Készült: 2020.10.21.00:36:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  143-150. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:04


Felszólalások:   135-142   143-150   151-160      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mit tesz a kormány a lakhatási válság enyhítése érdekében?” címmel. Miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt a válaszadásra Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter urat kérte fel. Kérdezem képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszterelnök úrtól kéri a választ. (Jelzésre:) Igen. Öné a szó, képviselő úr.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miközben a kormányzat kecsegtetőnek tűnő gazdasági eredményekkel kábítja a közvéleményt  bár egy-két mutató tekintetében nem vitatkozom, de rendszerszinten igen , azért mégse feledkezzünk meg arról, hogy ha egy tipikus magyar fiatal pár  egy átlagos  az életét elkezdené, akár az együttélését, különélését, akkor Budapesten és a nagyvárosokban százezer forint fölötti albérleti díjakkal fog találkozni  nem számolva még ide a rezsiköltségeket , és tulajdonképpen a politikai science fiction kategóriája az, hogyha valaki most itt a teremben nekik ajánlásokat szeretne adni, hogy mégis hogyan tegyenek szert önálló otthonra. A friss tanulmányok szerint még egy New York nagyságrendű területen is 7 ezer és 13 500 ingatlan közötti mennyiséggel csökkentették az online szállásmegosztó alkalmazások és megoldások a hosszú távú albérletpiacot. Magyarországon is több ezres nagyságrendről beszélünk, még a pár évvel ezelőtti mérések szerint is 2 ezer fölötti ingatlanmennyiség tűnt el az albérleti piac kínálati oldaláról. Eközben  egy állami hátterű bérlakásépítési program híján  egyértelmű kínálati szűkösség lépett fel. És hogy a szállásmegosztó portálok, oldalak, alkalmazások sikerességét demonstráljuk: 2017 közepére a pesti airbnb-s kínálat kis híján már elérte a szállodák kapacitását. Tehát egy elképesztően nagy befogadóképességről van szó, amely hiányzik az albérleti piacról, egyértelműen az árak felveréséhez járult hozzá, és, miniszter úr, értetlenül állok az előtt, hogy egy magára valamit is adó, gazdasági felkészültséggel bíró kormányzat tehetetlenül szemléli az eseményeket.

Tehát a kérdésem rövid és egyszerű: mit üzen ön a, mondjuk, Budapesten vagy nagyvárosokban albérletet kereső vagy éppen albérletet fizető fiatalok számára? Valóban ez lenne a gazdasági szabadságharc? Valóban ez lenne az érdemi kilátás számukra a jövőre nézve? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Összességében szeretném képviselő úr figyelmébe ajánlani, hogy  a KSH-adatok szerint szintén  a magyarországi lakásállomány az elmúlt hat évben összesen 45 ezer lakással bővült. Ennek ráadásul a döntő többsége Budapesten, illetve a megyei jogú városokban következett be. (Z. Kárpát Dániel: Nem erről van szó!) Az is tény, hogy egyébként a száz lakásra jutó népesség ma 220 fő. Tehát lakhatási válságról beszélni nehéz. Az igaz, amit képviselő úr a kérdésében állított, hogy valóban  különösen Budapesten, kisebb mértékben a megyei jogú városokban is , az albérletek árai jelentős mértékben növekedtek az elmúlt években, és ezt csak részben képes egyensúlyozni az, hogy egyébként egyidejűleg  különösen ezekben a térségekben  jelentős bérnövekedés is történt.

Az a cél, hogy legyenek olyan hitelkonstrukciók, illetve a CSOK-támogatás kiszélesítésével legyen olyan konstrukció, amely könnyebbé teszi a különösen gyermeket vállaló fiatal párok számára a saját tulajdonú ingatlan megszerzését. (Z. Kárpát Dániel: Nem erről van szó!) Azt tudjuk mondani, a lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonsága és a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerése érdekében idén októbertől a Magyar Nemzeti Bank módosítja az adósságfékszabályokat is. Egyébként is azt látjuk, hogy az elmúlt években a magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a bajba jutott devizahiteleseken segítsen, és ahhoz az összeomláshoz közeli és egyébként társadalmi robbanással fenyegető állapothoz képest, amely 2010-ben Magyarországon fennállt, minden nehézség és veszteség ellenére a legrosszabbat sikerült elkerülni és elhárítani. Az eszközkezelő is ezt a célt szolgálta, és egyébként az egyes önkormányzatok is most már különböző konstrukciókban, de fiatal pároknak igyekeznek kedvezményes lakáslehetőséget biztosítani.

