Készült: 2021.06.17.03:30:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.),  193-196. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:   189-192   193-196   197-209      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Magyarország Európa elhízott bajnoka” címmel. Steinmetz Ádám képviselő urat illeti a szó.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az országos táplálkozás- és tápláltsági állapotvizsgálat 2014-es eredményei alapján hazánkban a felnőtt nők 60 százaléka, a férfiak 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, az Egészségügyi Világszervezet 2016-os eredményei szerint pedig a magyar felnőtt lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke, a világon a negyedik, az európai államok között pedig megdöbbentő módon az első helyen állunk. Már a gyermekek körében is egyre aggasztóbb a helyzet. Európa-bajnoknak lenni, ha sportról beszélünk, felemelő érzés, ebben a kategóriában azonban lesújtó, és ez bizony kormányzati felelősséget is felvet. Persze mondhatnánk, hogy mindenki érezze jól magát a saját bőrében, azonban a kövérség véleményem szerint nem pusztán esztétikai kérdés, és nem kizárólag magánügy. A túlzott zsírraktározás ugyanis összefüggésben áll számos betegség kialakulásával, így a szív- és érrendszeri betegségekkel is, ami hazánkban a halálozások több mint feléért felel. Az elzsírosodás csökkenti a várható élettartamot, és ez a tény egy demográfiai gondokkal küzdő országban figyelemre méltó.

Kialakulásának megelőzésével kevesebbet kellene költenünk a vele összefüggésbe hozható betegségek kezelésére. A kormányzati erőfeszítések, mint például az iskolai mindennapos testnevelés bevezetése, az utánpótlás kiemelt támogatása, valamint az egészségtelen élelmiszerek külön adóztatása fontos, de láthatóan nem elégséges lépés.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Miért nem tettek további, a fizikai aktivitást fokozó, a szabadidősportokat népszerűsítő és az egészséges táplálkozási kultúra elterjedését elősegítő intézkedéseket az emberek ideális testsúlyának megőrzése és ezáltal az egészségük megóvása érdekében? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Szabó Tünde államtitkár asszonynak, aki válaszol a kérdésre.

DR. SZABÓ TÜNDE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a kérdését. Amikor 2010-ben megismertük a népegészségügyi helyzetre vonatkozó adatokat, szembesülni kellett azzal, hogy Magyarországon a népesség mindössze 5 százaléka sportolt rendszeresen, és a tanköteles korú fiatalok mintegy 75 százaléka kizárólag a testnevelésórák keretében végzett bármilyen sportjellegű tevékenységet. Lepusztult sportlétesítményeink voltak, és egyre fiatalabb korosztályban jelentek meg a fizikai, krónikus fizikai és mentális egészségügyi problémák. A helyzet valóban súlyos volt, és azonnali beavatkozást igényelt. Éppen ezért a magyar kormány felelős intézkedéseket hozott a társadalmi probléma kezelésére, amely intézkedések példaértékűek egész Európában. A mindennapos testnevelés bevezetésével mára már közel másfél millió diák mozog mindennap minimum 45 percet, egészségtudatos életvitelre nevelő programokat szervezünk, amelyeken több mint másfél millióan vettek részt eddig, valamint a közétkeztetési reform szintén az egészséges életmód felé tereli és segíti a gyermekeket. Az igazolt sportolók száma elérte az 501 ezer főt, amelynek több mint a fele utánpótláskorú fiatal, ami 114 százalékos növekedés 2011 óta. A „HISZEK Benned” és a „Fitt, egészséges nemzetért” tárt kapus programokkal a szabadidő- és versenysport-eseményeket tudjuk országszerte támogatni, és kiemelten támogatjuk a Magyar Természetjáró Szövetséget és a Magyar Szabadidősport Szövetséget is, hiszen rajtuk keresztül, a mozgásgazdag életmód elterjesztésének jegyében évente csaknem 2 millióan regisztrálnak és vesznek részt az általuk szervezett eseményeken. És nem utolsósorban az egészséges életmódra, az élethosszig tartó rendszeres testmozgásra, a mozgásgazdag életmódra és az egészségtudatos életvitelre hívjuk fel a figyelmet több programmal, amelyhez több mint 14 milliárd forint EU-s támogatás kerül felhasználásra.

Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány eddig is és ezt követően is (Az elnök csenget.) kiemelt stratégiai ágazatként tekint a sportra, és az egészségünk megtartása érdekében kiemelten fogjuk ezután is támogatni a gyermekeket, a családokat és az idősebb korosztályt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   189-192   193-196   197-209      Ülésnap adatai