Aktuális

Október 23. - Nyílt nap az Országházban

Nyílt nap az Országházban2021. október 23-án a nemzeti ünnep alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10 és 16 és óra között ingyenesen tekinthetik meg a Szent Koronát. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható. 
Az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák és csomagok, illetve személyi sérülés okozására alkalmas tárgyak (bicska, kés, gázspray stb.) nem vihetők be.  Megtekintés »

Hírek, események

A kötet borítója.Az Országgyűlési Múzeum 2016-ban kutatási programot indított az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz körülményeinek alaposabb feltárására. A program lezárásaként most jelent meg Az első lövés – Kossuth tér, 1956. október 25. című kötet, mely átfogó képet ad a kutatás eddigi eredményeiről, ismerteti a sortűzhöz kapcsolódó új forrásokat, az interjúkat, és pontosítja a korábbi téves adatokat.

A helyreállított vörös csillag az Országház kupoláján, 1957. augusztus 14.Az Országház kupolájára 1950. augusztus 20-án került a szocializmust szimbolizáló három méter átmérőjű, tíz mázsa súlyú vörös csillag. 1956. október 23-án este a kazánház két dolgozója kikapcsolta a vörös csillag világítását a téren tüntetők követelésére.

Az 1956-ról hatvanöt esztendő után című konferencia.1956-ról hatvanöt esztendő után címmel történettudományi konferencia került megrendezésre október 20-án az Országház főrendiházi üléstermében a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a Szabadságharcosokért Közalapítvány társszervezésében. A rendezvényen neves történészek átfogó és komplex képet festettek az 1956-os eseményekről.

KMKF ülés - OrszágházA KMKF üdvözli az Európa jövőjéről elindult párbeszédet, és kifejezi meggyőződését, hogy Európa jövőjének alakításában minden európai ember számít, a nemzeti vagy nyelvi őshonos kisebbségekhez tartozó mintegy ötvenmillió európai polgár véleménye sem hagyható figyelmen kívül. Meggyőződése, hogy az Európai Unió sokszínűségben is megjelenő egységességének nélkülözhetetlen alapja a nemzeti önazonosság.

A kötet borítója.Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent a Csány László – Az 1848–1849. évi országgyűlés mártírjai című kötet, mely a 2021. október 6-án megrendezett tudományos konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza. A kiadvány az első népképviseleti országgyűlés 1849. október 6–24. között kivégzett öt tagjának emléket állító sorozat záró része.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Herman István74 éves korában elhunyt Herman István, a Fidesz volt országgyűlési képviselője.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!