Készült: 2020.01.26.10:59:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2005.06.13.), 147. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszterelnök kétségbeesett próbálkozásának tűnik az a nyolc lépés, amit szerinte az igazságosabb családtámogatás terén kíván tenni. A szocialista-szabad demokrata kormánynak és Gyurcsány Ferencnek érdekes módon ez három évig valahogy nem jutott eszébe.

Azt a tényt, hogy a pénzvilág képviselőinek fogalmuk sincs arról, hogy hogy élnek az emberek, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legrászorultabbaktól, pontosan a fogyatékossággal élőktől kíván a kormány elvenni. Rendkívül gyávának tartom ezt a magatartást, annál is inkább, mivel nem bírnak szembenézni önök a valós tényekkel.

De mit is ígértek 2002-ben? 2002-ben azt ígérték, hogy: javítjuk a fogyatékos embertársaink életminőségét - szó szerint így hangzott az ígéret. Becsapták az embereket, mert sajnos ezen az ígéreten már túlhaladtak.

Egy állampolgár a Népszabadságon keresztül a következő levelet írta a miniszterelnöknek, amelyben kimutatta, hogy egy súlyos beteg gyermekre jutó családtámogatási összeg évenként 12 700 forinttal csökken. Ez a család eddig is a létminimumon vagy pedig a létminimum alatt élt. De mi lesz vele a későbbiekben?

És ami a legszörnyűbb: az ön miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek a hivatal a válaszában megerősítette, hogy az említett helyzetben élő családok valóban rosszabbul fognak járni. Szakértői számítások szerint, tisztelt államtitkár úr, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülőket éves szinten 11 904 forint, a gyermekét egyedül nevelő szülőt pedig 12 372 forint veszteség éri.

Ezek után jogosan tesszük fel a kérdést, tisztelt államtitkár úr, hogy miért van az, hogy ha önök vannak kormányon, és a gazdaságot már sikeresen csődbe vitték, akkor ennek árát mindig a legszegényebbektől, a legrászorultabbaktól fogják elvenni; így volt ez a Bokros-csomag idején, és sajnos ugyanezt látjuk a Gyurcsány-csomag idején is.

Várom megtisztelő válaszát, amely remélhetőleg a fogyatékossággal élő emberek családjának a számára is valami biztatót tud mondani. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai