Aktuális

Elérhető a magyar EU-elnökség parlamenti együttműködésének hivatalos honlapja

Fotó: Sajtóiroda2024. július 1. és december 31. között Magyarország – 2011 első féléve után – immáron második alkalommal látja el az Európai Unió Tanácsa elnökségének feladatát. Az Országgyűlés így házigazdája, fő szervezője a félév során – és még azon túl is – megvalósuló európai uniós parlamentközi eseményeknek. A honlapunkon betekintést kívánunk nyújtani az európai uniós parlamentközi diplomáciába. Rövid ismertetőink mellett az EU-elnökség parlamenti együttműködésének megjelenítésére létrehozott oldalunkon élő internetes közvetítés keretében is nyomon követhetik a 2024 őszi félévében, valamint a 2025 első felében sorra kerülő parlamentközi konferenciákat. Ezeken az Európai Unió nemzeti parlamentjei, az Európai Parlament, a tagjelölt országok népképviseletei és egyéb meghívott parlamentek képviselői cserélnek véleményt a magyar EU-elnökség legfontosabb témáiról.

Megtekintés »

Hírek, események

30 éve történt – 1994. június 28. – Az Országgyűlés alakuló ülése

1994. június 28-án tartották meg az új országgyűlés alakuló ülését, ahol megválasztották az új tisztségviselőket, köztük Gál Zoltánt (MSZP) az Országgyűlés elnökének.

A korelnök Varga László (KDNP) volt, aki már az 1947-ben megalakult országgyűlésben is képviselő volt. Varga László külön köszöntötte az 1946-os nemzetgyűlés elnökét, Varga Bélát, aki részt vett az új törvényhozás alakuló ülésén.

Ünnepi beszédében elhangzott:
„Mindnyájan a nép bizalmából vagyunk itt. A bizalom az élet legszebb ajándéka, amelyre csak akkor vagyunk méltók, ha nemzetünket önzetlenül és áldozatosan szolgáljuk. (…) Végül engedtessék meg, hogy ezt az egészen ritka alkalmat egy személyes vallomással zárjam. Történelmünk küzdelmei, dicsősége és vereségei: a tanítókönyvem. A kereszténységgel egyidős kultúránkból örömmel és bőségesen merítek. Szépséges nyelvünk gondolataim írásban és szóban egyedüli kifejezője; nehézségemben, gyarlóságomban, elesettségemben maradt az iránytűm a kereszténység. E nemzethez tartozom, a népből vagyok, a népben élek és a népért dolgozom. A nácizmus börtönbe vetett, a kommunizmus elűzött, a szabadság visszahozott.”

Az Arcanum Digitális Tudománytár, az MTI hírarchívum és az Országgyűlés honlapja alapján.

Képviselők az ülésteremben az 1994-es parlamenti választások során megválasztott új Országgyűlés alakuló ülésén

Képviselők az ülésteremben az 1994-es parlamenti választások során megválasztott új Országgyűlés alakuló ülésén
Forrás: MTI/Kovács Attila

A 30 éve történt sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.

 

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Az Országgyűlés 2024. évi június havi ülésterve (2024.06.10.)

Az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszaka június 10-11-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!