Készült: 2020.07.14.12:33:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2012.05.07.),  93-100. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:27


Felszólalások:   83-92   93-100   101-106      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Szolgálati közlemény következik. Tájékoztatom önöket, hogy alkotmányügyi bizottság elnöke jelezte, hogy a bizottság ülését 15 óra 30 percre összehívta. Kérem azokat a bizottsági tagokat, akik még nincsenek jelen, hogy a határozatképesség biztosítása érdekében a főemelet 58. számú teremben jelenjenek meg. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyűlés! Karácsony Gergely, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnöknek: "Vannak-e oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében?" címmel. Karácsony Gergely képviselő urat illeti a szó.

KARÁCSONY GERGELY (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön két évvel ezelőtt, a választások éjszakáján azt mondta, hogy a választópolgárok Magyarországon megdöntötték az oligarchák rendszerét, és kezükbe vették a hatalmat. Én aztán később, a kormányprogram vitájában arról kérdeztem önt, hogy erről a fejleményről tájékoztatta-e egykori szobatársát, Simicska Lajost, akit nagyon sokan a Fidesz fontos gazdasági háttéremberének tartottak. Ön erre azt válaszolta, hogy igen, tájékoztatta erről. Azóta eltelt két év, és most már ott tartunk, hogy kormánypárti képviselők is azt mondják, hogy újra az oligarchák kezébe került a kormányzás. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ki mondta ezt?)

Csak hogy néhány dolgot mondjak: egyrészt, ha körülnézünk az EU-s fejlesztési forrásoknál és az állami pénzek elosztásánál, azt látjuk, hogy mindenki, aki él és mozog ezen a területen, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közvetlen munkatársa volt korábban, élén a miniszter asszonnyal és az ő politikai főtanácsadójával, Nyerges Zsolt testvérével. Ennek aztán meg is van a hatása, hiszen például a Közgép, amelynek vezetője Nyerges Zsolt, és tulajdonosa Simicska Lajos, jelenleg közel 300 milliárd forint értékű állami megbízásról rendelkező szerződéssel rendelkezik, és tavaly ez a cég 3 milliárd forint értékű osztalékot fizetett ki a tulajdonosnak, tehát Simicska Lajosnak.

De mondok egy másik példát is, miniszterelnök úr. Éppen néhány nappal ezelőtt írta meg az egyik internetes újság, hogy az állami hirdetési piacon 2011-ben 90 százalékban a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt holdudvarához tartozó plakátcégeken hirdettek az állami cégek, és ennek kapcsán csak az egyik cégből szintén 1 milliárd forint osztalékot vett ki a tulajdonos.

Miniszterelnök úr, egy nagyon egyszerű kérdést szeretnék önnek feltenni: miért nem a magyar emberek érdekeit képviseli ez a kormány, és miért a Fidesz közeli oligarchák érdekét? Amikor önök 34 milliárd forint hitelkeretet adnak a Közgépnek, akkor ezt a pénzt a magyar kisvállalkozásoktól veszik el. Amikor önök Nyerges Zsolt cégeinek adják az állami földet - kérdezze meg erről volt államtitkárát -, akkor a magyar gazdák elől veszik el a földet. (Az elnök csenget.)

Várom válaszát. (Taps az LMP padsoraiban.)

ELNÖK: Megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselőtársaim! Először is arra szeretném kérni, hogy ha bármilyen, az állam környékén zajló gazdasági tevékenységgel kapcsolatban önnek tudomása van bármilyen jogsértésről, önnek kötelessége, hogy az ezzel kapcsolatos jogi eljárásokat megindítsa. Én szívesen válaszolok persze az ön kérdésére is, de szeretném jelezni, hogy az ön kötelessége az, ha ilyenről tudomása van, meg kell indítani a jogi eljárásokat, amelyeknek aztán a maguk rendje, útja-módja szerint végig is kell menniük. Magyarországon - és ha jól látom, nemzetközi színtéren is - menjenek is végig, én támogatom önt ebben. (Egy hang az MSZP padsoraiból: És önök?)

Ami a kérdését illeti: oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek, és nem is lesznek. Szeretném önt egyúttal tájékoztatni arról, hogy a mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki politikai, közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, és az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörébe akarja vonni. Ennek több módja is van: elfoglal például egy pártot, mondjuk, megválasztják pártelnöknek, vagy tisztségviselő lesz egy pártban, vagy miniszterelnökké választják, és egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.)

Szeretném jelezni az ön számára, hogy a Fidesz ezt ellenzi, és visszautasítja. Lehet, hogy más pártoknál ez elfogadott, nálunk azonban nem volt az, nem is lesz. A Fidesz a középosztály kezében fogja tartani a hatalmat, a középosztály nevében gyakorolja, s ezt fogja tenni a jövőben is.

Nagytőkések mindazonáltal Magyarországon is vannak, mint a piacgazdaságban, és vannak nagy vagyonnal rendelkező vállalkozók is. Mi azt szeretnénk, ha minél több nagytőkés, minél több, a középosztályhoz tartozó sikeres ember, és minél kevesebb szegény ember lenne Magyarországon. Ehhez sikeres vállalkozásokra van szükségünk. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Csak ez nem így néz ki!)

Ilyen értelemben a nemzeti együttműködés rendszerében oligarchák nincsenek, de természetesen a magyar nagytőke képviselői ott vannak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Viszonválaszra megadom a szót Karácsony Gergely képviselő úrnak, egy percben.

KARÁCSONY GERGELY (LMP): Köszönöm a szót. Egyrészt, miniszterelnök úr, azt ígérem önnek, hogy ha bármi olyat látunk, ami jogszerűtlen, feljelentést fogunk tenni. Ezt megtettük az előző ciklusban is, és már ebben a parlamenti ciklusban is tettünk néhány feljelentést. Például a Földalap vezetését feljelentettük.

Ugyanakkor az egy kicsit problémás, hogyha az oligarchák a jogalkotást is meghatározzák, mert onnantól kezdve minden jogszerűvé válik, ami az ő érdeküket szolgálja. És valóban, Simicska Lajos nem a Fidesz elnöke, de ön nevezte ki annak idején a Fidesz gazdasági igazgatójának, ön nevezte ki annak idején az APEH elnökének.

Ha ön azt gondolja, hogy bárki Magyarországon beveszi azt a szöveget, hogy Simicska Lajos nem a Fidesz embere, akkor ön nagyon naiv, miniszterelnök úr. Önt a választói úgy fogják lapátra tenni, mint a szocialistákat korábban, ezek miatt az ügyek miatt.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiban. - Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Wittner Mária: Micsoda stílus!)

ELNÖK: Viszonválaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Először is köszönöm szépen, hogy aggódik a személyes sorsom miatt a képviselő úr. El szeretném mondani, hogy engem már hamarabb tettek lapátra, mint a szocialistákat, úgyhogy nem kell engem különösebben féltenie. Igen, fognak is még, még annál csúnyábbakat is fognak mondani, mint amit ön mondott, függetlenül attól, hogy annak, amit ön mondott vagy mások mondanak, sok köze a valósághoz nem lesz. Ez ilyen szakma, azt kell mondanom, szokva vagyunk hozzá.

Ami a konkrét kérdést illeti: igen, szoktam kinevezni állami beosztásba is olyan embereket, akik korábban egyébként jelentős gazdasági szerepet játszottak. Ez helyes, föltéve, ha jól végzik a munkájukat. Ezt várjuk el tőlük: végezzék jól a munkájukat és tartsák be a törvényeket. (Simon Gábor: Osztalék!)

Egyébként pedig Magyarországnak nagy magyar vállalatokra szüksége van a pénzügyi szektorban, a biztosítási iparban, az építőiparban, az energiaiparban, a járműgyártásban, a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, az információs technológiákban, a szállodaiparban, vagyis minden jelentős területen. Igen, nagytőkésekre, sikeres, sok milliárddal rendelkező vállalkozókra van szükségünk. Ha nem, akkor mindent a külföldiek fognak elvinni ebben az országban, és meggyőződésem szerint - ha tudja ön ezt, ha nem - ön valójában, amikor a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amit én elutasítok.

Köszönöm szépen. (Taps és füttyszó a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:   83-92   93-100   101-106      Ülésnap adatai