Készült: 2021.01.21.06:55:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2007.02.12.), 88. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A budapesti rendőrfőkapitány döntésének következtében itt, a Parlament körül, a budapesti Kossuth téren értelmezésünk szerint egy súlyos jogi és alkotmánysértő helyzet jött létre. A fővárosi rendőrfőkapitány a döntésével súlyosan sérti azokat a jogokat, amelyek demokráciában járnak az embereknek, így a véleménynyilvánításhoz, a szóláshoz vagy a gyülekezéshez fűződő jogokat.

Az elmúlt héten hallhattuk a kancelláriaminiszter értékelését, illetve indokolását, hogy komoly nemzetbiztonsági kockázatok merültek fel, ami miatt a Kossuth teret lezárva kell tartani. Komoly nemzetbiztonsági kockázatok miatt nem jöhetnek a gazdák, és nem mondhatják el a véleményüket a Kossuth téren; vagy komoly nemzetbiztonsági kockázatok miatt a szerelmespárok nem bújhatnak össze az egyik legkedveltebb közpark padjain; vagy komoly nemzetbiztonsági kockázat miatt a szülők nem jöhetnek ide a gyerekeikkel ide, a Kossuth térre, mint ahogy a nyugdíjasok sem sétálhatnak itt, a Parlament előtt - komoly nemzetbiztonsági kockázatok miatt.

Az most más kérdés, hogy a kormány vajon miért nem lép fel ezen komoly nemzetbiztonsági kockázatok megszüntetése érdekében, vagy hogyha fellép, azt vajon milyen hatásfokkal teszi. Adódik a kérdés, hogy vajon egy nyíltan neonáci elveket valló, külföldi szereplőkkel közösen megtartott, szélsőséges elveket valló gyűlés, felvonulás, katonai alakzatban vonulás a Hősök terén nem jelent-e nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot, mint ha ide, Budapest egyik legkedveltebb közparkjába szabadon jöhetnének a nyugdíjasok, az idősek, a fiatalok, a gyerekek.

A budapesti rendőrfőkapitány egy belső utasítással le tudja záratni a Kossuth teret, ugyanakkor érdekes módon engedélyezi, nem tesz az ellen, hogy nyíltan neonáci, újfasiszta elveket terjesztő szervezet a külföldiekkel együtt a Hősök terén gyülekezzen, illetve felvonuljon. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Kérdezem az államtitkár urat, hogy akkor ez a két eset vajon hogyan kerülhet köszönő viszonyba egymással. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai