Készült: 2020.09.21.11:30:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2013.02.26.), 131. felszólalás
Felszólaló Dr. Szűcs Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati és területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZŰCS LAJOS, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Előterjesztő Urak! Furcsa műfaj ez a bizottsági vélemény, ezt jól lehetett hallani az előbb Kovács Tibor képviselő úr szájából, hiszen egy olyan javaslatról, amelyet egyébként az ő bizottsága 20 igen és 2 tartózkodás mellett támogatott, egy komoly ellenkampányt és igazából egy nagyon vehemens ellenvéleményt fogalmazott meg. Mindannak a tükrében, amiről ez a bizonyos előterjesztés szól, egy kicsit furcsának is hathat, de ő is belekeveredett egypár olyan ellentmondásba, amelyiket azért, azt gondolom, hogy az általános vitában ki lehet dolgozni és meg lehet mutatni.

Az egyik ilyen ellentmondás talán az volt, hogy ő azt mondja: 80 milliárd forinttal lehetett ellentételezni és segíteni a gázár-kompenzációt. Nem kellett volna a háromszorosára emelni talán, és akkor nem kellett volna ezt a kompenzációt megtenni.

Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság 25-én, azaz tegnap foglalkozott ezzel a kérdéssel, és igazából három olyan szakmai jellegű álláspont körül indult el a vita, amelyik valóban az önkormányzati területet érinti. Az első kérdéskör a kilencvenes évek közepén a közműszolgáltatók privatizációjával kapcsolatban alakult ki, ahol az önkormányzatok kicsit sérelmesnek tekintették azt, hogy az ő megkérdezésük nélkül adták el azokat a közművezetékeket, amelyekkel ők rendelkeztek abban az időben. És talán nem véletlen, és meg kell említenünk, hogy utána pont az első Orbán-kormány volt, aki ennek az ellentételezését megtette.

A másik ilyen terület, amelyikről több szó esett: ez a vezetékhálózatnak a földbe történő elhelyezésével kapcsolatban az önkormányzati vezetők körében alakult ki, amelyik igazából tényleg szakmai jellegű kérdés volt, hiszen az önkormányzati vezetők a fejlesztések során szeretnék elérni azt, hogy ezeket a vezetékeket a települések jobb képének kialakításának érdekében minél kisebb költséggel és minél kevesebb önkormányzati erővel lehessen elhelyezni.

A harmadik olyan kérdéskör, ami szóba került a bizottsági ülésen, az pedig magában a közműszolgáltató cégek kérdéskörében az volt, hogy hogyan lehet az ügyfélszolgálatokat olyan helyzetbe hozni, hogy az emberek, akik ezzel kapcsolatba kerülnek, a saját munkaidejük, illetve a legjobb lehetőségeik szerint találkozhassanak.

Mindennek ellenére a bizottság ellenvélemény nélkül, 16 igen és 7 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára és elfogadásra alkalmasnak tartotta.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai