Készült: 2023.01.29.20:22:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tekintettel arra, hogy a köztársasági elnök úr ma napirend előtt felszólalt, nem lett volna illendő, ha a miniszterelnök is, élve a Házszabály adta lehetőségekkel, ugyanezt teszi. Mégis, miután meghallgattam Szájer József képviselőtársam hozzászólását, úgy gondoltam, helyes, ha a kormány nevében csatlakozom mindahhoz, amit ő elmondott. (Dr. Kóródi Mária közbeszólása. - Szórványos taps és derültség az SZDSZ padsoraiból.)

Először is abban a formában, hogy megköszönöm azt a támogatást, amit az elmúlt négy év során a kormánypárti frakciók (Horn Gábor közbeszólása.) a kormány fontos döntéseihez, az ország polgárai számára fontos döntéseihez nyújtottak. Szeretném megköszönni azoknak, akiket illet, hogy megszavazták a családokat támogató előterjesztéseket; szeretném megköszönni azoknak, akiket illet, hogy megszavazták a családi pótlék, a gyes alanyi jogúvá tételét, a gyed ismételt bevezetését; szeretném megköszönni mindannyiuknak, hogy támogattak bennünket a nyugdíjak emelésében és a rászorulók megsegítésében.

Egyúttal örülök annak, hogy Szájer képviselőtársam hozzászólása elhangzott, és eleven cáfolatát adta néhány korábbi hozzászólásnak. Én egyetértek azokkal, akik azt gondolják, hogy súlyos felelősséget vesz az a nyakába, aki Magyarországot ma nem demokratikus országnak minősíti; súlyos felelősséget vesz a nyakába, aki Magyarországot békétlen országnak állítja be. (Dr. Kóródi Mária közbeszólása.) Ez azért minősül súlyos felelősségnek, tisztelt hölgyeim és uraim, mert Magyarország azért demokratikus, szabad és békeszerető ország, mert a polgárai szabadok, demokratikus gondolkodásúak és békeszeretőek. Akik azt állítják, hogy Magyarország ma nem ilyen ország, kétségbe vonják Magyarország polgárainak demokrácia iránti elkötelezettségét, békés hajlamait (Mádai Péter: Ezeket mondta el Szájer? Arra kell reagálni!), és azt az eredményt, amit az elmúlt tizenkét esztendőben közösen elértünk ebben az országban. (Taps a kormányzó pártok, valamint a MIÉP padsoraiban.)

Egyetértek Szájer képviselőtársammal abban is, hogy Magyarország ma szabad ország; szabadok a polgárai, ezért lehet Magyarország is szabad ország. De Magyarország nem egyszerűen csak szabad, tisztelt hölgyeim és uraim: Magyarország a Nyugat része. És nemcsak úgy, mint korábban volt, történetileg, hogy odakötött bennünket az ezeréves história: Magyarország ma abban az értelemben is része a Nyugatnak, hogy ezt maguk a nyugati államok is így gondolják, és mi is így gondoljuk - részei vagyunk mindannak, ami a nyugati világgal történik.

Az is igaz, tisztelt hölgyeim és uraim, egyetértek a köztársasági elnök úrral, hogy sok tennivalónk van még, Magyarország ugyanis még nem tökéletes ország. Ugyan nem felmentés ez alól, de kétségtelen tény, hogy egyetlen ország sem az a világban; Magyarország éppoly tökéletlen, mint amilyen minden nyugat-európai ország. Ezért van minden országnak, Magyarországnak is és a nyugat-európai országoknak is még sok teendőjük a jövőben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Magyarország nem egyszerűen csak szabad ország - ezt Szájer képviselőtársam is világosan elmondta, szeretném megerősíteni a szavait -, mert a szabadság önmagában ugyan fontos dolog, de valahogy jobban esik, ha elfogadható életminőséggel is párosul. Márpedig Magyarországon ma a szabadság az egyéni felemelkedés egyre szélesebb lehetőségével is párosul, pedig még nagyon sok tennivalónk van hátra. Kétségtelen, hogy nem mindenki előtt nyílott még meg a felemelkedés lehetősége, de napról napra több polgár előtt nyílik ez meg.

Én örülök annak, hogy a magyar kormánynak sikerült megfogadnia a választópolgárok '98-as kérését, tanácsát, utasítását, amely röviden úgy fogalmazható meg, hogy legyen az fontos végre Magyarországon a közéletben és a kormány munkájában is, ami az embereknek fontos. Ezért állt a munkánk középpontjában végig a családok megerősítése, a munkahelyteremtés; 236 ezer új munkahelyet hoztunk létre. A múlt héten bekövetkezett az, amire (Zaj az SZDSZ padsoraiból.) mindannyian oly nagyon vártunk: az első nyugat-európai–amerikai cég, amelynek Londonban volt a központja, ezt a központját áttelepítette ide, Budapestre, első fecskeként. Nagyon remélem, hogy sokan követik majd még, és sok ezer embernek adnak kenyeret; a szóban forgó vállalat is ezer embernek nyújtott kenyeret az 1999-es beruházásával, éppen Ózdon. Köszönet érte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kormány világnézetéről is volt, aki egy felvetést tett. Annyit hadd mondjak erről, hogy az a kormány világnézete, amit Bethlen István miniszterelnök mondott Széchenyi István világnézetéről, amikor úgy fogalmazott, hogy az se nem konzervatív, se nem liberális, se nem haladó, se nem retrográd, egyszerűen magyar világnézet; a magyar kormány világnézete egyszerűen magyar világnézet.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Hosszan tartó taps a kormányzó pártok, a MIÉP, valamint a függetlenek padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai