Készült: 2019.12.09.03:28:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

42. ülésnap (2018.11.19.),  159-170. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:19


Felszólalások:   151-158   159-170   171-180      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szabó Timea képviselő asszony, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mit gondol Miniszterelnök úr?” címmel. Miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter urat jelölte ki. Kérdezem képviselő asszonyt, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszterelnök úrtól kéri a választ.

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Elfogadom a válaszadó személyét, köszönöm.

ELNÖK: Képviselő asszony, öné a szó. Parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Miniszter úr, ön iménti két válaszában is azt mondta, hogy Nikola Gruevszkivel kapcsolatban folyik egy menekülteljárás, ezért nem adhat erről tájékoztatást. Köszönjük, hogy ezek szerint elismerte, hogy van tehát menekülteljárás folyamatban. Ez nem volt teljesen világos a közvélemény számára, csak mondom. Ha viszont így van, hogy folyik menekülteljárás, akkor szeretném hangsúlyozni, hogy az önök kormánya nemcsak uniós, de a saját maguk által szigorított magyar jogszabályokat is súlyosan megsértik a macedón volt miniszterelnök esetében. Az uniós szabályok és a magyar menedékjogi törvény szerint is ugyanis nem adható menekültstátusz annak, akit az országában súlyos, nem politikai bűncselekmény miatt ítéltek el. Gruevszkit a hazájában nem üldözték sem politikai nézete miatt, sem vallása miatt, sem semmilyen társadalmi csoporthoz való hovatartozása miatt. Őt kizárólag korrupció miatt ítélték két év börtönre.

A súlyos bűncselekmények ügyében világosan fogalmaz az Unió alapszerződésének 83. cikkelye. Az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében elfogadott irányelvekben szabályozási minimumokat állapíthat meg a bűncselekmények tényállásai és a büntetési tételek meghatározására vonatkozóan az olyan különösen súlyos bűncselekmények esetében, amelyek esetében különösen szükséges, hogy az ellenük folytatott küzdelem közös alapokon nyugodjék.

Ezek a bűncselekmények a következők: terrorizmus, emberkereskedelem, a nők és gyermekek szexuális kizsákmányolása, tiltott kábítószer-kereskedelem, fegyverkereskedelem, pénzmosás, korrupció, pénz és egyéb fizetőeszközök hamisítása, számítógépes bűnözés és szervezett bűnözés. Egyértelmű tehát, hogy a korrupciót az európai országok különösen súlyos bűncselekménynek nyilvánították.

Kérdezem tehát miniszter urat, hogy ha folyamatban van egy eljárás, és ezek szerint nem zárták ki automatikusan Gruevszkit ebből, akkor ön szerint a gátlástalan pénztolvajlás, közismertebb nevén a korrupció egy súlyos bűncselekmény, vagy esetleg egy olyan politikai szabadságjog, amit a magyar államnak védeni kell. Ha esetleg az előbbi, akkor miért segítette aktívan a magyar kormány a magyar határon való bejutását a volt macedón miniszterelnöknek? Köszönöm. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tájékoztatom, hogy 2 perc az időkeret. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak. Parancsoljon!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Először is köszönöm a bizalmat, hogy a „Mit gondol Miniszterelnök úr?” címmel feltett kérdését hozzám intézte. Szeretném jelezni, hogy a kérdés közvetlen tartalmára nem tudok válaszolni, de amit most itt kérdésként előadott, azzal kapcsolatosan megpróbálom elismételni azt, amit az elmúlt napokban a legnagyobb sajtónyilvánosság előtt több alkalommal volt szerencsém elmondani. Menekültügyi eljárás van folyamatban, és mindazok a szempontok és érvek, amelyeket ön felvetett, egy menekültügyi eljárás keretében értelmezhetők és értelmezendők. Ezt követően tehát érdemes megvárni azt, hogy a menekültügyi hatóság döntsön arról, hogy a volt macedón miniszterelnöknek megadja-e a menekültstátuszt, vagy pedig ezt megtagadja tőle.

Egyebekben pedig a korrupció súlyos bűncselekmény, ezért a mi törvényhozási többségünk időszakában meghozott büntető törvénykönyv a korábbiaknál ezt lényegesen súlyosabban bünteti is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Megköszönöm miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő asszonynak. Parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Az azért nagyon tréfás, miniszter úr, hogy ön a BÁH-ról folyamatosan úgy beszél, mint valamilyen, az államon kívül álló szervről, és nem egy állami szervről, amelyik lefolytatja ezt a menekülteljárást. Mintha semmi közük nem lenne ehhez az egészhez. Azt azért hadd mondjam el, hogy ez önöknek rettenetesen kínos. Nem véletlen, hogy kínosabbnál kínosabb válaszokat ad az ezzel kapcsolatban feltett kérdésekre. Itt két lehetséges dolog van. Vagy az van, hogy a magyar diplomaták segítették be az országba Gruevszkit. Ha Pintér Sándor nem adott arra külön engedélyt, hogy ő belépjen, és nem az ő engedélyével történt a menekülteljárás, akkor embercsempészetet követtek el, az embercsempészet bűncselekményét követték el a magyar diplomaták. Ez az első lehetséges dolog, és ez elég kínos.

A második lehetséges dolog az, hogy Pintér Sándor külön kérésére, amit megenged a jogszabály, történt ez a dolog. Csakhogy a menekülttörvény úgy fogalmaz, hogy különleges bánásmódot igénylő személy kísérő nélküli kiskorú lehet, idős, fogyatékkal élő személy, várandós nő vagy kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, vagy aki nemi erőszak áldozata lett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérdezem tehát, hogy Nikola Gruevszki terhes nő, kísérő nélküli kiskorú…

ELNÖK: Képviselő asszony!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): …vagy melyik kategóriába esik, amellyel kapcsolatban Pintér Sándor őt beengedhette az országba. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg miniszter urat. Parancsoljon, miniszter úr!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Ön a jogszabály-értelmezésben jól indult, de aztán elbukott egy adott ponton. Ami viszont a legfontosabb, hogy a menekültügyi és állampolgársági hivatalnak a jogszabályok szerint kell döntést hoznia. Természetesen az állam része  hozzáteszem, hogy a bíróságok is az állam részét képezik , nem vitás, hogy a kormányhoz tartozó szerv, de ettől még évek, sőt évtizedek óta ők bírálják el a menekültügyi kérelmeket.

Végül, az elmúlt évek küzdelmei után örömmel láttam, hogy ön milyen hatékonyan tud harcolni egy menekültstátusz megadása ellen. Ennek külön örülök. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   151-158   159-170   171-180      Ülésnap adatai