Aktuális

Hírek, események

Kétnyelvű helységnévtáblaAz Országgyűlés 1993. július 7-i ülésén elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló kétharmados törvényjavaslatot.

Az 1848–49-es országgyűlés megnyitása, Vajda Zsigmond falképe az Országház képviselőházi üléstermében, 1901Az első, népképviseleti alapon összeülő országgyűlést 1848. július 2-ára hívták össze, ám az ünnepélyes megnyitót július 5-re halasztották. Az első ülést István nádor nyitotta meg a Redoute-ban. A képviselőház itt, a felsőház pedig a Magyar Nemzeti Múzeum nagytermében ülésezett.

A Képviselői Tájékoztató Központ átadása, 1991. augusztus 23.1993. július 5-én az Országházban és a Képviselői Irodaházban (ma Barankovics István Irodaház) ünnepélyes keretek között, amerikai szenátorok jelenlétében átadták a korszerűsített Parlamenti Információs Központot és Számítógépközpontot. A képviselők munkáját nagymértékben megkönnyítő adatbázis kiépítésére az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által 1990-ben, a kelet-európai parlamentek intézményrendszerének fejlesztésére jóváhagyott segélyprogram keretében került sor.

A Magyar Állami Népi Együttes fellépése 2023. június 2-án.Idén nyáron nyolcadik évadát kezdte meg a Tér-Zene elnevezésű ingyenes, szabadtéri koncertsorozat a Kossuth téren. Az érdeklődők augusztus 31-ig hétről hétre jól ismert, közkedvelt dallamokat és különleges hangzású, egyedi stílusú, ritkán játszott műveket is hallhatnak kiváló előadók tolmácsolásában. A koncertek csütörtökönként 17 órakor kezdődnek.

Tóth Judit történész előadása a politikai karikatúrákról.Nagy érdeklődés mellett zajlottak az Országgyűlési Múzeum programjai a június 24-i Múzeumok Éjszakáján. A látogatók betekintést kaphattak a politikai karikatúrák világába, szerepjátékokat próbálhattak ki, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, bejárhatták az 1956-os Kossuth téri sortűz emlékhelyét, és Tér-Zene koncertet hallgathattak meg.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!