Készült: 2020.01.22.03:50:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 140-142. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  140 - 142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a mai nyugdíjkorrekcióról szóló törvényjavaslat általános vitáját lezárnánk, szeretném ismét hangsúlyozni, amit a felszólalásomban is elmondtam, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja támogatni fogja ezt a korrekciós törvényt.

A korrekciót ettől függetlenül úgy tartottuk volna korrektnek, ha ez 2006. január 1-jével lép hatályba, nem pedig öt évre elhúzva, és a végső határidejét 2010-ben jelöli meg. Azok az emberek, akik ennek a törvénynek a hatálya alá tartoznak, valamennyien tudjuk, éljenek az ország bármely pontján, Somogy megye kis zsáktelepülésén vagy akár a Nyírségben, rendkívül rossz körülmények között élnek, és nagyon várták a bejelentett száz lépés program keretében, hogy valami olyan fog történni, ami esetleg segítséget jelent az ő életükben.

Valamennyien tudjuk, hogy ez nem a nyugdíjtörvény átalakításáról szól, hanem valamennyien tudjuk, hogy ez egy külön törvény, amely a nyugdíjak korrekciós célú rendezéséről, megállapításáról szól, de nem ötéves távlatban kellene gondolkodnunk, hanem ezt január 1-jével kellett volna hatályba léptetni.

Elhangzott sok minden mellette, illetőleg kritikaként megfogalmazva a törvény érdekében. Nagyon fontosnak tartottam volna én is, ha a felzárkóztatási program, amely az ellenzék oldaláról megfogalmazódott, az európai uniós csatlakozás időpontjában megvalósul, hiszen azok az emberek, akik alacsony nyugdíjjal rendelkeznek, mert az állampárt idejében, a demokrácia kezdete előtt voltak aktív munkavállalók alacsony, nyomott bérekért, esetleg helyzetbe lettek volna hozva a többi nyugdíjastársukkal együtt. Ezért kellett volna egy igazságos rendszer, amely a szolgálati idő figyelembevételével megvalósított nyugdíjemelési rendszert szolgálta volna (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amit sajnálatos módon a mai napig önök nem támogatnak.

Tehát még egyszer összefoglalva…

ELNÖK: Köszönöm szépen.

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): …a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatja, de a 2006. január 1-jével kapcsolatos észrevételét továbbra is fenntartja.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  140 - 142  Következő    Ülésnap adatai