Készült: 2021.08.01.15:14:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  197-209. felszólalás
Felszólalás oka Tárgysorozatba-vételi kérelem vitája
Felszólalás ideje 16:51


Felszólalások:   193-196   197-209   209-225      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen az államtitkár asszony válaszát. Tisztelt Országgyűlés! 17 óra 7 perc van, a kérdések tárgyalásának végére értünk. Most előterjesztések tárgysorozatba-vételi kérelmének tárgyalásával folytatjuk munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a „Magyarország Alaptörvényének hetedik módosításáról” című T/20. számú törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt az Igazságügyi bizottság utasította el.

Tisztelt Országgyűlés! Először megadom a szót az előterjesztőnek ötperces időkeretben. Szilágyi György képviselő úr következik.

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Némileg nehéz helyzetben vagyok, hiszen egy olyan törvényjavaslat mellett fogok érvelni, amely lényegében a most jelen nem lévő kormánypártok saját javaslata, méghozzá szó szerint. Az egyetlenegy különbség az önök által 2016 októberében benyújtott javaslathoz képest a letelepedési kötvények ügye, amely miatt, tegyük hozzá, a jól megfontolt saját anyagi érdekük miatt eddig hét ízben szavazták le ezt a javaslatot az elmúlt időben, hiszen a Jobbik képviselői már az előző ciklusban is több ízben kifejtették, hogy az alaptörvény-módosítás nem lehet félmegoldás, célunk egyértelmű volt eddig is: se gazdag migráns, se szegény migráns, se gazdag terrorista, se szegény terrorista ne jöhessen Magyarországra. Ki kell mondani, hogy önök, akik például Pharaon úrral, Pharaon professzor úrral  ahogy a miniszterelnök úr emlegette  üzleteltek, szomszédoltak, luxusjachtoltak, nem tudták elfogadni, hogy az egyedüli hazafias megoldás az általunk felkínált alternatíva kell hogy legyen. Önök foggal-körömmel ragaszkodtak a letelepedési kötvényekhez, ragaszkodtak a piszkos pénzhez. Tudjuk, hogy a letelepedésikötvény-program felfüggesztéséig közel 20 ezer Európai Unión kívüli állampolgárt engedtek az országba, hiszen 300 ezer euróért a kötvényeseken kívül családegyesítés címszó alatt nemcsak az egy háztartásban élő kiskorú gyermekek, hanem a külön élő nagykorú gyermekek, sőt a nagyszülők is megkapták a magyar letelepedési engedélyt.

(17.10)

Ezekkel az ügyletekkel korántsem a magyar emberek jártak jól, hanem a kormányközeli üzleti körök offshore cégei és ügyvédjei, illetve rajtuk keresztül nyilvánvalóan a Fidesz prominensei. Olyannyira kellett önöknek a pénz, hogy Irakban, az ISIS fellegvárában még egy új irodát is nyitottak annak idején.

Valóban fontos, hogy alaptörvényi szinten megvédjük Magyarországot a kvótáktól, hiszen a Jobbik szeretné ezt az alaptörvény-módosítást, de közben az is ugyanolyan fontos lenne, hogy ne csak felfüggesszük, hanem véglegesen megszüntessük a kötvényüzlet lehetőségét is, hiszen ez biztonságpolitikai szempontból életveszélyes konstrukció. Nagyon jól tudják önök is, a társadalom is, hiszen rendőrségi híradások és beszámolók tömkelege szól arról, hogy mikor, hol és milyen bűncselekményeket követtek el oltalmazotti státuszt szerzett emberek. Egészen egyszerűen ezeknek az embereknek a nemzetbiztonsági átvilágítása nem működik. A helyzet a letelepedési kötvényért folyamodók esetében még sokkal rosszabb, hiszen láthatólag annyira kellett önöknek a szajré, hogy minden különösebb ellenőrzés nélkül bárki hozzájuthatott a letelepedési papírokhoz.

Miközben önök minden pillanatban azt hangoztatták, hogy megvédik Magyarországot, megvédik az Európai Uniót, ennek ellenkezője az igaz. Éppen önök nyitottak kaput számos kétes múltú ember előtt és engedték be őket tömegesen Európába. A biztonsági kockázatokon túl nemzetgazdasági szempontból is súlyos károkat okoztak, hiszen mint tudjuk, legalább 2 százalékos hozamot garantál a kötvény. Ebből adódóan a letelepedési kötvényprogram végéig 17,5 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a magyar adófizetők. Másképpen fogalmazva, valamennyi magyar adófizető 882 ezer forinttal támogatta a letelepedési kötvényprogramot, ami döbbenetes szám. Önök szerint hányan vállalták volna önként ezt a befizetést? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezek az offshore cégek, amelyek a Kajmán-szigetekre, Szingapúrba, Liechtensteinbe, Máltára és Ciprusra voltak bejegyezve, milyen pénzeket tudtak kaszálni ezen az üzleten. 57 milliárd forintos bevételre tettek szert csak a papírok hozama miatt, plusz 99,2 milliárd forintra tettek szert a nekik jutalékként fizetett összegekből, tehát összesen 156,2 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a magyar államnak és a Magyar Országgyűlésnek köszönhetően, eközben a magyar állam, mint mondtam, 17,5 milliárd forintot bukott csak a kötvények túl magas hozamai miatt.

