ParLexben benyújtott vagy feldolgozott irományok

Készült: 2020.02.28.12:57:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap, 88. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:08

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar gazdaság a magyar embereknek és a magyar vállalkozásoknak köszönhetően minden eddiginél jobban teljesít. A gazdaság növekedése, a foglalkoztatás és a bérek alakulása egyaránt kiemelkedő. 2020-ra a kormány továbbra is a családok és a hazai vállalkozások támogatására, a versenyképesség növelésére és az adminisztráció csökkentésére tett javaslatot. Az elfogadásra váró törvényjavaslat szervesen illik abba a kormányzati politikába, amelynek lényege a közterhek csökkentése és egyszerűsítése. A gazdaságvédelmi akciótervnek megfelelően 2020. július 1-jétől új, egységes járuléktörvény lép hatályba, tehát jövő év első felétől, amely új szabály értelmében négy egyéni járulék egyetlen egységes társadalombiztosítási járulékba olvad, így az adónemek száma jövőre jelentősen csökkenni fog, az ezzel járó bürokráciával együtt.

A családvédelmi akciótervnek köszönhetően 2020. január 1-jén az szja-ban is jelentős változás történik, hiszen a négy gyermeket nevelő nők mentesülnek az szja megfizetése alól, és jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. És kedvezni fog a családosoknak a járulékkedvezmény a tekintetben is, hogy a jövő évtől a munkaerőpiaci járulékra is igénybe vehető lesz a családi adókedvezmény, amivel további egymilliárd forinttal jut több a családoknak.

A vállalkozások terén is jelentős változások lesznek, hiszen megszűnik az eva, és ennél sokkal kedvezőbb adózási formát választhatnak a kisebb vállalkozók, így a katát és a kivát, ami egyébként nagy népszerűségnek örvend, több százezren adóznak ma már így Magyarországon.

Továbbra is kiemelt cél a gazdaság fehérítése, ezért 2020. július 1-jétől nyugtát kell adni az úgynevezett áfamentes ügyletekről és szolgáltatásokról, és megszűnik az online számlaadat-szolgáltatás esetében a százezer forintos értékhatár, ez eltörlésre kerül. Ez azt jelenti, hogy egyre többen lépnek be az online számlaadással a rendszerbe, és így láthatóvá lesz egyre több bevételi számla a NAV számára.

Fontos, hogy három éve a NAV készíti el a személyijövedelemadó-bevallást a vállalkozóknak, és ez ki fog terjedni 2021. január 1-jétől az áfabevallási tervezet elkészítésére, hiszen 2021. január 1-jétől a NAV gyakorlatilag minden kiadott számlát látni fog.

Fontos, hogy a nyugdíjasok járulékmentessége is bekövetkezik, és a jövőben a nyugdíjas munkavállaló csak 15 százalék szja-t fizet, semmilyen más járulékot nem kell fizetni.

Végezetül mondom el, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke jelentősen csökkent már az elmúlt években is, hiszen 2016-ban még ez 27 százalék volt, 2017. július 1-jétől mindössze 17,5 százalék, tehát közel 10 százalékkal csökkent lényegében 3-3,5 év alatt, és a gazdaság jó teljesítménye esetén ez tovább fog csökkenni 2020. július 1-jétől újabb 2 százalékkal, tehát 15,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke.

A kormány a jövőben is az adócsökkentés politikája mellett áll ki. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai