Készült: 2021.06.17.03:51:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (2019.10.28.),  31-34. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:23


Felszólalások:   25-30   31-34   35-38      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! A napirend előtti felszólalások végére értünk. A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Nyitrai Zsolt képviselő úr, Fidesz; Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló; Brenner Koloman képviselő úr, Jobbik; Z. Kárpát Dániel, Jobbik-képviselőcsoport; Szabó Tünde képviselő asszony, Fidesz-képviselőcsoport; Hajdu László képviselő úr, DK; Ungár Péter képviselő úr, LMP.

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a mai napon Pintér Tamás képviselő úr, Jobbik, arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy képviselői mandátumáról lemondott. Bejelentem, hogy az országgyűlési képviselők létszáma jelenleg 197 fő.

Tisztelt Országgyűlés! Most, 12 óra 15 perckor elkezdjük a kérdések és azonnali kérdések tárgyalását.

Tisztelt Országgyűlés! Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Ön szerint nem kellene a TAO-támogatások mértékét elsősorban az elvégzett utánpótlás-nevelő munka eredményességéhez kötni?” címmel. Steinmetz Ádám képviselő urat illeti a szót.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Luiz Felipe Ventura dos Santos, Bohdan Melnyik, Anton Kravchenko, Cornel Alexandru Ene, Rados Protic, Roman Karasiuk, Lucas, Sassá, Stavros Tsoukalas, Gheorghe Grozav és Kovácsréti Márk.Nem, nem a Dinamo Kijev-Dinamo Bukarest vegyes válogatott tagjait soroltam fel, hanem a 2019. szeptember 14-én pályára lépő Kisvárda labdarúgóinak kezdő tizenegyét. A rendkívül masszív Mezőkövesd ellen 2:1-re hazai pályán elveszített mérkőzésen 10 külföldi mellett mindössze egyetlen magyar játékos kapott helyet. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez azért érdekes, mert egyébként Kovácsréti Márk sem a Kisvárda-utánpótlásban nevelkedett, hanem fővárosi egyesületekben. Azért hozom ide a tisztelt Ház elé ezt az ügyet, mert 2015 és 2018 között   most tessék figyelni!  2166 millió forint közpénzt kaptak a kisvárdai labdarúgók taotámogatás formájában, elsősorban képzésre és utánpótlás-fejlesztésre.

Tisztelt Államtitkár Asszony! A magyar embereket most már felháborítja a kialakult helyzet, ezért meg kell kérdeznem öntől, hogy mégis milyen szakmai munka folyik Kisvárdán, ahol több milliárd forint közpénzből sem sikerült a magyar gyerekeket megtanítani focizni. Ön szerint nem kellene a taotámogatások mértékét elsősorban az eredményes utánpótlás-nevelő munkához kötni? És, tisztelt államtitkár asszony, milyen társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a Fidesz-kormány évek óta milliárdos nagyságrendben támogat olyan sportszervezeteket, ahol a tehetséges magyar gyerekek helyett a gyenge képességű külföldieket részesítik előnyben? Várjuk sportszakmai válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre Szabó Tünde államtitkár asszony válaszol. Öné a szó, államtitkár asszony.

DR. SZABÓ TÜNDE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedjék meg, hogy sportszakmai válasszal éljek, és először is azt mondjam, hogy mindenki jól tudja, hogy a tao nem egyenlő a labdarúgással, és a labdarúgás pedig nem egyenlő a Kisvárda-Mezőkövesd-mérkőzéssel, és jól tudjuk, hogy a sportági szakszövetségi jóváhagyásokkal semmilyen program nem valósulhat meg a taós programokon belül. Amikor 2011-ben bevezettük a látvány-csapatsportágak adókedvezmény-rendszerét, az volt a célunk, hogy segítsük, és még erősebbé tegyük az utánpótlás-nevelést, és ezáltal dinamikusan elkezdjen a sportszakmai tevékenység is erősödni, a sportszolgáltatások színvonala, valamint az átfogó sportlétesítmény-fejlesztések is el tudjanak indulni. Így a fiatal generációk sportban történő részvételének növekedésével, a mozgásban gazdag sportos életmódot ösztönözve szélesítsük a sport társadalmi bázisát, amely összességében kiemelt célunk és feladatunk.

(12.20)

Számunkra a taorendszer eredményességének a fokmérője az, hogy hogyan tudjuk növelni a hat látvány-csapatsportágban a sportolók létszámát, másrészt pedig milyen sportlétesítmény-fejlesztési hozadékai vannak az adókedvezmény rendszerének. Örömmel mondhatom, hogy mindkét területen jelentős eredményeket érhettünk el, hiszen az igazolt sportolók száma 2011 óta több mint a kétszeresére nőtt, és a támogatás által már az új és felújított sportlétesítmények száma meghaladja a 2500-at.

Végül engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy az önhöz közel álló sportágra vonatkozó adatokkal is szolgáljak. Míg 2011-ben 4200 leigazolt sportolója volt a vízilabda sportágnak, mára ez a szám megközelíti a tízezer főt, és öröm számomra, hogy mindegyik látvány-csapatsportág hasonló növekedéssel szolgálhat, így biztosak lehetünk abban is, hogy a taorendszer támogatásával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és megújult létesítményfejlesztéseinknek köszönhetően egy sikeres generáció fog felnőni, akikre büszkék lehetünk, ahogy önre is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   25-30   31-34   35-38      Ülésnap adatai