Mindezek után valóban kíváncsian várom, hogy vajon ezúttal igennel vagy nemmel szavaznak, tárgysorozatba veszike a letelepedési kötvényeket nem csupán felfüggesztő, hanem véglegesen kivezető javaslatunkat. Amennyiben nem, úgy annak egyszerű üzenete van: önök továbbra is abban gondolkoznak, hogy ismételten sor kerülhet e kétségkívül jól jövedelmező, ám inkább a mocskos, a magyar emberek érdekeivel, az egész Európa biztonságával szöges ellentétben álló üzlet megnyitására.

Abban az esetben viszont, ha százszázalékos védelmet kívánnak nyújtani az országnak, mint ahogy mi azt szeretnénk a térségnek, akkor meg kell szavazniuk a tárgysorozatba vételt, így érhető el ugyanis egyedül, hogy se gazdag migráns (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), se szegény migráns, se gazdag terrorista, se szegény terrorista (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ne mozoghasson szabadon hazánkban, illetve az Európai Unió területén. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Most képviselőcsoportonként egy-egy képviselő 2-2 perces időkeretben, valamint az elsőként szólásra jelentkező független képviselő 2 perces időkeretben ismertetheti álláspontját. Megadom a szót Demeter Márta képviselő asszonynak, LMP-képviselőcsoport.

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül kíváncsi leszek arra, hogy a kormánypárti képviselők mégis milyen gombot fognak majd nyomni ezzel a javaslattal kapcsolatban a szavazáskor, hiszen az a kormány, amely szavakban küzd az illegális migráció ellen és szavakban küzd a terrorizmus ellen, az egyébként egy önálló képviselői indítvány folyományán fogadott el egy olyan törvényt és nyomott át az Országgyűlésben, amivel több mint 20 ezer embert engedtek be Magyarországra és a schengeni övezetbe mindenféle érdemi ellenőrzés nélkül. Ezek között az emberek között voltak bűnözők, ez konkrétan bebizonyosodott több esetben is. Ezek között az emberek között lehetnek akár terroristák is, és ezek között az emberek között  20 ezer főről beszélünk  lehetnek olyan személyek, akik ellenérdekelt titkosszolgálatok emberei, olyan emberek, akik egyébként ezzel a magyar élethosszig tartó letelepedési engedéllyel eltölthetnek adott időszakot a schengeni övezetben, és bármikor szabadon mozoghatnak. Ez a kormány felelőssége. Amíg szavakban beszélnek a biztonságról, addig önök azok, akik a kerítésen, mondhatni, egy hatalmas nagy biztonsági rést ütöttek.

Mégis miért tették ezt? Nem Magyarország érdekében, nem a magyar gazdaság érdekében, hiszen most már 18 milliárd forintos veszteséget okozott ez a konstrukció a magyar államnak, hanem pusztán azért, hogy Rogán Antal és haverjai megtömhessék a zsebüket azokon az offshore cégeken keresztül, amelyeknek kiszervezték a magyar államkötvények értékesítését. Sehol a világon nincs ilyen. Míg a magyar kormány kommunikációs kormányzást folytat, addig érdemben nem cselekszik, és nemhogy nem tesz a magyar emberek biztonságáért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), de folyamatosan a saját döntéseivel alá is ássa azt. Szüntessék meg ezt a konstrukciót! Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Demeter Zoltán képviselő úrnak, Fidesz-képviselőcsoport.

