Készült: 2021.08.01.15:02:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  189-192. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:   185-188   189-192   193-196      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. (Tordai Bence: Akkor ez kész!  Derültség a Párbeszéd és az LMP soraiban.) Tisztelt Országgyűlés! Bencsik János, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Milyen módon van lehetősége bekapcsolódni hazánknak az önvezető járművek fejlesztésébe?” címmel. Képviselő úr, öné a szó.

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években hazánkban töretlenül folytatódott a gazdasági növekedés, kiemelkedően teljesített a turizmus, a kiskereskedelem, a lakáspiac, de az ipari ágazatokban is jelentős beruházásokra került sor. A magyar GDP növekedése a legutóbbi negyedévben 4,7 százalék volt, amely meghaladta az Unió átlagát. Mindeközben biztosított volt az államháztartás egyensúlya és nyolcadik éve csökken az államadósság. A javuló gazdasági teljesítménynek köszönhetően több jut a magyar családoknak is. A több évre szóló adó- és bérmegállapodás következtében csökkentek a bérre rakódó közterhek, az idei év első negyedévében 12,4 százalékkal nőttek a bérek. Versenyképességi fordulatnak lehetünk tanúi a magyar gazdaságban, amelyet a nemzetközi felmérések is visszaigazolnak. A svájci IMD vezetőképző és gazdaságkutató intézet évente publikált nemzetközi versenyképességi felmérése alapján az idén Magyarország öt helyet lépett előre. A felmérés alapján Magyarország legfontosabb versenyképességi erősségei között lehet említeni a képzett munkaerőt, a dinamikus gazdasági növekedést és a versenyképes adókörnyezetet.

A további teljesítményjavulás egyik feltétele, hogy ösztönözzük a hazai vállalatok innovációs tevékenységét, illetve innovatív iparágakat tudjunk Magyarországra vonzani. A gépjárműgyártás területén technológiai forradalom zajlik. Az elektromos hajtású és az önvezető járművek fejlesztése egy igen innovatív és ígéretes terület. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezekkel kapcsolatban kérdezem öntől, milyen módon van lehetősége bekapcsolódni hazánknak ebbe a folyamatba, többek között az önvezető járművek fejlesztésébe.

(17.00)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol. Öné a szó, államtitkár úr.

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A tervezett közép-európai, közép-kelet-európai tesztzóna egyik súlyponti elemeként Zalaegerszegen mintegy 45 milliárd forint hazai forrásból önvezető és elektromos hajtású járművek vizsgálatára is alkalmas járműipari tesztpálya épül. A létesítmény biztonságos, zárt és reprodukálható környezetben biztosít fejlesztési és tesztelési lehetőséget a hazai és a nemzetközi, járműipari és járműirányítási rendszereket fejlesztő telekommunikációs, informatikai és szoftverfejlesztő vállalatok számára. Az egy éve zajló kivitelezés már az ovál pálya építésénél tart. A zárt tesztkörnyezetet kiegészítő és magasabb szintre emelő fontos program a város smart city alapú, vagyis okosváros-alapú fejlesztése, amelynek keretében egy telekommunikációs nagyvállalat Magyarországon elsőként a zalai megyeszékhelyen és térségében kezdheti meg kísérleti 5G mobilkommunikációs hálózatának kiépítését.

Ezenfelül a Budapest-Győr-Zalaegerszeg háromszögben az M1-es és az M7-es autópálya-szakaszok M86-os gyorsforgalmi út, valamint a Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között tervezett M76-os gyorsforgalmi út érintésével egy hazai tesztfolyosót alakítunk ki. A hazai tesztfolyosó a tervek szerint egy nemzetközi közúti tesztfolyosóhoz is kapcsolódhat Ausztriával és Szlovéniával partnerségben a Zalaegerszeg-Graz-Maribor térségben, így a hálózatba kapcsolt és elektromos hajtású járművek még átfogóbb tesztelésére lesz mód valós közúti környezetben.

Az eredményes kooperáció érdekében háromoldalú megállapodások születtek, amelyek öt, kormányzati, egyetemi, üzleti klaszterek közötti és közúti hatóságok közötti szinten jöttek létre egymással párhuzamosan.

A közös célok jegyében a magyar, az osztrák és a szlovák felek határon átnyúló együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az elektromos, összekapcsolt és autonóm mobilitási szolgáltatások fejlesztése és tesztelése érdekében 2018 márciusában Budapesten, amelyen az EU közlekedésért felelős uniós biztosa is jelen volt. Kérem válaszom megtisztelő elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   185-188   189-192   193-196      Ülésnap adatai