Készült: 2024.07.16.04:31:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

43. ülésnap (1998.12.15.), 263. felszólalás
Felszólaló Dr. Martonosi György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A 43. számú főút Szegedet köti össze a nagylaki határátkelőhellyel. Az út áthalad Makó városán, s mintegy kettészeli azt. Az út 1975-76-ban került korszerűsítésre és nyerte el mai szélességét. Az eltelt idő alatt a városon áthaladó út forgalma megsokszorozódott. Ma jellemzően a nehéz-tehergépjárművek, a Délkelet-Európa felé irányuló kamionforgalom tekintélyes hányada halad itt keresztül, és a személygépjárművek forgalma a meghatározó.

Különösen zsúfolttá válik az út Nyugat-Európából a szabadságok és nagyobb ünnepek miatt haza- és visszautazó vendégmunkások közlekedése idején. A Jugoszláviában tapasztalható bizonytalan belpolitikai helyzet és az embargó hatására a 43. számú út forgalma az elmúlt években jelentősen megnőtt. Az embargó megszűntével a személy- és teherforgalom nem csökkent, hanem az előző évek átlagához viszonyítva 30 százalékkal tovább nőtt. Az utóbbi öt esztendőben 87 személyi sérüléssel járó baleset történt a várost átszelő szakaszon, míg az elmúlt évben egy gyermekét kerékpáron óvodába szállító fiatalasszonyt gázolt halálra egy kamion.

A városi szakaszon az út további fejlesztését a beépítettség és más műszaki okok nem teszik lehetővé. Makó város képviselő-testülete - átérezve a helyzet tarthatatlanságát - 1997-ben elhatározta, hogy kezdeményezi egy, a várost elkerülő út építését. Ezen döntés hatására ez év május 4-én létrejött egy megállapodás Makó város önkormányzata és az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság között, mely szerint a KHVM beruházásában a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. lebonyolításában a beruházás a jövő évben megindulhat. Ezt a megállapodást Makó város önkormányzata egy határozatával jóváhagyta, miközben döntött arról, hogy az önkormányzat 300 millió forint saját erőt biztosít a beruházáshoz. A beruházás megvalósítása után az önkormányzat átveszi a most állami kezelésben lévő, a szerződésben részletezett útszakaszokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, hogy mikor vehetik használatba a makóiak és a határ felé igyekvő utazók a várost elkerülő utat. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai