Készült: 2020.01.26.04:26:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  135-142. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:14


Felszólalások:   125-134   135-142   143-150      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Költségvetés akkor és most!” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt a válaszadásra Bodó Sándor államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét. (Dr. Szűcs Lajos jelzésére:) Igen. Öné a szó, képviselő úr.

(Móring József Attila elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár az idei évben egy választási évben vagyunk, mégis a kormány ettől függetlenül tavasszal nyújtotta be a költségvetést, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük felkészülni az esetleges változásokra. Ez jó alkalmat teremt nekünk arra, hogy számot vessünk az elmúlt időszak költségvetési és adópolitikájával. Nem minden tanulságtól mentes visszaemlékezni azokra az adóemelésekre, amiket a baloldali kormányok tettek, és azokra a választási ígéretekre, amiket az elmúlt két bukott választás során mondtak. Ezekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy sajnálatos módon a baloldal nyolc év után sem tanult a múltbéli hibáiból, ugyanazt az adópolitikát akarják folytatni, amellyel már Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is sorozatban megbuktak.A választások előtt már megbukó Botka László a luxusadó ötletével kampányolt, amivel már 2005-ben is kísérleteztek egyszer. Akkor úgy gondolták, hogy megadóztatják a 100 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokat. Mi lett belőle? Összesen pár tízmillió forint származott Budapestnek. Ne legyen kétségünk, ismét megemelnék a társasági adót, hiszen 2003-ban is megtették; eltörölnék a családi adókedvezményeket, hiszen ekképpen cselekedtek korábban is; ismét bevezetnék a többkulcsos adózást, ezzel megint ellehetetlenítenék a középosztályt, ahogy ezt tették 2010 előtt.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezért azt kérdezem: miért nem működik az adóemelés és a baloldali gazdaságpolitika a gyakorlatban?

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Bodó Sándor államtitkár úrnak, aki válaszol az azonnali kérdésre.

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A baloldal gazdaságpolitikájával szemben a kormány az adórendszer versenyképességének növelésével, illetve a feketegazdaság további visszaszorításával biztosítja a mozgásteret az elkövetkező évek adóterheinek csökkentéséhez. A Fidesz-kormány immár 8 éve folyamatosan csökkenti a magánszemélyek és a vállalkozások adóját. A 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadóval jelenleg dobogós helyen áll hazánk az Európai Unió tagállamainak versenyében, a 9 százalékos társasági adó pedig Magyarországon a legalacsonyabb. A kormány alapelve az adózásban változatlan: az adókat csökkenteni kell, a mérsékelt közterheket viszont mindenkitől be kell szedni. A kormány adópolitikájának fókuszában továbbra is a jövedelmet terhelő adók állnak, ezen belül kiemelten a munka közterheinek csökkentése. A VKF-megállapodás szerint négy év múlva akár 11,5 százalék lehet a szociális hozzájárulási adó mértéke, így a munka összes adó- és járulékterhe a visegrádi országok átlagos szintjére csökken. A megállapodás értelmében a minimálbér 2017-ben 15, 2018-ban 8, míg a szakmunkás-minimálbér 2017-ben 25, 2018-ban pedig 12 százalékkal nőtt. A családok támogatása érdekében 2016-ban megindult az a program, amely négy év alatt egyenlő részletekben duplájára emeli a két gyermeket nevelő szülőket megillető kedvezményt. Az érintettek havi 20 ezer forint helyett 2019-ben már 40 ezer forintra lesznek jogosultak.

A gyermekvállalás támogatása, a munkahelyteremtés, a fizetések és a versenyképesség növelése segíthet hozzá az életszínvonal emelkedéséhez és a gazdasági növekedés fenntartásához. Ez a különbség az egykori és a mostani költségvetés között. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót Szűcs Lajos képviselő úrnak. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Azért van ebben szerencsére a választópolgároknak is komoly munkájuk, hogy nem hagyták, hogy ez a rendszer így visszaváltozzon, hiszen a költségvetés számai jól mutatják, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, ebben pedig nagyon fontos szerepe van annak, hogy a személyi jövedelemadót, a társasági adókat és a családi adókedvezményeket a kormány gazdaságfejlesztésre használja föl. Mindenesetre fontos az, hogy április 8-a után nem hagytuk, hogy megint a segélyosztogatásra teremtsenek lehetőséget a baloldali kormányok. Azt gondolom, hogy a következő költségvetéssel pedig megint meg fogjuk teremteni a biztonságos növekedés alapjait. Éppen ezért köszönöm államtitkár úr válaszát.

(16.10)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen az észrevételt és a reagálást. Valóban így van, hogy az ország teljesítőképessége leginkább azon múlik, hogy milyen gazdasági potenciált képes megvalósítani. Ennek nyilvánvalóan több feltétele van, több körülmény sikeres együttállásából születhet a legjobb eredmény, de az teljesen egyértelmű, hogy ha az adókörnyezet megfelelő, az mindenképpen inspirálja a munkaadókat és a munkavállalókat is. Jelen esetünkben erről beszélhetünk. Ami a gazdaságélénkítés struktúrájának átalakítását illeti: ott teljesen egyértelmű, amiről már korábban szót váltottunk, hogy az európai uniós források felhasználásának átirányítása a gazdaságélénkítés irányába mindenképpen egy olyan tartalmas és hosszú távú fejlődésnek lehet az alapja, ami látható eredményeket fog hozni. De nem csak kizárólagosan ezen múlnak az eredmények, hiszen ha a számok mögé nézünk, akkor látjuk, hogy igazából ezek nélkül a források nélkül is igen jelentős lenne a gazdasági növekedés.

Köszönöm szépen még egyszer a hozzászólását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   125-134   135-142   143-150      Ülésnap adatai