A következő években  különösen a CSOK-támogatás változtatásával  a kormány további intézkedéseket is fog tenni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter urat arra kérem, hogy ne csak engem tiszteljen meg, a magyar parlamentet is. Hát miről beszél ön? Miről beszél maga? Albérletekről volt szó! Nem CSOK-ról, kivételesen nem a devizahitel-károsultakról, akiket önök nemcsak az út szélén hagytak, de napalmmal leszórták őket. Albérletpiacról volt szó, arról, hogy egy magyar fiatalnak 130-150 ezer plusz rezsit kell fizetnie. Ne beszéljen összevissza! Konkrét kérdés merült fel! Magyarországon nagyvárosokban a kínálati oldalon egyértelmű lakás- és ingatlanszűkösség áll fenn  tudjáke csillapítani ezt, akarjáke csillapítani, érzékelik a problémát, vagy sem? Miért beszél maga itt a saját tulajdonú ingatlan megszerzésének szándékáról? Persze hogy mindenki ezt szeretné, de ha képessége nincs hozzá, mert olyan gazdaságpolitikai klímát teremtettek, amiben nem lehet több, nagyobb részarányban saját ingatlantulajdonhoz hozzájutni, akkor az albérletpiac szélesítésére van szükség. Ezt minden modern kormányzat felismerte. Én csak annyit várok el öntől, önöktől, hogy ismerjék fel a problémát, XXI. századi módszerekkel dolgozzanak rajta, mondjuk, az Airbnb esetén egy átalányadóval és a tisztességes környezet szabályozásával, hosszú távon pedig egy állami hátterű bérlakásépítési programmal. Erről beszéljen, kérem, mivel erre vonatkozott a kérdés! (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg a miniszter urat. És egy megjegyzést engedjen meg, képviselő úr: én önt képviselő úrnak szólítottam. Parancsoljon, miniszter úr!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Különösen sajátosnak találom, amikor valaki a tisztelet hiányát kéri számon, de egyedülállóan tiszteletlenül beszél az Országgyűlésben. (Dr. Rétvári Bence: Így van!) De a kérdésnél maradva: képviselő úr pontosan tudja, hogy a lakástulajdon aránya tekintetében egyébként bármely európai uniós államhoz képest döntő, tehát lényegesen nagyobb mértékben tulajdonosok Magyarországon az emberek, mint amilyen mértékben Nyugat-Európa országaiban. Ezért, és miután ez az egyetlen igazán komoly érték számtalan család számára, én helyesnek tartom azt a kormányzati politikát, ami a lakástulajdon megszerzését segíti. (Dr. Rétvári Bence: Így van!)

És természetesen a szociálisbérlakás-program fontos, az is fontos, hogy kedvezményes lehetőségekkel élhessenek fiatalok; önkormányzati szinten számtalan ilyen programot talál is egyébként, képviselő úr. De én kifejezetten helyesnek tartom azt a kormányzati politikát, amely elsősorban tulajdonossá kívánja tenni a fiatalokat, és arra törekszik, hogy ne 120-150 ezer forintos albérleti díjakat fizessenek, hanem ugyanilyen törlesztőrészlet mellett néhány év alatt vagy akár egy évtized alatt vagy még valamivel hosszabb idő alatt, de tulajdonosokká válhassanak. Tehát a nézetkülönbség vélhetően itt áll fenn, de igyekeztem ezt képviselő úrnak más stílusban elmondani, mint ahogy ön a kérdést feltette. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   135-142   143-150   151-160      Ülésnap adatai