. „Így csak egymillió”  mondja ön. „Igaz, nem egészen hárommillióan a létminimum alatt vannak, de mégsem nyomorúságban, hanem úgymond tisztes szegénységben élnek.” Itt magyarázza ön azt, hogy a saját kormányuk vezetése alatt hogyan került négymillió ember szegénységbe, hogyan került a nélkülözés határára, és ezzel szemben ön most az elmúlt időszak intézkedéseit kevesli, miközben a saját szegénységi bizonyítványukat önök állították ki; ön is ennek az újságnak a hasábjain, illetőleg Ferge Zsuzsa is elég egyértelmű nyilatkozatot tett az önök szociálpolitikájával kapcsolatban.

Önök tehát elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, 2,2 millió embertől, és mindemellett még a Nyugdíjbiztosítási Alap hiányát is az egekbe emelték: saját miniszterük is elismerte, hogy legalább 200 milliárd, a valóságban 320 milliárd forint volt ennek a hiánya. Ezzel szemben mi bevezettük a „Nők 40”-et, amit immáron több mint 230 ezer nő tudott igénybe venni, negyven év munkaviszony és gyermeknevelés után nyugdíjba tudtak vonulni.

Bevezettük azokat az intézkedéseket, amelyek révén akár például nyugdíjprémium vagy más ellátás érkezik a nyugdíjasokhoz. Ha megnézi ön, hogy mikor fizettünk ki nyugdíjprémiumot, csak az előző évet és idei évet találja. Az idei nyugdíjprémium összege egy átlagnyugdíj esetén is 18 ezer forintot tesz ki, de abban az esetben, ha valakinek már 80 ezer forintot elér a nyugdíja, akkor a maximális 18 ezer forintos összeget kapja, ami magasabb, mint a tavalyi. Várhatóan a novemberi nyugdíjjal együtt kapják ezt meg a nyugdíjasok, és nemcsak a nyugdíjasok, hanem a „Nők 40”-ben részesülők, a baleseti járadékban, a rokkantsági ellátásban részesülők szintén megkapják; a kormány erre 41,3 milliárd forintot biztosít. 1,9 millióan részesülnek azért nyugdíjprémiumban, mert időskori ellátásban részesülnek, és 594 ezren pedig egyszerű juttatásban részesülnek, mert ugyan nem időskori nyugdíjasok, de ehhez hasonló járadékot kapnak. 2017-ben pedig 24 milliárd forintot fordítottunk nyugdíjprémiumra, és a nyugdíj-kiegészítésre is 24 milliárd forintot.

Itt utasítanám vissza azt a feltételezést öntől, amely szerint bármikor is rosszul tudnának járni a nyugdíjasok: akár magasabb, akár alacsonyabb az infláció a tervezettnél, a nyugdíjasok rosszul nem tudnak járni, hiszen ha magasabb, a különbözetet nyugdíj-kiegészítésként megkapják, ha alacsonyabb, akkor pedig a különbözetet ők kvázi megnyerték (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.); ezért nőtt közel 10 százalékkal a nyugdíjak vásárlóértéke. Ha pedig az önök számítási módszerét alkalmaznánk (Az elnök ismét csenget.), akkor 2016-ig a nyugdíjasok 4090 forinttal kaptak volna kevesebbet havonta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai