Készült: 2022.08.18.12:28:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2022.06.07.), 233. felszólalás
Felszólaló Gréczy Zsolt (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar emberek egyik legnagyobb problémája jelenleg az infláció. Nem vigasztal senkit, hogy a drágulás máshol is gondot okoz, és az is érdektelen, hogy mi volt huszonéve vagy mondjuk, a Darányi-kormány idején. A múlt héten egy elektromos szaküzlet eladója arról tájékoztatott, hogy egyetlen nap alatt 53 terméknek kellett felemelni az árát. Egy kenyérsütő például egyik nap még 22 ezer forintba, a másik nap már 35 ezer forintba került. Egyetlen euró 400 forint körül ér, így azt gondolom, önök az inflációt arra használják, hogy a tavasszal kiadott támogatásokat az áremelésekkel szedjék vissza az emberektől. Már a kormány és a tőle nem független jegybank is az infláció további erősödését jósolja a következő hónapokra, s már át is léptük a bűvös 10 százalékos határt. A kenyér, a tejtermékek, a húsfélék, zöldségek, gyümölcsök ára szökik egyre magasabbra.

Miniszter úr, elég lesz a népnyúzásból, a megszorításból, ezért a Demokratikus Koalíció négypontos javaslatot tesz arra, hogyan lehet segíteni a magyar embereknek. A DK azt javasolja, hogy a bajba jutott családoknak adjanak 100 ezer forintos támogatást. Ez a támogatás vonatkozzon minden gyermeket nevelő családra, a fogyatékkal élőkre, az átlagnál rosszabbul kereső közalkalmazottakra és az alacsony nyugdíjból megélni kénytelenekre. Továbbá legyen nullaszázalékos áfa az alapvető élelmiszerekre. Három hónapra pedig adjanak 1000 forintért minden tömegközlekedési eszközre érvényes egységes bérletet; ez is a Demokratikus Koalíció javaslata. Kérem államtitkár urat, hogy fontolják meg a Demokratikus Koalíció javaslatait, ezek ebben a helyzetben valóban segítenek.

Azt kérdezem tehát államtitkár úrtól, számíthatunke arra, hogy megfogadják a DK javaslatait, és végre segíteni fognak az infláció és az orbáni megszorító csomag áldozatainak. Köszönöm a válaszát.
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai