Aktuális

Hírek, események

A pedagógusok bizottsági ülés modellezése közbenA parlamentarizmus története és állampolgári ismeretek címmel akkreditált pedagógus-továbbképzés került megrendezésre november 13. és 16. között az Országházban. A program célja az volt, hogy közelebb hozza a törvényalkotást a pedagógusokhoz és – rajtuk keresztül – a fiatalokhoz.

A horvát szábor története című kötet bemutatója, 2022. november 16.Témaválasztását tekintve különleges, hiánypótló kötet jelent meg az Országház Könyvkiadó magyar országgyűlések történetét feldolgozó sorozatában: Sokcsevits Dénes és Varga Szabolcs A horvát szábor története című munkája. A Magyar és a Horvát Királyság 1102–1918 között rendkívül szoros államjogi viszonyban állt egymással, és ez sok területen éreztette hatását. A kötet a magyar országgyűléssel hosszú időn keresztül változó kapcsolatot fenntartó horvát rendi gyűlés, a szábor történetét ismerteti, elsősorban intézménytörténeti megközelítésben. A kötet ünnepélyes bemutatására november 16-án került sor az Országházban.

Európa-zászlók.1992. november 17-én az Országgyűlés megerősítette az Európai Közösségek és a Magyar Köztársaság kormánya között létrejött megállapodást Magyarország társulásáról a Közösségekhez.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke átadja a díjat Szőcs Endrének.November 14-én átadásra került az Országgyűlési Könyvtár szakmai támogatásáért járó Nagy Miklós-díj, amelyet az Országgyűlés elnöke 2018-ban, a könyvtár fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapított meg. A kitüntetést Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke vehette át.

A pozsonyi rendi országgyűlés ülésterme, metszet. Vasárnapi Ujság, 1898.1847. november 11-én nyitotta meg az uralkodó, V. Ferdinánd Magyarország utolsó rendi országgyűlését, amely elindította hazánkat a polgárosodás útján.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember - október havi ülésterve (2023.09.25.)

Az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszaka szeptember 25-26-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!