Készült: 2019.12.15.08:52:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2018.12.03.),  119-126. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:41


Felszólalások:   111-118   119-126   127-136      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Korózs Lajos, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „A kormánynál prémium és fizetésemelés, az egészségügyben adósság, tartozás?” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt Gulyás Gergely miniszter urat jelölte ki válaszadásra. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét.

(14.00)

KORÓZS LAJOS (MSZP): Igen, köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Napok óta arról szólnak a hírek, hogy Kásler miniszter úr megoldotta az egészségügy minden egyes problémáját, röpködnek a milliárdok, bár vannak olyan tételek, amelyeket 5 millió forintból meg lehet oldani, van, amit 10-ből. Arról persze nem szól a fáma, hogy mi van azzal a 600 milliárd forinttal, amelyet (Dr. Völner Pál: Kivettetek az egészségügyből!), amelyet az egészségügyből kispóroltak az elmúlt 8 évben, és arról sem szól ez a fáma (Dr. Rétvári Bence: 2010 előtt.), hogy mi történik azokkal az orvosokkal, akik nem kapnak nyugdíj mellett működési engedélyt, és hónapokat állnak sorba a minisztériumnál, mármint hogy a papírokkal természetesen. És közben az látszódott, hogy megemelték az államtitkárok fizetését, sőt a helyettes államtitkárok számát is, ma már állítólag 117-en vannak, aközben pedig az látszik, hogy a kórházak adósságállománya már-már a múlt évi nagyságrendet is meghaladja.

A híradások szerint több mint 50 milliárd forint az adósságállomány. Élen jár ebben a Péterfy Kórház és a Honvédkórház  megjegyzem, ez év márciusában a Honvédkórháznak egyetlenegy fillér adóssága nem volt , de néhány megyei kórház is felzárkózott a tartozók sorába, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház, tudomásom szerint, de ugyanígy hatalmas adóssággal bír a Békés Megyei Kórház, de még olyan kicsi kórháznak is, mint a hatvani Albert Schweitzer Kórház, közel 1,2 milliárd forintos adóssága halmozódott fel tíz hónap alatt. Mindezekből adódóan kérdezem miniszter urat, hogy mire számíthatnak azok az orvosok, akik sorban állnak a működési engedélyükért, hogy munkát vállalhassanak nyugdíj mellett; és mire számíthatnak a kórházak az adósság rendezése kapcsán. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd és az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Korózs képviselő úr. Megadom a szót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak.

GULYÁS GERGELY, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az a mondat, hogy a kormány az elmúlt években 600 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, vélhetően vagy egy őszinte szocialista képviselő szavai lehettek 2010-ben (Korózs Lajos a fejét rázva: Nem!), vagy pedig egy fideszes felszólalás lehetett szintén ebben az évben, mert akkor ez igaz volt. Azóta viszont mi jelentős pluszforrásokat biztosítottunk az egészségügy számára. Ön itt most a béremeléseket említette, ezért nem az egészségügyi ágazatra, csak a béremelésekre, szeretném jelezni, hogy a kormány több mint 400 milliárd forintot fordított, ami a 2011-es állapotokhoz képest plusz, és ennek köszönhetően a 2012-es átlagos orvosbérhez képest 82 százalékkal nőttek az orvosbérek. Természetesen ez sem elegendő. Csak az elmúlt két évben egyébként a szakorvosok, szakgyógyszerészek bére 207 ezer forinttal emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is 77 százalékkal nőtt 2012-höz képest. Természetesen az egészségügyben ezzel együtt is számtalan nehézség és probléma van; nem mentség, de nem csupán a térségben, de a világon máshol is.

A kórházak gazdálkodását alapos vizsgálatnak kell alávetni, mert azonos finanszírozás mellett egyes kórházak veszteség nélkül tudnak működni, máshol pedig újra és újra felhalmozódik az adósság. Ettől függetlenül az államnak az adósságért helyt kell állnia. Ez a helytállás az idei évben is meg fog történni. A kormány ezért aztán egyidejűleg fogja elvégezni azt a kötelezettségét, hogy megvizsgálja a kórházak gazdálkodásának nem csupán a törvényességét, hanem a célszerűségét is, viszont ezzel egyidejűleg 55 milliárd forintos támogatást biztosít a kórházak, egészségügyi szolgáltatók számára. Tehát az a konszolidáció, ami évről évre megtörténik, idén is meg fog történni.

Fontos az, hogy szeretnénk olyan működési és ösztönző támogatást továbbra is fenntartani, amely lehetővé teszi azoknak a kórházaknak történő pluszpénzjuttatást, amelyek egyébként gondos gazdálkodás folytán adósságot nem halmoztak fel. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Korózs Lajos képviselő úrnak egyperces viszonválaszra van lehetősége.

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Mindenekelőtt azt szeretném előrebocsátani, hogy véleményem szerint mindaddig, amíg itt strukturális változások ebben a kérdésben nem lesznek, ezek az adósságok évről évre visszatérően nagyságrendileg ugyanezeket a számokat tudják produkálni. Ez az egyik dolog.A másik pedig: én azt gondolom, volt 8 évük arra, hogy ezt a problémát kiküszöböljék, miniszter úr, de eleddig csak a minisztereket cserélgették, és semmiféle olyan koncepcionális váltás nem realizálódott az egészségügyben, amely abba az irányba hatott volna, hogy itt ez az újratermelődés megszűnjön. Ez az egyik dolog.

A másik. Lehet, hogy itt alulfinanszírozásról van szó. Én azt nem vitatom el, hogy vannak olyan kórházak, amelyek lehet, hogy pazarlóan működnek, és vannak, amelyek takarékosan tevékenykednek, ezt nem vitatom el, de akkor a 6 évben vagy az elmúlt 8 évben, mert ’12-re hivatkozott miniszter úr, az elmúlt 6 évben lett volna lehetőség arra, hogy ezt a problémát kiküszöböljék.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra miniszter úrnak is lehetősége van.

GULYÁS GERGELY, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 191 intézmény részesült a tavalyi évben éppen azért ilyen ösztönző támogatásban, amelyek gondosan gazdálkodtak és nem halmoztak fel adósságot, hogy ez egy pozitív elmozdulást eredményezzen. A kórházak 76 százalékánál történt pozitív elmozdulás az elmúlt egy évben. Ettől függetlenül azzal a megállapítással egyetértek, hogy egy jó struktúrában csak minimális adósság halmozódhat fel, és az 55 milliárd, bár lényegesen kevesebb, mint amennyit korábban kellett konszolidálni, de még mindig nagyon távol áll a minimálistól. (Dr. Lukács László György: Nem!)

Ennek ellenére szeretném szíves figyelmébe ajánlani, hogy csak a 2019-es költségvetési évben 101 milliárd forinttal többet fordítunk az egészségügyre, mint az elmúlt évben, és éppen az ápolónőkre vonatkozóan Kásler miniszter úr egy olyan hosszú távú béremelési programot ismertetett, amelynek köszönhetően a ciklus végéig 70 százalékot meghaladó béremelés lesz az ápolónőknél. Szerintem ezek tiszteletreméltó eredmények. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:   111-118   119-126   127-136      Ülésnap adatai