DEMETER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő javaslat valóban szinte teljes mértékben megegyezik a kormánypártok által támogatott módosításokkal. Az egyetlen érdemi eltérés, hogy a Jobbik megtiltaná  és úgy látom, most már az LMP is  a letelepedési kötvények értékesítését. Ez már többször elhangzott itt az Országgyűlésben és az igazságügyi bizottsági üléseken is, hogy nyitott kapukat döngetnek. A tisztánlátás érdekében fontos azonban hangsúlyozni, hogy 2010 előtt, vagyis nyolc év helytelen gazdaságpolitikája következtében az ország a csőd szélére került, és ezért volt szükség az állam működésének a finanszírozására, így elkerülve az újabb IMF- vagy világbanki hitel felvételét.A makrogazdasági folyamatoknak köszönhetően jelentős mértékben csökkentek az állampapírhozamok, és az ország finanszírozása már piaci alapon is rendkívül kedvező feltételek mellett valósulhatott meg, ezért a program menedzselését végző Államadósság Kezelő Központ Zrt. úgy döntött, hogy lezárja a letelepedési kötvények értékesítését. Ennek eredményeképpen a kötvények vásárlására a 2017. március 31e után benyújtott kérelmek esetében már nincs lehetőség. (Demeter Márta: De a törvény él!)

A letelepedési kötvények értékesítésének lezárása megjelenik a jogszabályi változásokban is. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény végrehajtási rendelete és a kötvénykibocsátás eljárási szabályait tartalmazó NGM-rendelet ezzel összefüggésben természetesen módosításra került. A végrehajtási rendelet értelmében csak 2017. március 31-ig lehetett beadni kérelmet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az NGM-rendelet szerint pedig e kérelmek elbírálását követően 2017 őszétől már nincs több kötvénykibocsátás. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezért a Fidesz nem támogatja a tárgysorozatba vételt. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Mirkóczki Ádám képviselő úrnak, Jobbik-képviselőcsoport. Parancsoljon!

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy legalább hozzászólt Demeter képviselő úr a kormánypártok részéről  tartalmilag inkább hagyjuk! Azt gondolom, az idő igazolta annak az indítványnak a szükségességét és jogosságát, amelyet 2016-ban mi benyújtottunk, és azóta önök nem kevesebb, mint hét alkalommal szavaztak le, természetesen a biztonság jegyében.

A nemzetbiztonsági anomáliákról és kockázatokról, illetve a különböző bűncselekményekről az előttem szólók már igen gazdagon beszámoltak, én egy másik történetre hívnám fel a figyelmet. 2016-ban önök azzal a bizonyos alaptörvény-módosítással hadat üzentek egy 1200 fős brüsszeli kvótának. Azt mondták, hogy ez a nagykapu, ezt kell bezárni, és a letelepedési kötvényeket tartották egyfajta kiskapunak. Nos, ez idő elteltével elmondhatjuk, hogy abból az 1200 fős kvótából szerencsére nem lett semmi. Viszont az önök úgynevezett kiskapuján keresztül, családegyesítésekkel együtt nem kevesebb, mint 20 ezer ember kapott Magyarországon különböző letelepedési státuszt. Ezzel kellene önöknek elszámolni.

(17.20)

Természetesen mondhatják azt, hogy jelenleg is a Ház előtt van, és szerdán lesz végszavazás egy bizonyos alaptörvény-módosításról, de szeretném hangsúlyozni, hogy ez koherens azzal, nem oltja ki egyiket a másik. És azt is mondhatnám, hogy ha önök komolyan gondolnák az ország biztonságát és az ország védelmét, akkor ezt simán megszavaznák, ugyanis feltehetjük azt a költői kérdést, hogy ki vagy mi akadályozta meg önöket abban, hogy a letelepedésikötvény-bizniszt és -konstrukciót ne felfüggesszék, hanem eltöröljék, kivezessék a magyar jogszabályokból. Ezt nem tették meg, ami egyfajta ki nem mondott szándék arra, hogy ha valakinek önök közül szüksége lesz még pénzre, akkor természetesen bármikor élesítik, és ugyanúgy folyik minden tovább.

A gazdasági részét meg egyenesen felejtsük el! Hány munkahelyet sikerült ezáltal létrehozni, mert ha csak egyet megteremtett volna valamelyik kötvényes, akkor önök azt győzelmi zászlóként lobogtatnák. Nyilvánvalóan nem erről van szó. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Harangozó Tamás képviselő úrnak, MSZP-képviselőcsoport. Parancsoljon!

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én csak szeretném mondani  Demeter fideszes képviselőtársam ilyen dehonesztálóan mondta, hogy a Jobbik és az LMP is csatlakozott, merthogy meg akarják szüntetni a letelepedési kötvényt , nyugodtan húzzon egy strigulát, nem tudom, föltűnt-e, mi is szeretnénk, és több törvényt benyújtottunk, képviselő úr, annak érdekében, hogy ez valóban így legyen. Ugyanis, akármilyen furcsa, nem az M1 és nem az Echo TV stúdiójában ül, tisztelt képviselőtársam, ahol a legkeményebb kérdés önnek az lehet, hogy hogy tud ilyen ügyesen és jól politizálni. Itt azért, ha valamit mond, annak sajnos jobb lenne, ha utánanézne, vagy nem csak felolvasna egy papírt. Képviselő úr, érvényben van az a törvény, amit Rogán Antal terjesztett be a parlamentnek, maguk meg megszavazták, ami alapján százmilliárdokat talicskáztak ki a közpénzből, és tizenmilliárdos nagyságrendű konkrét kár érte a Magyar Köztársaságot csak az árfolyam-különbözet miatt. Képviselő úr, ön nem mond igazat, ezt mondhatnám erőteljesebben is, de azt gondolom, hogy nincs rá szükség. Nincs megszüntetve a letelepedési kötvény, a törvény életben van, és azzal, hogy ön itt a Parlament falai között mindenféle végrehajtási rendeletekre hivatkozik, én azt gondolom, hogy vagy minket néz és az ország közvéleményét  egyébként teljesen felháborító módon  hülyének, vagy olyan papírt olvasott föl, amit egyébként nem nézett meg, hogy valójában miről van szó.

Mi is azt mondjuk, hogy a törvény erejénél fogva kell megszüntetni ezt a letelepedésikötvény-lehetőséget. A mi megoldásunk a továbbiakban pedig az, hogy tessék elszámoltatni darabra azt az összes céget, akik itt százmilliárd forint nagyságrendű közpénzt hordtak el offshore cégeken keresztül az önök akaratából, jóvoltából és asszisztálásával. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem a többi frakciót, illetve a független képviselőket, hogy vane szándék felszólalásra. (Nincs jelentkező.) Ilyet nem látok. Megkérdezem az előterjesztőt, Szilágyi György képviselő urat, kíváne válaszolni. Két percben van lehetősége reagálni. Öné a szó.

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Úgy is vélhetném Demeter Zoltán szavait, hogy akkor a Fidesz most támogatni fogja, hiszen nyitott kapukat döngetünk, mondta ön, hát akkor támogassák azt, hogy szüntessük meg ezt a törvényt, ami még életben van jelen pillanatban  Rogán Antalnak köszönhetően. Egyetlenegy mondat van benne: ki kell vezetni ezeket a letelepedési kötvényeket. De önök csúsztattak, és folyamatosan csak kommunikálnak, és valóban én kimondom: önök hazudnak! Ön is azt mondta itt, hogy milyen szüksége volt az országnak erre a letelepedésikötvény-bizniszre, mert ez mennyire segített az országnak. Elmondom önnek, hogy az összes eladott államkötvény 2,4 százalékáról beszélünk. Hát, vajon ez segített az országnak?! Ez húzta ki az országot ebből a nagy slamasztikából, amiben önök szerint állítólag benne volt? Nem! Ez egy simán piszkos pénz volt, ez egy piszkos biznisz volt offshore cégeken keresztül, hiszen Orbán Viktor mondta, hogy lejárt az offshore lovagok kora, ennyire járt le, hogy a nyolc cégből, amelyiknek önök engedélyt adtak  egyébként még az is lehet, hogy törvénytelenül  a Gazdasági bizottság keretein belül, azok közül hét offshore cég volt. Hét! És ezek az offshore cégek 156 milliárd forintot tettek zsebre ebből a bizniszből. Kérdés, hogy mennyit juttattak vissza a Fidesznek, mennyiben volt, mondjuk, tiltott pártfinanszírozás, amikor az önök médiáit ezek az emberek, mondjuk, eltartják. Igen, ezek a nagy kérdések.

Lehet ezen mosolyogni, csak önök vissza akarják vezetni. Húszezer embert engedtek be az országba, húszezer embert engedtek be Európába, olyanokat, akiket nem vizsgáltak át, és a magyar államnak súlyos károkat okoztak, hiszen csak 17 milliárd forint kárt okoztak effektíve a magyar államnak, plusz ugye, az, hogy az offshore cégeken keresztül árulták ezeket a kötvényeket. Árulhatta volna a magyar állam is.

Lehet, államtitkár úr, ezen nevetgélni, csak ez egyszerűen szégyen, hogy a magyar kormányban olyan emberek vannak, akik ilyen piszkos bizniszekben üzletelnek, és Magyarország biztonságát teszik kockára, és engednek be embereket csak azért, hogy minél nagyobb jólétben éljenek. Szégyelljék magukat! (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor. Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön „A pénzügyi intézmények deviza alapú és forint fogyasztói kölcsönszerződésein alapuló végrehajtási eljárásokról” szóló T/13. számú törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt az Igazságügyi bizottság utasította el.

Tisztelt Országgyűlés! Először megadom a szót Varga László képviselő úrnak mint előterjesztőnek, ötperces időkeretben. Parancsoljon, képviselő úr!
Felszólalások:   193-196   197-209   209-225      Ülésnap adatai