Készült: 2021.05.09.05:53:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2021.04.12.), 226. felszólalás
Felszólaló Dr. Steinmetz Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:17


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Bizonyára tudják, hogy néhány évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc cégei felújították a dél-balatoni vasútvonalat. Látva a korábbi gázszerelő vállalkozó hihetetlen ütemű és mértékű vagyongyarapodását, ő bizonyára jól profitált a több mint 72 milliárd forintos beruházásból. De mennyit profitáltak a somogyi polgárok és a balatoni ingatlantulajdonosok? Hát, nem sokat.

A vasút közlekedése csendesebb lett ugyan, de a menetidő számottevően nem csökkent. Pedig ez is fontos lett volna, mint ahogyan az is, hogy rendszeresen tudják használni az emberek ezt a vasutat. A vasútvonal megújult, a vonatok is közlekednek rajta, csak éppen nemigen állnak meg Balatonmáriafürdőn. Hogyan lehetséges ez, amikor a két máriai megállóhelyre csak eddig 512 millió forintot költöttek el? Azért csak eddig, mert a máriahullámtelepi megálló felújítását a mai napig nem sikerült befejezni, az állomás épülete továbbra is használhatatlan.

Hiába költöttek tehát a mi pénzünkből százmilliókat, a somogyi embereknek nem lett jobb. Az a probléma, hogy a Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron tartózkodók, amennyiben Budapest irányába akarnak vonattal utazni, azt napjában egyetlenegyszer tehetik meg. Azt is csupán hajnalban 4 óra 51 perckor. Ez elképesztő. Felújítottak egy vasútvonalat, de nem lehet A-ból B-be eljutni. Ha valaki például Fonyódra akar elmenni gimnáziumba vagy akár balatonboglári munkahelyére, akkor hajnalban kell indulnia. Vagy az ellenkező irányba kell indulnia, ott pedig várakoznia, átszállnia, ami egész egyszerűen nonszensz.

Ebből is látszik, hogy hiába költöttek a mi pénzünkből százmilliókat, a somogyiaknak nem lett jobb. Az új menetrend kialakítását követően a máriaiak panasszal is fordultak az állami tulajdonú MÁV-hoz. De nem történt pozitív változás. A cég tájékoztatása szerint a főszezonon kívül  most tessék figyelni!  kevés az utas, és olyan feszes a menetrend, hogy nem fér bele még egy megállás. No, de kérdezem én: a főszezonban bele fog férni, amikor a menetrend még feszesebb lesz?

A helyzet abszurditásán túl, hogy a nemrég méregdrágán felújított állomásokon nem áll meg a vonat, egy fontos dolgot mindenképpen tisztázni kell. Ne gondolják azt, hogy ez egy csupán néhány száz fős település néhány lakosának problémája! Balatonkeresztúrral együtt több tízezer ingatlantulajdonost és több tízezer embert érint ez a probléma, ez a paradox helyzet, akik nem csupán a szezonban, hanem már most is időszakosan a térségben vannak. Álljon meg a menet! Szép dolog a vasút népszerűsítése, de ennek alapvető feltétele, hogy a vonat is megálljon. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai