Aktuális

Hírek, események

A „Könyvtár, ami összeköt” és a „Múzeum határok nélkül” résztvevői, 2022.Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett két ösztöndíjprogram keretében az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum összesen tizennyolc Kárpát-medencei magyar fiatal könyvtárost és muzeológust fogadott 2022. szeptember 24. és október 23. között. A résztvevők színvonalas szakmai és kötetlen programok révén mélyülhettek el a magyarországi közgyűjtemények rendszerében, és erősíthették a hazai és a határon túli intézmények közötti kapcsolati hálót.

Aranybulla 800 - Tudományos konferencia.Aranybulla 800 címmel tudományos konferencia kerül megrendezésre október 26-án az Országház főrendiházi üléstermében az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében. A rendezvényen neves előadók a legfrissebb kutatási eredmények alapján adnak átfogó képet az Aranybulla történetéről és utóéletéről.

Rauscher Lajos: A képviselőházi ülésterem, 1900. Kiállítva az 1900-as párizsi világkiállításon.1902. október 8-án az Országgyűlés képviselőháza gróf Apponyi Albert házelnök vezetésével megnyitotta első ülését az Országházban. Ezzel a magyar országgyűlés – mely 1848-ig főként Pozsonyban, majd Pesten különböző helyszíneken ülésezett – az 1840-es évek óta tervbe vett új és egyben állandó otthonra talált a Duna partján.

Szanyi-Légrády Eszter, az Országgyűlési Múzeum főosztályvezető-helyettese és Andrási Réka, a letölthető vitajátékok kidolgozója átveszi a Múzeumpedagógia Nívódíjat, 2022. október 4.Az Országgyűlési Múzeum letölthető vitajátékai kiérdemelték a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által meghirdetett Múzeumpedagógiai Nívódíjat. A rangos kitüntetés átadására október 4-én a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón került sor a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A kötet birítója.Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent A háttérember – Csengery Antal politikai és közéleti pályája című monográfia Samu Nagy Dániel történész, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának kutató munkatársa tollából. Csengery Antalt méltatlanul elfeledte az utókor, pedig a reformkor utolsó éveiben, az önkényuralom korában, majd a dualizmus első évtizedében a közélet egyik meghatározó, befolyásos személyisége volt. Ezt a hiányt pótolja a fennmaradt gazdag forrásanyagra támaszkodó munka, mely teljes képet ad Csengery politikai és közéleti pályafutásáról, bepillantást engedve a magánéletébe, családi viszonyaiba és barátikapcsolat-rendszerébe is.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!