Aktuális

Hírek, események

Gróf Bethlen István portréja.1946. október 5-én hunyt el gróf Bethlen István, a két világháború közötti Magyarország egyik legbefolyásosabb politikusa.

Az Országgyűlés elnökének kezdeményezésére immár kilencedik
alkalommal nyílt lehetőség, hogy az Országház 119 évvel ezelőtti ünnepélyes átadásának évfordulójához kötődően a Návay Lajosról, a Ház egykori elnökéről, alelnökéről és Hajnik Károlyról a reformkori országgyűlések gyorsírójáról, a gyorsiroda hajdani vezetőjéről elnevezett díj átadásával ismerjük el munkatársaink kiemelkedő teljesítményét, példaadó munkáját, helytállását.

 

Az 1956-os Emlékérem és Emléklap mintája.1991. október 1-én az Országgyűlés törvényt alkotott az 1956-os Emlékérem és Emléklap alapításáról. A kitüntetéseket az 1956. évi októberi forradalom és szabadságharc idején a nemzet szolgálatában és a haza szabadságának védelmében szerzett érdemekért a köztársasági elnök adományozta, a miniszterelnök előterjesztésére. Az 1991. évi XLIII. törvény 2012. január 1-én vesztette hatályát.

A Bethlen-kormány megalakulása és a konszolidáció szellemi háttere című konferencia.Az első Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója tiszteletére történettudományi konferencia került megrendezésre szeptember 28-án az Országház főrendiházi üléstermében. A tanácskozás a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, valamint az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága társszervezésében valósult meg. A konferencia neves előadói a bethleni konszolidációval összefüggésben elsősorban a korabeli Magyarország kultúrpolitikai összefüggéseit vizsgálták.

Az Első Magyar Jogi Könyvszalon.A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság 2021. szeptember 18-án a Károlyi–Csekonics-palotában tartotta meg az Első Magyar Jogi Könyvszalont. Az érdeklődőket tizennyolc, magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadó várta friss kiadványokkal és könyvbemutatókkal, valamint sor került a Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes díjátadójára is. A rendezvényt két kamarakiállítás kísérte, amelyek az Országgyűlési Könyvtár közreműködésével jöttek létre. Az eseményen prof. dr. Trócsányi László, a Magyar Jogászegylet elnöke a Magyar Jogi Könyvszalon Emlékérmet adományozta a könyvtár azon munkatársainak, akik részt vettek az informatív és hiánypótló jogtörténeti tárlat létrehozásában.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Elhunyt Sándorffy Ottó, volt országgyűlési képviselőKilencven éves korában elhunyt Sándorffy Ottó, az FKGP volt országgyűlési képviselője.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!