Készült: 2021.05.15.15:42:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2021.02.15.), 280. felszólalás
Felszólaló Dr. Steinmetz Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  280  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az utóbbi években sajnálattal és egyben megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a politika benyomul olyan társadalmi terekbe, ahova nem volna szabad. Politikusok veszik át az irányítást civil szervezetek, szakmai szervezetek, érdekképviseleti szervezetek fölött, és sajnálatos módon a sport világa sem kivétel. Általában jelentős állami támogatásból is gazdálkodó, nagy múltú sportklubok és sportszövetségek irányítását látják el politikához köthető személyek. Ez nem szolgálja a magyar sport érdekeit, ezért mi azt mondjuk, hogy politikára szüksége van a magyar sportnak, de a politikusra nincs. Miért nincs? Hát, például azért, mert sportot csinálni egy önálló szakma. Orvosnak sem állnak be a politikusok. De legyünk őszinték: ha egy közéleti szereplő, egy országgyűlési képviselő vezet egy sportegyesületet, vajon mennyi ideje és mennyi energiája jut annak lelkiismerettel, az ügyes-bajos dolgainak az elintézésére és a bonyolítására? Aztán az egészséges verseny szellemével is teljességgel ellentétes az, hogyha egy sportszervezet vezetője politikusi minőségében dönt az általa vezetett sportszervezet támogatásáról, vagy éppen  most tessék figyelni!  az ellenfelei, versenytársai nem támogatásáról.Továbbmegyek. A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint „nem folytatható olyan tevékenység, amely a képviselői feladatok ellátásához szükséges közbizalmat megingatja”. Nos, hát nemrég tapasztaltuk, hogy milyen lesújtó következményei vannak annak, amikor egy országgyűlési képviselő egy sportszövetség elnökeként milliárdos adósságba hajszolja azt a szervezetet. Hát, hogyha valami, akkor ez nyilvánvalóan megingatja a közbizalmat a képviselők iránt.

A politikusok megjelenésével a politikai konfliktusok is megjelennek a sport világában. A sport ezáltal nem a békéhez vezető híd lesz, hanem éppen ellenkezőleg, politikai harcszíntér. És hogy ez mennyire így van, ezt már több helyen nemzetközileg is felismerték. Montenegróban a sporttörvény  a korábbi negatív tapasztalatok alapján  például összeférhetetlennek tartja és kifejezetten tiltja a politikusok szerepvállalását a sportban.

És ha már a nemzetközi sportélet területére eveztünk, a nemzetközi sport világában egész egyszerűen nem értik, hogy magyar sportklubokat, magyar sportszövetségeket miért pártpolitikusok képviselnek, és miért nem megfelelő sportmúlttal rendelkező profi és hozzáértő sportvezetők. Végezetül, de nem utolsósorban, rendkívül rossz az üzenete annak is, amikor egy különböző politikai világnézetű emberekből, sportolókból, szurkolókból álló sportolói közösséget pártpolitikusok, azaz megosztó személyiségek vezetnek.

Mindezekre tekintettel határozati javaslatot fogunk benyújtani annak érdekében, hogy köztársasági elnök, miniszterelnök, országgyűlési képviselő, polgármester, önkormányzati képviselő, megyei önkormányzat képviselő-testületének tagja, valamint állami és önkormányzati tulajdonban lévő vállalat vezetője, vezető tisztségviselője ne lehessen a jövőben sportszervezet elnöke, illetőleg elnökségi tagja.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Én bízom benne, hogy fogják tudni önök támogatni ezt a javaslatot, mert  mint említettem  politikára szüksége van a sportnak, de a politikusra nincs. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  280  Következő    Ülésnap adatai