Készült: 2019.12.08.18:05:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  103-112. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:00


Felszólalások:   93-102   103-112   113-114      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszter úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Gréczy Zsolt, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Orbán Viktornak nem kell betartania a törvényeket?” címmel. A miniszterelnök úr, halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter urat kérte fel. Kérdezem a képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen a miniszterelnök úrtól…

GRÉCZY ZSOLT (DK): Elfogadom a válaszadó személyét.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

GRÉCZY ZSOLT (DK): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint tudjuk, az Orbán-kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy a cégek a társasági adójukat oda tudják adni a magyar futballkluboknak. A legnagyobb kedvezményezett ezek között természetesen mi más lenne, mint Orbán Viktor kedvenc csapata, a felcsúti utánpótlás-akadémia, amely, tessenek fogódzkodni, 20, azaz húsz milliárd forintot kapott eddig társasági adó címén arra, hogy ott elbohóckodjanak 32 néző előtt Orbán Viktor házának közvetlen szomszédságában. Ez egy ilyen ország, ez egy ilyen kormány, ahol ez megtörténhet. Éppen ezért a Demokratikus Koalíció azt a megoldást választotta, hogy megpróbálja ezeknek a papíroknak, adatoknak a nyilvánosságát kiperelni. Csodák csodájára megtörtént az is, hogy a Kúria úgy döntött jogerősen  mondom még egyszer és hangosan: jogerősen úgy döntött a Kúria , hogy ezeket az adatokat ki kell adni. Természetesen azóta sem adta ki a felcsúti akadémia ezt az adatot, hogy mire mennyit költöttek.

Ez azért is érdekes, mert ezek után írtunk egy levelet Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor strómanjának, aki azt a választ adta saját kezűleg válaszolva, hogy ő nem tudja odaadni ezeket az adatokat, merthogy az EMMI bekérte tőle ezeket a dokumentumokat. Na már most ez azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc úgy szabadul meg bizonyos papíroktól, hogy azokról nem készít fénymásolatot. A másik lehetőség pedig az, hogy az EMMI takargatja Orbán Viktor kedvenc csapatának papírjait, és ezáltal védettséget biztosít Mészáros Lőrincnek.

Ezért aztán a Demokratikus Koalíció, ha már jogállamról szokás beszélni ebben a parlamentben, ebben a Házban, akkor azt kéri, sőt azt követeli, hogy azonnal adják ki ezeket a papírokat. A magyar embereknek, ahogy önök szokták mondani, joguk van tudni, hogy mire ment el ez a 20 milliárd forint a pénzükből, főleg miután hallom, hogy a Tudományos Akadémia környékén ennél jóval kisebb összegekről vitatkozunk éppen. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Gulyás Gergely miniszter úrnak. Parancsoljon, miniszter úr!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Ha jól értem, akkor volt egy per folyamatban a Demokratikus Koalíció egynémely képviselője és a Puskás Akadémia között közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala érdekében. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból: Felcsút…)Ebben az eljárásban született egy ítélet. Ennek a végrehajtása, feltételezem, hogy folyamatban van. Azt nem értem, hogy mi köze ehhez a kormánynak. Mennyiben vagyok érintett, ilyen értelemben milyen formában hozható ez a döntés és ennek a végrehajtása kormányzati hatáskörbe? (Arató Gergely: Nálad van a papír…) Vagy pedig a másik lehetőség, hogy ügyvédi tanácsot kíván képviselő úr tőlem ebben a formában kérni. Erre azért nincs lehetőség, mert 2014 óta az összeférhetetlenségi szabályok szigorodtak, ezért a kamarai tagságom pillanatnyilag szünetel. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót Gréczy Zsolt képviselő úrnak. Parancsoljon!

GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm, elnök úr. A helyzet azért tragikus, mert én egy kérdést tettem fel: tessenek már odaadni azt a papírt! Az önök minisztériumában, Rétvári úr minisztériumában vannak ezek a papírok, ezt állítja legalábbis Mészáros Lőrinc. Tessék odaadni ezt a papírt, ha már a Kúria jogerős döntése  még egyszer mondom, jogerős döntése  erre kötelezte önöket. 20 milliárd forintról van szó, ez nem kevés pénz, az 20 000 millió forint. Csak szeretném jelezni, hogy ez az a Puskás Akadémia, amelyiknek a kezdőcsapatában nincsenek magyar futballisták. Éppen egy mai adat, hogy a legkevesebb játékpercet a magyar NB I-ben a Puskás Akadémiából töltött magyar fiatal labdarúgó. Önök migráns futballistákra költik az adófizetők pénzét, éppen 20 milliárd forintot. A választ nem tudom elfogadni. (Szórványos taps az ellenzéki oldalon.  Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Felcsút…)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Viszonválasz illeti meg a miniszter urat. Öné a szó, miniszter úr.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Hála a jó istennek, ebben az esetben önnek nem is kell az én válaszomat elfogadni, mert az az interpelláció, ez pedig továbbra is az ügyvédi tanácsadás. (Gréczy Zsolt: Egy éve várunk rá!  Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból.) Tehát ha egy jogerős ítélet van, akkor ezt követően bárki elmondja önnek, hogy milyen formában lehet a jogerős ítéletnek érvényt szerezni.Ami a taós támogatásokat illeti, ezeknek a törvényességét, illetve eredményességét még az Európai Unió sem vitatta, hiszen a velük való megállapodás után kezdhetett a program működni.

(15.50)

2015-ben összességében több mint 13 ezer cég 107 milliárd forinttal támogatta ezen keresztül a sportot és az utánpótlást, és úgy gondoljuk, az helyes, ha cégeket, gazdasági társaságokat teszünk érdekeltté a sport és helyes társadalmi célok támogatásában. (Közbeszólások az ellenzék soraiból, köztük Z. Kárpát Dániel: És hányan kerültek be azóta a válogatottba?)

A konkrét esetben pedig azt tudom csak mondani, hogy a jogerős ítélet végrehajtásához nagyon sokan tudnak tanácsot adni, én most átmenetileg még nem. Lehet, hogy lesz újra olyan időszak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   93-102   103-112   113-114      Ülésnap adatai