Készült: 2019.12.13.02:01:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2018.12.03.),  127-136. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:14


Felszólalások:   119-126   127-136   137-138      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Arató Gergely jegyző úr, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Miért üldözték el Magyarországról a CEU-t?” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Gulyás Gergely miniszter urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét.

ARATÓ GERGELY (DK): (A képviselő mikrofonja nem szól.) Jobb híján (A képviselő mikrofonját bekapcsolják.) igen, elfogadom.

ELNÖK: Igen. Öné a szó, jegyző úr, képviselő úr.

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mai nap lejárt az a határidő, amíg még mód lett volna a CEU-ról szóló nemzetközi szerződés megkötésére, és itt lehetett volna tartani ezt az egyetemet. Persze, önök mondhatják, hogy hogy jön a CEU ahhoz, hogy határidőket szabjon az ön kormányának, csak hát van két dolog, drága miniszter úr! Az egyik az, hogy a felelős egyetemnek tájékoztatni kell a hallgatóit arról, hogy hol kezdhetik meg a tanulmányaikat, másrészt meg persze felháborodhatnak azon, hogy hogy jön egy egyetem ahhoz, hogy az önök kormányának határidőket szabjon, de az a helyzet, hogy ilyen kormány, mint az önöké, abból tizenkettő egy tucat, egy nemzetközi hírű egyetemet létrehozni meg komoly teljesítmény, így aztán nincsenek egyenlő szinten. A CEU teljesítette azokat az egyébként abszurd és felesleges törvényi akadályokat, amelyeket elé állítottak, indított képzést, egy olyan képzést az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet ugyanaz az akkreditációs testület akkreditált, amelyik mondjuk, a New York Egyetemet, a Cornert vagy a Columbiát, de önöknek ez nem jó. Hozzáteszem, a magyar akkreditációs testület is akkreditálta a CEU itthoni képzéseit. Más kérdés, hogy ez egy olyan akkreditációs testület, amelyiknek a nemzetközi minőségbiztosítási szervezetekben való tagságát már felfüggesztették, mivel függetlensége a kormány folyamatos beavatkozása miatt megkérdőjelezhető.

Ennek alapján tehát kérdezem miniszter urat, hogy mivel szakmai érv nincs arra, hogy elüldözzék a CEU-t, milyen politikai érvek vezették önöket, milyen politikai szándék volt az, amelynek keretében kirakták a CEU-t. És még egy dolgot szeretnék megkérdezni miniszter úrtól. A CEU volt az első, de önök szakokat tiltanak be, más egyetemeket privatizálnak. Ma a CEU, holnap ki? Ki van még az önök halállistáján? Csak hogy fel tudjunk rá készülni! Köszönöm szépen. (Taps a DK és az LMP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Válaszadásra megadom a szót Gulyás Gergely miniszter úrnak.

GULYÁS GERGELY, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet az, hogy ha ön elolvassa a Velencei Bizottság véleményét, amelyet a Magyarországon elfogadott felsőoktatási törvényt követően hozott meg a bizottság, akkor abban ugyan valóban fog kritikákat találni, de azt egyetlenegy percig sem vitatja a Velencei Bizottság, hogy az a szabályozás, amely Magyarországon hatályos, az Európai Unió számtalan országában létező szabályozás. Ezért nem értem a kritikákat. Az szerintem teljesen legitim elvárás a kormány részéről, hogy magyar akkreditáció birtokában lehessen felsőoktatási tevékenységet folytatni. A Közép-európai Egyetem rendelkezik is ezzel, tehát hogyha magyarul beszélünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a Közép-európai Egyetem itt volt Budapesten és itt is marad. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

(14.10)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Arató Gergely jegyző urat illeti egy percben a szó.

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Miniszter Úr! Ez az érv olyan, mint ha azt mondaná, hogy ha egy embernek levágják az egyik lábát, az nem probléma, mert marad még neki egy másik lába. A CEU lényegét éppen ez a két lábon állás adta, ez az, amitől önök meg akarják fosztani. Az elé a választás elé állították az egyetemet, hogy vagy a magyar képzését, vagy az amerikai képzését nem folytathatja olyan módon, ahogy eddig folytatta. A Velencei Bizottság álláspontjára hivatkozik, de azt kell mondanom, hogy nem mond igazat. A Velencei Bizottság nagyon konkrétan leírja abban az állásfoglalásában, hogy a CEU és más, egyébként régóta itt működő intézmények tekintetében nem méltányos az önök törvénye, mert nem adott egyértelmű feltételeket, és nem adott olyan határidőt, ami önökre nézve is kötelező.

De még egyszer mondom: a CEU ezt az ostoba törvényt is teljesítette, önök nem engedik működni; nem engedik működni, mert politikailag szúrja a szemüket. Egyetemet bezárni, szakot betiltatni diktatúrák szokása, tisztelt miniszter úr, nem demokráciáké. Köszönöm szépen. (Taps a DK, a Párbeszéd és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Egyperces viszonválaszra van lehetősége a miniszter úrnak.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Nem tudom, hogy tekinthetjük-e a Demokratikus Koalíciót Magyar Bálint szellemi örökösének, de lex CEU-t még Magyar Bálinték fogadtak el, valóban, az előbb Rétvári államtitkár úr utalt is rá. (Közbeszólás a DK soraiban: Az Országgyűlés fogadta el.) Magyar Bálinték javaslatára fogadta el az Országgyűlés, ahogy egyébként a felsőoktatási törvény módosítását is az Országgyűlés fogadta el. Az volt egy kivételeket jelentő szabály, amely kifejezetten a CEU-ra vonatkozott, és kifejezetten Soros Györgynek adott adományként, amelyet az adományozott meg is köszönt a kormánynak.Mi egyenlő követelményeket és szabályokat érvényesítünk az egyetemekkel szemben, semmilyen törvényi határidő december 1-jén nem járt le. A Velencei Bizottság kritikája a rövid felkészülési időre vonatkozott; az Országgyűlés egyszer a felkészülési időt meghosszabbította, a magyar kormány pedig amerikai partnereinknek és barátainknak garanciát adott arra, hogy a Közép-európai Egyetem nyugodtan működhet Budapesten. Ez, ha jól látom, akkor a jövőben is így lesz. Szerintem fölösleges tovább húzni az időt, ma világos döntés született ebben vagy világos döntést ismertetett az egyetem rektora. Mi ezt tudomásuk vesszük. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   119-126   127-136   137-138      Ülésnap adatai