Aktuális

Hírek, események

A Képviselői Tájékoztató Központ átadása, 1991. augusztus 23.  Forrás: MTI Fotóbank1991. augusztus 23-án adták át a Képviselői Irodaház 7. emeletén a képviselők tájékoztatására létrehozott központot, amelyet az Országgyűlés főtitkára és az Országgyűlési Könyvtár főigazgatója közösen alakított ki.

Az Országgyűlés Hivatala július 26. és augusztus 13. között három ötnapos akkreditált pedagógus-továbbképzést szervezett az Országházban. A programok célja a történeti kutatások legfrissebb eredményeinek ismertetésén túl olyan pedagógiai módszertani gyakorlatok bemutatása, illetve kipróbálása volt, melyek az általános és középiskolai történelemtanároknak segítséget nyújthatnak 20. századi magyar történelem hatékony feldolgozásához, tanításához. 

II. János Pál pápa az Országház főbejárata előtt, 1991. augusztus 16.1991. augusztus 16-án lelkipásztori látogatásra hazánkba érkezett II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő az esztergomi székesegyházban tartott mise után az Országházban négyszemközti megbeszélést folytatott Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Antall József miniszterelnökkel. Ezt követően üdvözölte a Kossuth téren összesereglett több tízezres tömeget.

 Gaál Gaszton portréja – Glatz Oszkár olajfestménye, 19231921. augusztus 12-én választották meg Gaál Gasztont a Nemzetgyűlés elnökévé, s ezt a tisztet 1922. augusztus 8-ig töltötte be. Ebben a minőségében szigorú, de a házszabályokat liberálisan értelmező, pártatlan, a kormány és az ellenzék közötti megegyezést személyes közreműködésével is mindig támogató, nagy tekintélyű politikus volt.

Vadászterem, 2019A Vadászterem az Országház egyik leggazdagabb falképprogramjával rendelkező helyisége. Az ablakokkal szembeni falra Spányi Béla nagy kiterjedésű falfestményei kerültek, melyek a történelmi Magyarország várait, várromjait ábrázolják. A festő Vajdahunyad, Visegrád és Trencsén várának megörökítését követően 1901. augusztus 1-jén írta alá a szerződést Klissza és Árva várának megfestésére.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!