Készült: 2019.11.14.01:44:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 24-32. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  24 - 32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a probléma nem pusztán egy áfacsalási vagy adócsalási ügy. Van ennek egy másik dimenziója, hiszen olyan összegekről beszélünk, amelyek bizony már az állam működésével kapcsolatos problémákat is felvetnek. Lehet vitatni Horváth András kijelentését, hogy ez 1700 milliárd vagy kevesebb, de nem olyan rég az Európai Bizottság is leírta azt, hogy Magyarországon 1000 milliárd forint nem kerül beszedésre, pedig be lehetne szedni ezeket az adótartozásokat. Igaz, ő nem azt mondja, az Európai Bizottság, hogy ez mindenhol adó- vagy áfacsalásból fakad, hanem egyszerűen a rendszer rossz működése, tehát nem bűncselekmény, az oka. Egyszerűen rosszul működik az a rendszer, ami az adók beszedéséről szól. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.)

Éppen erről...

ELNÖK: Nem emlékszem rá, hogy Gaudi-Nagy Tamás képviselő úrnak van joga belekiabálni a felszólaló mondandójába. Nem emlékszem a Házszabály ilyen rendelkezésére, úgyhogy legyen szíves, fogja vissza magát. Parancsoljon, frakcióvezető úr! (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.)

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Akkor menjen ki, ha nem bírja!

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy ez egy kormányzati ciklushoz kötődő probléma lenne. Éppen ezért, mivel rendszerszerű a probléma, éppen ezért alaposan kell megvizsgálni, és a vizsgálóbizottság vagy albizottság ülésén senki nem tagadta azt, hogy itt egy rendszerszerű problémáról van szó, ami nem 2010-ben, de valószínűleg nem is 2006-ban, és nem előtte történt, hanem valószínűleg ez egyidős azzal, amióta ez a rendszer így működik. Ez akkora összeg, ami egyszerűen a jóléti kiadásainkat is már jelentősen érinti. Szó lehet oktatásról, egészségügyről, szociális kiadásokról vagy éppen a nyugdíjról. Ráadásul nagyon sok olyan megszorító intézkedés, ami az elmúlt három évben bevezetésre került, teljesen felesleges lett volna, ha ez a rendszer jól működik, és akár csak azt az 1000 milliárdot beszedi, amiről az Európai Bizottság is írt, hogy bizony erre hatékonyabb rendszerrel lenne lehetőség.

Ahogy mondom, ekkora összeg rendszerszerű problémát jelent, tehát nem lehet elszigetelt, egyszeri esetként kezelni ezeket a problémákat. Éppen ezért a válaszok sem lehetnek ilyenek, tisztelt képviselőtársaim, amiből az is következik, hogy ezt az ellenzék nem tudja megoldani, hanem ez egy kormányzati felelősség. Ráadásul kétharmados kormányzati többség van, ez azt jelenti, hogy az önök kezében minden eszköz ott van, amivel ezt a problémát tudják kezelni; nem az ellenzék kérése miatt, hanem azért, hogy további megszorításokat ne kelljen tenni, hogy legyen pénz az oktatásra, az egészségügyre, a foglalkoztatás bővítésére vagy éppen a szociális kiadásokra. (Közbeszólás.) Ez egy nemzeti ügy, ami miatt a kormányzatnak, a kétharmados többségnek valós felelőssége van ebben a kérdésben. Kell a diagnózis, amiről Schiffer András beszélt, és kell utána a megoldás is, amivel ezeket a problémákat kezelni tudjuk.

De ehhez még egy dolgot hadd tegyek hozzá, és higgyék el, ez az önök érdeke is: kell ezen túl a teljes nyilvánosság is. Hiszen valóban, a közbizalmat megrengetheti egy ilyen ügy, a mindenkori kormány vagy a mindenkori kormány bármely bürokratikus intézményével szemben. Éppen ezért szükséges az, hogy a vizsgálat, aztán az erről szóló tárgyalás és tájékoztatás is, a megoldás kidolgozása is a teljes nyilvánosság bevonásával történjen. Kérem, téves emiatt az a fideszes hivatkozás, hogy ezt majd a Legfőbb Ügyészség kezeli. A Legfőbb Ügyészség konkrét ügyeket tud kezelni, biztos teszi is a dolgát, mint ahogy az is hibás hivatkozás, hogy adott esetben egy háromnapos NAV-os vizsgálattal, államtitkár úr, le lehet zárni ezt a kérdést, amikor azt mondjuk, hogy 1000 milliárdos nagyságrendről beszélünk, ott egy szoftver lefuttatásával nem lehet ezeket a problémákat kezelni.

Tehát ez kevés. Ennél, tisztelt kormányzó párti képviselők, több kell, és ezt kéri az ellenzék. Tegyenek többet annak érdekében önök, mert az önök kezében van az eszköz, hogy ezeken a problémákon át tudjunk lendülni. És, tisztelt államtitkár úr, azt sem értem, hogy milyen sértett adóhatósági munkatársról beszél, amikor két évvel ezelőtt az önök frakcióját turnézta végig Horváth András, Rogán Antaltól kezdve Révész Máriuszon át Lázár Jánosig, Cséfalvay államtitkár úrig, és mindig elmondta ugyanezeket a problémákat. Nem volt még akkor elbocsátva az adóhatóságtól, nem volt sértett. Egyszerűen szeretett volna egy problémát az önök asztalára letenni, amivel kellett volna hogy foglalkozzanak. (Révész Máriusz közbeszól.) Körbe is mentek sok helyütt, talán Rogán Antal volt az egyetlen kivétel, aki valamit foglalkozott az üggyel, s próbált valamit tenni. De pont az a minisztérium, amelynek dolga lett volna ezzel, no, annak semmiféle dolga nem volt ezzel.

Politikai pálya? Kérem, államtitkár úr, '90 és '94 között, ha jól emlékszem, Kőbányán fideszes önkormányzati képviselő volt Horváth András. Milyen politikai pályáról beszél?

(13.50)

Fideszes emberről van szó bevallottan, aki egy valós problémát akar kezelni. Éppen ezért egyet hadd kérjek önöktől: hadd nyíljon ki (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ez a zöld dosszié! Engedje meg egy pillanatra, elnök úr!

ELNÖK: Nem engedem meg, képviselő úr. Lejárt az ideje, gazdálkodott volna vele!

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Igen, csak bekiabáltak a beszédembe. (Közbekiáltások a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Kap tíz másodpercet, képviselő úr.

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ezért kezdeményezzük a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, hogy a zöld dosszié ott kinyílhasson, és jogi kötelmek nélkül elmondhassa Horváth András a konkrétumokat is. Kérem, támogassák!

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  24 - 32  Következő    Ülésnap adatai