Aktuális

Hírek, események

A kötet borítója.Az Országház Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott Tóth Endre A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című 2018-as megjelenésű reprezentatív kötet bővített, átdolgozott kiadása. Az alapos, tudományos igényű, rendkívül gazdag képi illusztrációval rendelkező monográfia második kiadását három új tanulmány is gazdagítja.

Aranybulla 800 történettudományi konferencia – Freund Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia ​​​​​​​elnökének megnyitóbeszéde, 2022. október 26.Nagy érdeklődést kiváltó konferencia került megrendezésre október 26-án az Országház főrendiházi üléstermében Aranybulla 800 címmel. A tudományos ülésen neves előadók ismertették az Aranybulla-kutatás legújabb eredményeit, az oklevél korabeli történeti jelentőségét, a magyar jogalkotásban betöltött úttörő szerepét, és kitértek az utóéletére, historiográfiájára, modern kori emlékezettörténetére is.

A magyarság örökké hősként emlékezik az 1956. október 25-én a Kossuth téren eldördült sortűz áldozataira és az 1956-os szabadságharc és forradalom minden hősére - jelentette ki a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a sortűz 66. évfordulóján, a tragikus esemény Kossuth téri emlékhelyén tartott keddi megemlékezésen.

A döntő, 2022. október 23.​​​​​​​A Rákóczi Szövetség az Országgyűlés Hivatalával és a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével együttműködve hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolások számára a Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőt. Idén a téma az Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt. A nagy hagyományú versenybe 146 Kárpát-medencei középiskolás diákcsapat kapcsolódott be. Az elődöntő október 22-én az Országházban került megrendezésre, a legjobb 10 csapat az október 23-i szóbeli döntőn mérhette össze tudását a főrendiházi ülésteremben.

Magyar és európai zászló, 2012.Az Európa Parlament meghívására 1992. október 26-án országgyűlési képviselők egy csoportja Strasbourgba érkezett. A delegáció egyik legfontosabb feladata azt volt, hogy a diplomácia eszközeivel sürgessék a 12-ek nemzeti parlamentjeit, hogy még 1992-ben ratifikálják a társulási szerződést.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!