Hírek, meghívók, sajtóközlemények

Tímár György TamásHosszú betegség után, életének 84. évében elhunyt Timár György Tamás volt országgyűlési képviselő

temesvárNapirend előtt emlékezett meg az Országgyűlés a temesvári népfelkelés hőseiről és áldozatairól

Kövér László, az ORszággyűlés elnöke:"Tisztelt Ház!

Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy bejelentem, az elmúlt időszakban három volt képviselőtársunk hunyt el.

Vojnik Mária, az MSZP egykori politikusa, a párt egyik alapító tagja, az 1998. évi országgyűlési választásokon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot és 2010-ig, három cikluson át volt a térség országgyűlési képviselője. Megbízatása alatt egészségügyi államtitkár, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi, illetve a Munkaügyi bizottság tagja volt. Országos tisztségei mellett aktívan dolgozott szakterülete, az egészségügy és szűkebb hazája, Nyíregyháza önkormányzati képviselőjeként is. Életének 69. évében hunyt elPécsi Ildikó színművész és rendező, 1994-ben az MSZP színeiben Budapest 22. számú választókerületében szerzett mandátumot és 1998-ig volt a magyar Országgyűlés tagja. Megbízatása alatt a Kulturális és sajtó bizottság munkáját segítette. 

Pécsi Ildikó színészi karrierje a Pécsi Nemzeti Színházból indult, és az évek során számos neves színházi társulat tagja volt. Száznál több magyar filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott. Művészi munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2006-ban átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, idén februárban pedig a Magyar Filmakadémia életműdíjában részesült. Életének 80. évében hunyt el.Tóth Ferenc 1998-tól 2014-ig négy cikluson keresztül volt az Országgyűlés tagja. Mandátumát mind a négy országgyűlési választáson a Fidesz jelöltjeként, Tolna megye 2. számú egyéni választókerületében szerezte. Megbízatása alatt 13 évig volt az Oktatási, tudományos és kutatás bizottság tagja. 

Tóth Ferenc élete jelentős részét szentelte a köz szolgálatának, Fadd nagyközség polgármestereként, majd alpolgármestereként, országgyűlési képviselőként, Tolna megye kormánymegbízottjaként szolgálta a helyiek érdekeit. 2019-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át. Életének 70. évében hunyt el.Kérem önöket, hogy képviselőtársaink emléke előtt néma felállással tisztelegjünk. "

Parlameni Hírek

null Megemlékezett az Országgyűlés a temesvári népfelkelés hőseiről és áldozatairól

Megemlékezett az Országgyűlés a temesvári népfelkelés hőseiről és áldozatairól

A levezető elnök az üléskezdést követően így emlékezett meg a temesvári népfelkelés hőseiről:

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

2019-ben az Országgyűlés határozatot fogadott el, amelyben kinyilvánította, hogy tisztelettel adózik az 1989. december 15-én kezdődött, és az azt követő napokban kiteljesedett temesvári népfelkelés hőseinek és áldozatainak emléke előtt.

Harmincegy évvel ezelőtt ezen a napon Temesváron, több száz magyar és román szabadságszerető polgár közös élőlánccal próbálta megakadályozni az emberi jogok megsértése és a falurombolás miatt szavát felemelő Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Amikor a kilakoltatásra mégis sor került, és a lelkészt egy szilágysági kis faluba toloncolták, a tiltakozás Ceaușescu kommunista rezsimje elleni tömegtüntetéssé terebélyesedett. A hadsereg állig felfegyverzett katonái belelőttek a tömegbe, ám ezzel csak tovább szították a felkelők elszántságát, és a város nagyrésze néhány nap alatt a tüntetők kezére került.

A temesvári tüntetések és a diktatúra brutális fellépésének híre gyorsan elterjedt egész Romániában és a világban. Országszerte forradalmi megmozdulások kezdődtek, mindenütt a gyűlöletes diktatúra bukását követelték. Ceaușescu hasztalan hívott össze nagygyűlést december 21-re Bukarest központjába, hogy ígéretekkel próbálja lecsendesíteni a tömeget, az események már megállíthatatlanok voltak. Másnap a karhatalom is a felkelők oldalára állt és a forradalom elsöpörte a diktatúrát. A menekülő Ceaușescu-házaspárt elfogták, majd december 25-én halálra ítélték és kivégezték. A győzelem kétségbe vonhatatlanná vált, igaz ezért a győzelemért ezernél is többen áldozták életüket a forradalom eseményei során.

Tisztelt Országgyűlés!

Tőkés László 1989-ben a kommunista diktatúra teljes erejével szállt szembe. Felemelte szavát a lelkiismereti- és vallásszabadságért, az emberi- és kisebbségi jogok semmibe vétele és a kíméletlen elnyomás ellen, és megtörtént az, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk: magyarok és románok életüket is kockáztatva egyként álltak mellé. Összefogásuk és szabadságszeretetük ma is példaként áll előttünk, hősiességükre büszkén emlékezünk.