Készült: 2023.05.30.06:28:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

340. ülésnap (2014.02.04.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:23


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Én most kifejezetten a fenntarthatóság szempontjából szeretnék közelíteni ehhez a témához, mert azt én világosan látom, hogy a Fidesz-KDNP-nek elemi szükséglete a rezsihazugságról beszélni a kampányban, viszont azt is gondolom, hogy Magyarországnak viszont az az alapvető érdeke, hogy egy fenntartható energiarendszere legyen, és ebbe beletartoznak a fenntartható energiaárak is. Amit itt látunk, a harmadik számú rezsicsökkentés alapvetően megint hozzányúl a társasházakhoz, a lakossági energiaárakhoz, és ismét a számlaképpel foglalkozik.

Amit látunk itt kampányidőszakban, az az, hogy a Fidesz most totálisan ráfókuszált a lépcsőházi kampányra. Erről önök most nem igazán emlékeztek meg a felszólalásaikban, de azt látjuk, hogy durva bírságot akarnak kivetni abban az esetben, ha nem jogszerű a társasházak működése, ezért kérdezem én, hogy például ebbe az is beletartozik-e, ha nem plakátolják ki esetleg a társasházban, a lépcsőházakban az önök által szükségesnek vélt rezsihazugságot. Az látható a törvényben, hogy százezer forinttól ötmillió forintig terjedő bírságot kaphatnak azok a közös képviselők például, akik nem felelnek meg a különböző elvárásoknak. Most már ebbe az elvárásrendszerbe az is beletartozik, hogy ki kell tenni azt, hogy konkrétan mennyi volt a rezsicsökkentés. Na most, önök komolyan gondolják, hogy kampányban ez megengedhető, hogy ilyen módon befenyítve az embereket veszik rá arra, hogy a Fidesz egyik legátlátszóbb hazugságát reklámozzák?

Én ahhoz már rég hozzászoktam, hogy a Fidesz világában semmi sem az, aminek látszik, és nyugodjanak meg abban, hogy a magyar emberek számára is ez teljesen világos. Azt látjuk, hogy önök minden téren megpróbálják az emberek agyát kimosni, és talán az sem véletlen, hogy a mai napon itt, ezen a négynapos tavaszi ülésszak keddi napján egymás után beszélünk először rezsihazugságról, utána pedig a paksi paktumról. Nyilván van összefüggés a kettő között. Ezt sokan látjuk, véljük látni, mivel háttéranyagaink nem nagyon vannak, ezért csak következtetni lehet, de mindenesetre elég érdekes együttállása van itt a dolgoknak.

Azért is érdekes az, amit önök itt most a harmadik rezsicsökkentés címszó alatt behoztak a parlament elé, mert egy olyan konstrukciót választottak, amely a mostani kormányra egyáltalán nem rak terheket, hiszen önöknek most csak a kampányban be kell ígérni mindenféle földgáz-, áram, távhőcsökkentést, majd a következő hónapokra, áprilisra, szeptemberre meg októberre. Tehát úgy is mondhatnám, hogy ez a jelenlegi kormányra egyáltalán nem ró terheket, max. ígérget, viszont a kampányban ennek a pozitív hatásait le tudják vadászni.

Na most, azért hozzá szeretném tenni ehhez az egész kérdéshez, hogy a távhő mint olyan és az államnak az a része, ami nem paksi áram, az gázzal készül. Gyakorlatilag azt látjuk, hogy az egész rezsibűvészkedés mögött a gázt kell keresni, mégpedig nagy valószínűséggel egy gázár-megállapodást, és innentől kezdve csak következtetni lehet a dolgok állására, meg mondjuk, lehet nézegetni az orosz portálokat. Amióta Moszkvába utazott Orbán Viktor és csapata, azóta nagyon sok ember itt Magyarországon felhasználja a régi orosz nyelvtudását, mert számos információkhoz csak orosz portálokon lehet hozzájutni. De világosan látszik, hogy ezt a rezsicsökkentést is fizetni kell valamiből. Kérdés az, hogy miből. Mint mondtam, itt a gáznak nagyon fontos szerepe van, és mindannyian tudjuk azt, hogy az oroszokkal hosszú távú gázvásárlási szerződésünk van, amely évente konkrét gázmennyiségekről szól.

Azt is tudjuk, hogy a válság miatt csökkent a fogyasztás, bár erről a tegnap éjjeli vitában sok fideszes elfeledkezett, tehát nyilvánvaló, hogy ennél kevesebb mennyiséget veszünk át az oroszoktól, tehát van egy felhalmozott, át nem vett mennyiségünk, amit viszont rögzített áron a szerződés szerint át kell vennünk. És akkor itt lehet elkezdeni az orosz sajtót olvasgatni, hogy mi történik konkrétan ezekkel a gázmennyiségekkel és milyen áron történik. Van egy lehetőségünk, például az, egy feltételezés, hogy ezt kapjuk most meg, mondjuk, Putyintól az eredetinél olcsóbb áron, de van egy másik lehetőség is, hogy eltekintenek attól, hogy ezt rögzített áron átvegyük, de vehetünk olcsóbban a szabadpiacról. Egy szó mint száz, ha megnézzük ezt az olcsóbb gázt, és megnézzük, hogy mi van a gáztárolókban, mennyi tartalék van, azt kiszámolhatjuk, hogy körülbelül egy évre van tartalékunk gázból, és aztán utána szembe fogunk találkozni a valósággal.

A valóság ugyanis az, hogy a gázár emelkedik a világpiacon, és teljesen nyilvánvaló, hogy önök ezt a szemfényvesztést és bűvészkedést, amit a rezsivel tesznek, sokáig nem fogják tudni fenntartani, még akkor sem, ha azt gondolják most, hogy önök itt feltalálták a spanyolviaszt. Nem, kérem, a piaci áraktól nem lehet elszakadni. A megoldás egyébként ott lett volna, amiről a kormányra kerülésük előtt önök is elég rendesen értekeztek, az energiahatékonyság növelése. A Lehet Más a Politika ezzel kapcsolatban adott is be országgyűlési határozati javaslatot, amikor önök nekimentek ennek az egész rezsibűvészkedésnek. Ugye, arról beszéltünk, hogy Magyarországon hogy lehet biztonságos energiaellátást létrehozni megfizethető áron. Az volt a konklúziónk, hogy mindenképpen az energiahatékonyságba kell befektetnünk.

Azt is elmondtuk, többször elmondtam magam is, hogy az az elemi érdekünk, hogy a szolgáltatók nagyobb arányban tartsák bent Magyarországon a profitjukat, és ezt a profitot egyre nagyobb hányadban fordítsák különböző energiahatékonysági beruházásokra. Ennek javasoltuk különböző módjait is. Önök ezekkel mind nem foglalkoztak, önök rendületlenül mennek végig ezen a rezsibűvészkedésen, és elfelejtik közölni az emberekkel itt a kampány hevében, hogy egy év múlva ott lesz a feketeleves.

(15.20)

Lehet, hogy nem az önök kormánya lesz majd, aki ezzel megbirkózik, de a magyar emberek ugyanitt lesznek, lehet, hogy önök már rég nem lesznek itt, de mi itt leszünk mindannyian, magyar emberek. És azért én nagyon szeretném tudni, hogyha így megnézzük, hogy tényleg, itt milyen mennyiségben van a gázvásárlás, és itt van ez az egész paksi bővítéskérdés, hogy mit tartalmaz még az alku. Talán a paksi bővítés is benne van ebben az egész bizniszben? De hát, mint kiderült, egyébként nemcsak a lakosság felé jótékonykodnak az olcsó gázzal, hanem a wallisos Nagy György off-shore cégével is meg Garancsival is. Tehát a kormány szerint, önök mondják azt, hogy 240 milliárdot nyertünk a rezsihazugsággal. Azt viszont már világosan látjuk, hogy 100 milliárd minimum off-shore irányban távozott.

Lehet, hogy önök azt a látszatot próbálják itt kelteni, hogy a lakosság irányába hatalmas gesztusokat tesznek, és önök az Európai Unióval harcolnak, meg különböző szabadságharcot folytatnak, de igazából egy okos megoldásra lett volna szükség a kormány részéről, befektetni az energiahatékonyságba, erre lehetett volna partnereket találni úgy az energiaszolgáltatók személyében, mint a kormánynak saját forrásokból, mind feltehetően uniós forrásokból is, és akkor tudtak volna egy fenntartható Magyarország felé elmozdulni, ehelyett le vagyunk ragadva ezzel az egész rezsihazugság-kérdéssel. Már rendszeresen megjelennek önök a médiában, és elmondják ugyanazt, most meg nem átallanak itt még a kampányban gyakorlatilag a társasházakra is különböző bírságokat kilátásba helyezni, ha nem plakátolják ki az önök kampányanyagával a lépcsőházakat. Nézzék, ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és én azt is gondolom, hogy az ország érdekeinek ehhez semmi köze, amit önök csinálnak. Ez gyakorlatilag arról szól, hogy önök nyerni akarnak ezen a választáson, és önök teljesen gátlástalanul mennek ebbe az irányba. (Szilágyi György tapsol.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai