Készült: 2020.04.06.14:38:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap, 56. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:03

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon ma dúl az igazságtalanság. A Fidesz szétszakította az országot, békétlenséget hozott, békétlenséget szült, az egyenlőtlenség pedig drámai módon nőtt. Igen, drámai módon nőtt. Aki szegény volt, még szegényebb lett. A kiszolgáltatottság nőtt, és a kormánypárt kegyencei, a haverok, a pereputty, persze ők dőzsölnek, az rendben van.

A Magyar Szocialista Párt olyan országot akar és fog építeni (Dr. Vitányi István: Milyet épített nyolc év alatt?), amely tekintetében a szolidaritás, az emberség, a segítségnyújtás kézzelfogható lesz. (Font Sándor: Azt már ismerjük!) A munkából meg lehet majd élni, nem úgy, mint az önök időszakában, ahol példaként a közmunkásoknak ma is kevesebb pénzt adnak nettóban, mint 7-8 évvel ezelőtt, 2010-ben. Persze az egészségügyben is olyan béreket adnak, amelyek nettóban egyetlenegy fillért nem jelentenek a munkavállalónak, mert még a garantált bérminimumot sem éri el ez a pénz.

A fiataloknak olyan országot kell építeni, ahol nem elhagyni kívánják az országot, ahol boldogulni tudnak. Önök nem ezt tették. Több mint 600 ezer ember hagyta el ezt az országot. Az időseknek pedig tisztességes nyugdíjat kell adni, nem a hét éve változatlan 28 500 forintos minimálnyugdíj összegét kell biztosítani. A nőknek ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell megfizetni, s a vállalkozásoknak a siker lehetőségét kell biztosítani, nem a falhoz szorítani őket, mert így a munkavállalóikról sem tudnak gondoskodni.

Fel kell zárkóztatni ezt az országot legkiváltképp a bérek tekintetében az Európai Unió átlagához. Igazságot kell szülni, olyat, amely az alacsonyabb jövedelemmel bíró emberektől kevesebbet von el, és mondjuk, egymillió forint felett már nyugodtan több elvárást is foganatosíthat. Nem lehet százezer forint alatti nettó Magyarországon.

Módosítani kell a munka törvénykönyvét az emberek biztonsága érdekében, a szakszervezeteknek a jogok lehetőségét kell megadni, a munkanélküli-ellátást úgy kell működtetni, hogy az esélyt adjon az elsődleges munkaerőpiacra való jutáshoz. S mint mondtam, a közmunkásoknak is biztosítani kell azt, hogy legalább az egy főre eső létminimum összegét megkeressék. S persze a nőkről és a nyugdíjasokról sem szabad elfeledkezni.

Miért nem változtatták meg azt a helyzetet, hogy a kiszolgáltatottság ne nőjön, hanem csökkenjen az elmúlt hét esztendőben? Miért nem változtatták meg a munka törvénykönyvét a biztonság érdekében? S miért nem erősítették azt a szolidaritást, amire szükség van ebben az országban? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai