Készült: 2022.08.15.14:16:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

304. ülésnap (2013.09.23.), 118. felszólalás
Felszólaló Lengyel Szilvia (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LENGYEL SZILVIA (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Rezsicsökkentés ide vagy oda, a családoknak 20-30 ezer forinttal kevesebb marad a hónap végén a pénztárcájukban, akkor is, ha nem keresnek kevesebbet, és ugyanazokra költenek, mint tavaly. Ennyire megdrágult minden, a zöldségek például 22 százalékkal, a burgonya 72 százalékkal drágább, mint tavaly. Az emberek többségének luxus lett az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszerek beszerzése.

Lázár államtitkár úr nyilatkozta nem is olyan régen, hogy január 1-től a sertés- és baromfihús áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 százalék helyett. Egyelőre a kormány csak feltételes módban beszél erről a tervéről, de azt mindannyian tudjuk, hogy a magyar élelmiszeripar nehéz helyzetben van. Nem véletlen, hogy a hús áfacsökkentésének hírére megszólalt a többi ágazat, a zöldség- és gyümölcsszektor, a tejágazat, a malomipar képviselői, és megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy az általuk előállított termékekre nem terjedne ki a januártól várható kormányzati áfacsökkentés.

Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy valóban csökkentik-e a hús áfáját, illetve tervezik-e a csökkentést kiterjeszteni más termékcsoportra és ágazatokra. Az EU-ban példátlanul magas, 27 százalékos általános forgalmi adó igencsak motiválja az áfacsalókat. Az adócsalás miatt a magyar élelmiszer-ágazat versenyképessége konkrétan most kockán forog. Magyarország adóbevételektől esik el, említem itt az áfát, társasági adót, szja-t, és az ország befektetéseket, munkahelyeket veszít el, szomszédos országokba mennek ezek a befektetések. Ezáltal a munkanélküliséggel kapcsolatos állami kiadások emelkednek.

Államtitkár Úr! Az önök pártja az elmúlt években, az MSZP-vel közösen, kampányszerűen bánt az áfával. Sajnos önök csak ellenzékből kampányoltak az áfacsökkentés mellett; ami ellenzékben még nagyon sürgős volt önöknek, az kormányra kerülve már közel sem annyira sürgős.

(15.50)

Kérem, válaszoljon arra, hogy milyen elképzeléseik vannak az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével kapcsolatosan. És az is érdekelne, hogy képesek lesznek-e az élelmiszer-ágazatot lefelé húzó spirált megállítani.

Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai