Készült: 2020.01.19.05:45:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

257. ülésnap (2005.10.24.), 83. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az épülő ország mögött észre kell venni a szegénységet - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A luxusbaloldali Gyurcsány-kormány nemzeti szegénységellenes programot hirdetett, azonban a Gyurcsány-kormány érzéketlen a szegény emberekkel szemben, hiszen a családtámogatási rendszer átalakításával kevesebb pénzt kapnak a fizikai dolgozók átlagjövedelméből élő családok, a legszegényebbek, a minimálbérből élők vagy a jövedelem nélküli családok, valamint a nagycsaládosok.

A Gyurcsány-kormány érzéketlen a családok rendkívül nehéz helyzetével kapcsolatban. Elveszi a 13. havi családi pótlékot, elveszi a 13. havi rendszeres gyermekvédelmi támogatást, elveszi az egy- és kétgyermekesektől a családi adókedvezményt, elveszi a háromgyermekesektől a 10 ezer forintos családi adót, és helyette csak 4 ezer forintot juttat számukra. Elveszi a havi 5434 forintos rendszeres gyermekvédelmi támogatást, és helyette évi egyszeri 5 ezer forintot juttat. Bevezeti a szegénységi bizonyítványt, amellyel lenézi és megalázza a szegénységben élő embereket. A Gyurcsány-kormány érzéketlen a szegény sorban élő emberekkel szemben, hiszen 3 millió szegény országa lettünk, 3 millió embernek kell megélni a minimálbér fele egy főre jutó jövedelemből, 1 millió embernek a rezsi kifizetése után sajnos csak 3400 forintja marad.

Érzéketlen a kormány, hiszen nőtt a gyermekszegénység. 470 ezer gyermekes család él a minimálisan elfogadható egy főre eső jövedelem alatt. A családok 38 százaléka nem tud új bútort és új ruhaneműt vásárolni, 45 százaléka nem tud havi rendszerességgel 5 ezer forintot félretenni, mintegy 250 ezer olyan lakás van, amelyben nincs fürdőszoba, nincs csatorna, és nincs vezetékes víz. Mintegy 600 ezer ember él ilyen szegény körülmények között. A Medgyessy-Gyurcsány-kormány ilyen helyzetbe hozta az embereket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Az a kérdésem, hogy mire számíthatnak ezek a családok az elkövetkezendő hat hónapban. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai