Aktuális

Hírek, események

A boltrendszert hordó oszlopok egyike az Országház díszlépcsőházában, 2018Az Országház építésénél több kiemelt rendeltetésű helyiségében alkalmaztak márványanyagokat. Habár fontos szempont volt, hogy a Ház magyar anyagokból és hazai iparosok munkájából épüljön fel, a díszlépcsőház nyolc svéd gránitból készült oszlopa az egyik kivétel volt e törekvés alól. A barnásvörös, 6 méter magas, 4 tonna súlyú oszlopok szállítására 1893. június 23-án kötöttek szerződést a bécsi Union Baugesellschaft céggel.

III. Károly király apródjának szobra az uralkodó balján, az Országház kupolacsarnokában.Magyarország 2023-ban emlékezik meg a magyar alkotmánytörténet egyik nagy jelentőségű és a későbbi alkotmányfejlődésre is hatással bíró jogi dokumentuma, a Pragmatica Sanctio kibocsátásának 300 éves évfordulójáról. Az Országgyűlés elnöke ebből az alkalomból pályázatot hirdet egyetemek és főiskolák hallgatói részére.

A történelmi lobogók előtt tartott megmelékezést az Országgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól a plenáris ülésen.

Parlamenti viták - illusztrációParlamenti viták címmel az Országgyűlési Múzeum és az Országgyűlési Könyvtár új online, interaktív játéksorozatot indított. A 19–20. század országgyűlési naplóit alapul vevő játékos forráselemző feladatok egy-egy törvényjavaslat tárgyalását kísérik végig; a diákok megismerhetik az üléseken elhangzott parázs vitákat, és változatos feladványok segítségével mélyíthetik el tudásukat a kérdéskörben. A pedagógusok számára óratervjavaslat és kinyomtatható anyagok állnak a rendelkezésre, így a témák nemcsak önállóan, hanem osztálytermi környezetben is feldolgozhatók.

Fotó: SajtóirodaAz Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője 2022-ben is meghirdette a majd három évtizedes múltra visszatekintő európai uniós témával foglalkozó pályázatot. Idén az elmúlt évekhez képest jóval több dolgozat érkezett, összesen hatvan.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!