Aktuális

 

OrszágházMinden nap fogadja az idegenforgalmi látogatókat az Országház

2021. június 21-től minden nap fogad idegenforgalmi látogatókat az Országház. A kedveszményes jegyárakkal, jelentkezéssel és a belépési szabályokkal kapcsolatos bővebb információ a Parlament.hu honlapon, az Országház menüpont alatt érhető el.

Az Országgyűlési Múzeum Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki tárlata minden nap díjmentesen megtekinthető. A múzeum állandó kiállításainak valamint az Országgyűlési Könyvtár nyitvatartásáról itt és itt tájékozódhat. Megtekintés »

Hírek, események

Megjelent a kárpótlási törvény, 1991. július 11.Az Országgyűlés 1991. április 24-én elfogadta a sok vitát kiváltó kárpótlási törvényt. Később bizonyos paragrafusok alkotmányellenessége miatt az Alkotmánybíróság visszaküldte a törvényhozóknak a törvényt, amelynek új változatát a Tisztelt Ház elé kellett terjeszteni.

A könyv borítója. Az Országház Könyvkiadó A magyar országgyűlések története sorozatban 2016-ban adta ki Szijártó M. István A 18. századi Magyarország rendi országgyűlése című kötetét. A szintetizáló munka szakmai színvonalát mutatja, hogy 2020-ban megjelent a monográfia angol nyelvű változata (István M. Szijártó: Estates and Constitution: The Parliament in Eighteenth-Century Hungary /Rendek és alkotmány. Az országgyűlés a 18. századi Magyarországon/. New York–Oxford: Berghahn).

Virtuális látogatásAz Országház ingyenes virtuális vezetéssel várja az érdeklődőket. 
A 45 perces élőszavas vezetés során az idegenvezető nem az épületből, hanem egy online felület segítségével vezeti körbe a látogatókat. Megtekinthető a díszlépcsőház, a kupolacsarnok, valamint a képviselőházi társalgó és ülésterem. Az online sétára ide kattintva lehet regisztrálni.

A budapesti világkiállítás tervpályázataAz 1991. április 18-i ülésén a kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy az 1995-re tervezett Budapest–Bécs világkiállítást szükséges megtartani. A megrendezést vállalkozói alapon kívánta támogatni, és a világkiállítás feltételeinek biztosításához 30 milliárd forint költségvetési támogatást tartott indokoltnak.

Megemlékezés a Felvidékről kitelepítettek emléknapjánÁprilis 12-én emlékezünk meg arról a közel százezer magyarról, akiket a második világháborút követő nagyhatalmi megállapodások következtében szülőföldjükről, a Felvidékről Magyarországra telepítettek át. 

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Fogarasiné Deák ValériaÉletének 68. évében elhunyt Fogarasiné Deák Valéria (1954-2021), az MSZP egykori országgyűlési képviselője.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!