Készült: 2019.11.18.09:54:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2015.10.26.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás honvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Andy Vajna, azt hiszem, mindannyiunk által jól ismert, fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban. 2011-ben azért vállalta el a kormánybiztosi pozíciót, hogy többek között a külföldön megszerzett tudásával hozzájáruljon Magyarország kulturális felemeléséhez, életben tartsa a magyar filmkultúrát és erősítse az összmagyar kultúrát. Andy Vajna a magyar és nemzetközi filmipar megbecsült tagja, aki a magyar filmiparba érkezése óta, azt kell mondjam, rendet teremtett az addigi káoszban. Tette ezt nemcsak szakmailag, hanem gazdaságilag is. Kiválóan végzi a munkáját. Mi sem nagyobb bizonyítéka ennek, mint például a magyar rendezésű Saul fia című film, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő sikereket hozott, hiszen megkapta a zsűri nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon idén májusban. Kormánybiztosi munkáján keresztül sikerült több híres külföldi filmrendezőt és színészt hazánkba csábítani, köztük Christopher Lambert és Antonio Banderas neve említhető.

Miután Andy Vajnát filmipari kormánybiztossá nevezték ki, lemondott a filmes érdekeltségeiről. Azok a cégek, amelyek valamilyen munkakapcsolatban állnak Vajnával, nyomon követhető módon befizetik az adott országokban a közterheket, tehát adóznak. A 2011-ben felállított Filmalap 2015 augusztusáig 54, moziforgalmazásra szánt magyar, illetve magyar koprodukcióban készült és jelenleg készülő film gyártását támogatta, amelyek közül 24 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.

Azt kell hogy mondjam, tisztelt képviselő asszony, Andy Vajnához az ön által említett szempontok alapján még hozzátehető, hogy a kaszinók játékadót fizetnek, erre kötelezve vannak, úgyhogy tisztességes, adózó tevékenységről van szó, és valóban a magyar filmipar támogatásáról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai