Készült: 2020.04.06.13:38:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2005.06.01.), 126. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mai politikai vitanapunkon arra szerettünk volna reális választ kapni, hogy mit tett a kormány az elmúlt több mint három év alatt. Beszéltek róla, de a valóságot sajnos az állampolgárok, akik figyelemmel kísérték, nem ismerhették meg. Nos, én szeretném a tényeket összefoglalni, és ha valami kimarad, akkor remélem, hogy majd arra a képviselőtársaim fognak figyelmeztetni.

Mi is történt a három év alatt? Hová jutott az ország, hova jutottak a magyar emberek? Hárommillió szegény országa lettünk. 2004-ben 3 millió magyarnak kellett megélnie a minimálbér felénél kisebb egy főre jutó összegből. Nőtt a gyermekszegénység. 470 ezer gyermekes család él az egy főre jutó 23 200 forintból. Drasztikus mértékben nőtt a munkanélküliség. A mutató 7,1 százalék. Az álláskeresők száma lassan eléri a 300 ezret. Csökkent a reálbér, nyolc év óta először 2004-ben. Áremelkedési hullám söpört végig az országon 2002-től. 50 százalékkal nőtt a földgáz ára (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem igaz!), pedig megígérték, hogy nem lesz gázáremelés. 30 százalékkal nőtt a villamos energia ára. A gyógyszerek árát már nem is tudják követni az idős emberek. A szív- és érrendszeri gyógyszerek nemhogy nem lettek ingyenesek - államtitkár asszony mosolyog, pedig ez rémesen komoly -, hanem majdnem száz százalékkal nőttek. Ma már nem tudják megfizetni az emberek, és főleg az idősek, a nyugdíjból élők. A diákbérletek ára 70 százalékkal nőtt. A benzin ára olyan mértékeket öltött az országban, hogy elképesztő a benzinturizmus, ami hatalmas kiesést jelent az országnak. (Derültség az MSZP soraiból. - Göndör István: 2000-ben magasabb volt, mint most.) A fuvarozók versenyképessége drámaian csökkent.

Adóemelés: 33 adóemelést hajtottak végre ez alatt a három év alatt, nyolc új adót vezettek be, ami egyszerűen felháborító. Az államadósság olyan drámai méreteket ölt, hogy az ország megítélése már nemzetközi szinten is katasztrofális. (Zaj az MSZP soraiból.) 4000 milliárddal nőtt az ország államadóssága. Minden magyar állampolgárt a csecsemőtől a legidősebb emberig 1,3 millió forint adósság terheli, ami annyit jelent, hölgyeim és uraim, hogy naponta minden magyar állampolgárnak 500 forinttal nő az adóssága. A személyi jövedelemadó 90 százalékát az adósság törlesztésére kell fordítani. Jóléti rendszerváltást ígértek a 2002-es választási kampányban. Az emberek bizalmat ezért szavaztak a szocialistáknak; visszaéltek vele, becsapták az embereket. Jó lenne egyszer végre most már színt vallani, legalább így a ciklus vége felé!

De nézzük a családtámogatási rendszert! Az elmúlt három évben nem emelték a gyed felső határát. Azt ígérték, hogy 10 ezer forinttal emelik a gyes összegét, de a reálértékét sem őrizték meg. Nem lett ingyenes az étkeztetés a bölcsődékben, iskolákban, óvodákban, nem lett ingyenes a tankönyvellátás, a lakásépítési kedvezmények drasztikus szigorítása történt, a felvehető maximális összeget, a 30 millió forintot 15 millióra csökkentették. (Zaj, felzúdulás, közbeszólások az MSZP soraiból.) Az adójóváírás igénybevétele öt évre csökkent, a 240 ezer forint igénybevételét pedig 120 ezerre csökkentették. A méltányossági nyugdíj 2004. január 1-jétől nem háromévenként, hanem ötévenként igényelhető. Az özvegyek nem kapták meg az 50 százalékos emelést, 250 ezer ember kimaradt a rendszerből; államtitkár asszony, sajnálom, hogy ön ezt nem tudja. A nyugdíj 3 százalékos többletét elvették az idős emberektől, 2002-ben 18 ezer, 2003-ban 18 ezer, 2004-ben 20 ezer forintot. (Dr. Vojnik Mária: Ez arcátlanság, amit művel.)

De nézzük, hogy mi lett a száz lépés programmal! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A száz lépés program is sajnos a családoknak, illetőleg az alacsony keresetűeknek (Zaj, felzúdulás az MSZP soraiból, közbeszólások: Idő! - Göndör István: Kinek az idejéből beszél a képviselő asszony?) a terheit növeli. Úgyhogy nagyon bízom abban, hogy mivel még nem nyújtották be, és a bizottságok sem tudták tárgyalni (Az elnök ismét csenget.), ezért a kormány ezt megfontolja, átdolgozza, mert a családokat nem hozhatja még nehezebb helyzetbe.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)




Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai