Aktuális

 

OrszágházMinden nap fogadja az idegenforgalmi látogatókat az Országház

2021. június 21-től minden nap fogad idegenforgalmi látogatókat az Országház. A kedveszményes jegyárakkal, jelentkezéssel és a belépési szabályokkal kapcsolatos bővebb információ a Parlament.hu honlapon, az Országház menüpont alatt érhető el.

Az Országgyűlési Múzeum Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki tárlata minden nap díjmentesen megtekinthető. A múzeum állandó kiállításainak valamint az Országgyűlési Könyvtár nyitvatartásáról itt és itt tájékozódhat. Megtekintés »

Hírek, események

Kövér László házelnök megkoszorúzta Tisza István egykori képviselőházi elnök, majd miniszterelnök és Návay Lajos, volt képviselőházi elnök közös emléktábláját az Országházban. Tisza Istvánt 1918. október 31-én gyilkolták meg.

Szabad György, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament ülésén 1990. október 30-án.1990. október 30-án az Országgyűlés ellenszavazat nélkül határozatot hozott Magyarország csatlakozásáról az Európa Tanács Alapszabályához és az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló Általános Egyezményhez. Döntött a parlament az Európai Emberi Jogi Egyezmény aláírásáról is.

Az alsó- és felsőház története című animációs kisfilm részlete.Az Országház Filmműhely új animációs kisfilmje, Az alsó- és felsőház története a magyar országgyűlés történetét ismerteti. Közérthetően és szemléletesen mutatja be a kétkamarás országgyűlés előzményeit, működését és a törvényhozásban betöltött szerepét, majd elmagyarázza, hogyan alakult ki a mai egykamarás országgyűlésünk. A videóból az is megtudható, hogy mely országokban folyik két testületben a törvényhozó munka, és mely tényezők befolyásolhatják annak felépítését.

Taxisok demonstrációja a Kossuth téren 1990. október 26-án.1990. október 25. és 29. között zajlott az ún. taxisblokád, amelynek közvetlen előzménye az volt, hogy 65%-os benzináremelést jelentett be a kormány. A taxisok október 25-én, az esti órákban országos tiltakozó akcióba kezdtek.

Kövér László házelnök és Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke jelenlétében katonai tiszteletadással félárbocra engedték a nemzeti lobogót a Kossuth téren az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékére. Ezt követőpen koszorút helyeztek el a sortűz áldozatainak emlékhelyénél.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Fogarasiné Deák ValériaÉletének 68. évében elhunyt Fogarasiné Deák Valéria (1954-2021), az MSZP egykori országgyűlési képviselője.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!