Aktuális

Hírek, események

Országház Filmműhely címmel elindult az Országház új YouTube csatornája. A videómegosztón az Országgyűlés Hivatala által készített történelmi dokumentumfilmek, animációs rövidfilmek, pedagógiai célú videók, továbbá a kulturális rendezvényekhez, tudományos kutatásokhoz kapcsolódó tartalmak, a Kossuth tér történetét és az Országház építészetét, művészetét bemutató videók találhatók meg.

1990. március 14-én utoljára ült össze az 1985-ben megválasztott Országgyűlés. A három hónap híján ötéves parlamenti időszak záróakkordjaként a képviselők megtárgyalták a kormány gesztusértékűnek tekinthető előterjesztéseit: az 1945 és 1963 közötti törvénysértő elítélések semmissé nyilvánításáról, valamint a magyar állampolgárságtól megfosztó határozatok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat.

A jogász végzettségű Tóth Zita az Országgyűlés Hivatala Törvényhozási Igazgatóságának igazgatóhelyettese. Szabadidejében irodalommal foglalkozik. Nemrég jelent meg harmadik mesekönyve, mely az Országház eddig ismeretlen hőséről, a kis rézvitézről és annak kalandjairól szól. Interjúnkban az írónővel a jog és a meseírás összeegyeztethetőségéről, gyermekkori olvasmányélményeiről, a legújabb könyvéről, az illusztrátorral való közös munkáról beszélgettünk, s a szerző jövőbeni terveiről is szó esett.

Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke által vezetett, 1990. március 7-én tartott tanácskozáson részt vevő pártok arra az álláspontra helyezkedtek, hogy minden lehetséges biztosítékot be kell építeni a választási eredmények objektív megállapításához. Abban állapodtak meg, hogy a szavazatok összesítését az Állami Népességnyilvántartó Hivatal által kidolgozott rendszerrel, számítógépes feldolgozással végzik el.

Öt évvel ezelőtt, 2015. március 6-án nyílt meg az újraalapított Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása, mely nem állt példa nélkül: 1929 és 1949 között már működött az Országházban múzeumi közgyűjtemény. Újraalapítása óta az intézmény az állandó tárlatainak működtetése mellett széles tevékenységi kört alakított ki.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Csicsay Claudius IvánElhunyt Dr. Csicsay Claudius Iván, az MSZP volt országgyűlési képviselője

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!